- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Tiramisun resepti – alkuperäinen italialainen
Opi kerros kerrokselta, miten klassinen tiramisù valmistetaan. Näytämme, miten voit valmistaa tämän klassisen jälkiruoan itse käyttämällä italialaisia ladyfingers-taikinoita, mascarponea ja espressoa. Voit valmistaa tiramisun helposti päivää etukäteen. Ja mikä parasta: sinun ei tarvitse leipoa sitä!

- 500 g Mascarpone
- 4 Munankeltuainen
- 4 EL Sokeri
- 2 kylmät espressot
- 4 cl Marsala
- 150 g Ladyfingers
- 2 EL Kaakaojauhe, makeuttamaton
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Vatkaa munankeltuaiset ja sokeri vaahdoksi tehosekoittimella. Sekoita vähitellen mascarponekerma vispilällä, kunnes sokeri on liuennut ja kerma ei ole enää rakeista.
- Step 2Kaada espresso ja brandy matalaan kulhoon. Valmista leivinmuotti. Kasta puolet ladyfingers-leivoksista lyhyesti espressoon ja vuoraa vuoan pohja niillä.
- Step 3Kaada joukkoon puolet mascarponeseoksesta ja tasoita tasaiseksi. Levitä päälle toinen kerros ladyfingers-leivoksia ja peitä lopulla mascarponekermalla.
- Step 4Laita jääkaappiin vähintään 4 tunniksi. Ripottele päälle makeuttamatonta kaakaota ennen tarjoilua. Jaa kahdeksaan yhtä suureen osaan. Buon appetito!
Mitä tiramisu oikeastaan on?
Tiramisu on yksi suosituimmista italialaisista jälkiruoista. Se koostuu kahviin kastetuista sienisormista, jotka on kerroksittain päällystetty mascarponen, munien ja sokerin seoksella. Se maustetaan perinteisesti Marsala- tai Amaretto-juustolla ja tomusokerijauheella.
Nimi “Tiramisu” tarkoittaa italiaksi “vedä minut ylös” tai “tee minut onnelliseksi”. Nimi tulee luultavasti piristävistä ainesosista, kuten kahvista ja likööristä.
Kaikki on kiinni ainesosista
- Mascarpone: Käytä laadukasta mascarponekermaa, jotta saat parhaan maun ja rakenteen. Italialaiset vannovat Lombardian mascarponen nimeen. Tuorejuusto on peräisin sieltä, ja sillä on parhaat ominaisuudet.
- Ladyfingers (Savoiardi): Ladyfingersin laatu on ratkaisevan tärkeä määritellyn kerroksellisuuden kannalta. Parhaat tulokset saavutetaan perinteisesti paistetuilla sienisormilla. Ne ovat suurempia ja kuohkeampia kuin paikallisen supermarketin tuotteet.
- Kahvi: Käytä vahvaa espressoa tai todella vahvaa kahvia, jotta saat aikaan tiramisulle tyypillisen maun.
- Alkoholin kanssa tai ilman: tilkka Marsala-viiniä, Amarettoa tai Limoncelloa lisää tiramisun makua. Alkoholitonta versiota varten voit liottaa sienisormet appelsiinimehuun tai mantelisiirappiin.
Kesällä mansikoiden kanssa tehty versio maistuu makealta ja virkistävältä. Tämä punavalkoinen jälkiruoka on nopea valmistaa ja supermaukas!
Talvella suosittelemme tulkintaa spekuloosin kanssa. Ladyfingers korvataan maustekekseillä. Yhdessä mascarponekerman kanssa tuloksena on unenomainen herkku.
Tee oma tiramisu – video-opastusohjelma
Raakoja munia tiramisureseptissä?
Pastöroidut munat ovat turvallinen vaihtoehto raaoille munille. Ne ovat lämpökäsiteltyjä munia. Menetelmä tappaa haitalliset bakteerit munaa kypsentämättä. Kananmunat voidaan pastöroida kotona kuumentamalla ne tiettyyn lämpötilaan. Tarvitset tähän keittiön lämpömittarin. Turvallisuuden varmistamiseksi sinun on noudatettava ohjeita tarkasti.
- 1 Keittiön lämpömittari
- 1 Ruokaprosessori, tai sauvasekoitin
- 2 Kulhot
- 2 Vispilä
- 1 Kattila
- 1 Kahvinkeitin
- 1 Lasta
- 1 Kuormalava
- 1 Pata-astia, noin 32 cm x 20 cm x 6 cm.
- 1 Hieno seula, tai kaakaon sekoittaja
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Erottele ensin munankeltuaiset.
- Step 2Kiehauta 100 g sokeria ja 100 g vettä kattilassa ja kuumenna 121 °C:een. Tarkista tarkka lämpötila lämpömittarilla.
- Step 3Kun sokerisiirappi kiehuu, vatkaa munankeltuaiset tehosekoittimessa, kunnes niiden tilavuus on kaksinkertaistunut. Lisää kuuma sokerisiirappi munavaahtoon ja jatka vatkaamista 10-20 sekuntia. Keltuaiset on nyt pastöroitu.
- Step 4Kaada munankeltuaisseos kulhoon, sekoita joukkoon vanilja, Marsala ja pieninä annoksina mascarpone.
- Step 5Keitä munanvalkuaisia varten myös 60 g sokeria ja vettä 121 °C:ssa.
- Step 6Vatkaa munanvalkuaiset puhtaassa kulhossa vatkaimella jäykäksi ja kaada kuuma siirappi sekoittimeen vatkattujen munanvalkuaisten joukkoon. Tämä pastöroi myös munanvalkuaiset ja tekee niistä turvallisia syödä.
- Step 7Kaada kahvi kulhoon tai matalaan vuokaan. Kasta jokainen keksi erikseen nesteeseen. Kastele keksejä vain hyvin lyhyesti, jotta niistä ei tule pehmeitä ja hauraita, ja vuoraa niillä leivinpaperin pohja.
- Step 8Peitä liotetun savoiardin kerros kermalla ja tasoita se palettiveitsellä.
- Step 9Levitä toinen kerros liotettuja sienisormikkaita kerman päälle ja peitä viimeisellä kerroksella kermavaahtoa.
- Step 10Pölytä koristeeksi kaakaojauhetta ja anna kohota jääkaapissa vähintään 4 tuntia.
Tiramisun historia
Uskomatonta, mutta totta. Italialainen sanakirja Sabatini Coletti mainitsee sanan tiramisu ensimmäisen kerran vuonna 1980, mikä tarkoittaa, että jälkiruoka ei ole kuulunut italialaiseen keittiöön kovinkaan kauan.
On viitteitä siitä, että ruokalaji keksittiin 1960-luvulla Venetossa, tarkemmin sanottuna Trevisossa sijaitsevassa ravintolassa “Le Beccherie”. Keksijä olisi siis ravintolan omistaja Roberto Linguanotto.
Mutta kuten aina, on liikkeellä myös monia muita alkuperämyyttejä. Jotkut väittävät, että alkuperäisessä reseptissä on ladyfingers, munankeltuaiset, sokeri, kahvi, mascarpone ja kaakaojauhe – mutta ei likööriä eikä munanvalkuaista. Kakun alkuperäinen muoto oli myös pyöreä. Neliön muoto syntyi vain siksi, että ladyfingers-kakkuja on niin käytännöllinen kerrostaa neliön muotoisiin leivontavuokiin.
FAQ Tiramisun resepti
Onko sinulla kysyttävää tiramisun reseptistä tai haluaisitko jakaa kanssamme henkilökohtaisen kokkaustemppusi? Kirjoita sitten vain nopea kommentti alle!
Vähintään 3 tuntia, mieluiten yön yli, jotta maut yhdistyvät hyvin ja koostumus kiinteytyy.
Pikkuleipiä kastetaan kahviin vain lyhyesti, jotta ne eivät ime liikaa nestettä.
Tiramisu säilyy jääkaapissa jopa 3 päivää. Se on peitettävä hyvin, jotta se säilyy tuoreena.
Raakojen munien käyttäminen tiramisussa voi aiheuttaa ongelmia, esimerkiksi salmonellaa. Tähän riskiin on suhtauduttava vakavasti erityisesti vanhusten, sairaiden ihmisten, lasten ja raskaana olevien naisten kohdalla. Suosittelemme reseptin valmistamista pastöroiduista kananmunista.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment