- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Pizza Margherita – Resepti
Pizza Margherita on legenda. Täältä löydät reseptin pizzauuniin ja mukautuksen kotiuuniin. Molemmat versiot tulevat Napolista, pizzan maailmanmestarilta. Voit oppia paistamaan parhaan Margheritan oheisissa video-ohjeissa.

- 4 valmiita taikinapalloja , 280 g kukin
- 320 g Pizzakastike, San Marzanon tomaateista
- 500 g Buffalon mozzarella, leikkaa
- 40 g Parmesaanijuusto, hienoksi raastettuna
- 15-20 Basilikan lehdet
- 20 ml Oliiviöljy, ekstraneitsytöljy
- Semola, taikinan työstäminen
- Pizzakuori, tai pizzalauta
- Pizzaleikkuri, tai veitsi
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kuumenna pizzauuni sopivaan lämpötilaan.
- Step 2Levitä 80 g pizzakastiketta jokaiselle pizzapohjalle ja varmista, että se on tasaisesti jakautunut. Pohjan on oltava kokonaan tomaattien peitossa reunaan asti.
- Step 3Levitä pizzalle 3-4 revittyä basilikanlehteä. (Vinkki: Jos lehdet liotetaan kylmään veteen ennen käyttöä, ne eivät pala niin nopeasti ja niiden maku säilyy pidempään).
- Step 4Levitä 6-7 viipaletta puhvelimozzarellaa. Mozzarella ei saa olla liian kosteaa, sillä muuten suolavesi valuu pizzaan paistamisen aikana.
- Step 5Vedä päällystetty pizza pizzalevylle ja laita uuniin.
- Step 6Jotta pizza ruskistuisi tasaisesti, sitä on käännettävä säännöllisin väliajoin. Uunivalinnasta riippuen pizza on valmis 3-6 minuutin kuluttua, ja sen voi poistaa uunista.
- Step 7Viimeistele pizza pienellä määrällä basilikaa ja oliiviöljyä ja tarjoile.
Pizza Margherita – mitä siinä on?
Margheritan perinteiset ainekset ovat
- Pizzataikina, joka on valmistettu 00-tyypin jauhoista, vedestä, suolasta ja hiivasta.
- San Marzano DOP -tomaatit
- Mozzarella di Bufala tai Fior di Latte
- tuoretta basilikaa
- ekstra-neitsytoliiviöljy
Miksi margheritassa on parmesaania?
Klassisessa neapoliittisessa pizzassa tomaattikastikkeen päälle ripotellaan usein pieni määrä kovaa juustoa, kuten parmesaania tai pecorinojuustoa, ennen kuin pizza pannaan uuniin. Tämä tehostaa tomaattien makua ja tuo lisämakua.
Associazione Verace Pizza Napoletanan (AVPN), aidon neapoliittisen pizzan standardit määrittävän neapoliittisen yhdistyksen, sääntöjen mukaan kovat juustot, kuten parmesaani, ovat nimenomaisesti sallittuja, mutta eivät pakollisia. Associazione suosittelee, että näitä juustoja käytettäisiin hyvin hillitysti ja vain täydentämään kokonaismakua.


Margheritan alkuperä ja historia
Pizza Margherita on peräisin Raffaele Espositolta, napolilaiselta pizzaiololta. Hän valmisti sen vuonna 1889 Savoijin kuningatar Margheritalle, joka vieraili Napolissa miehensä kuningas Umberto I:n kanssa.
Kuninkaallinen hovi tilasi Espositolta Italian kansallislippua esittävän pizzan vierailua varten. Esposito valitsi punaista väriä varten tomaatit, valkoista väriä varten mozzarellan ja vihreää väriä varten basilikan.
Kuningatar oli niin innostunut tästä yksinkertaisesta mutta maukkaasta luomuksesta, että Esposito nimesi sen Margheritaksi hänen kunniakseen.
Pizza Margherita on yksi maailman tunnetuimmista ruokalajeista. Se on tuonut italialaisen kulttuurin ja perinteet maailmanlaajuiseen pöytään. Margherita liittyy kuitenkin edelleen läheisesti Napolin kaupunkiin, josta se on peräisin. Se on olennainen osa napolilaisten jokapäiväistä elämää ja tärkeä osa paikallista identiteettiä.

- 4 valmiita taikinapalloja, 280 g kukin
- 400 g Pizzakastike, San Marzanon tomaateista
- 320 g Mozzarella Fior di latte, leikkaa
- 40 g Parmesaanijuusto , hienoksi raastettuna
- 15 g Basilikan lehdet
- 20 ml Oliiviöljy , ekstraneitsytöljy
- jonkin verran semolaa, taikinan käsittelyyn
- Pizzakivi
- Pizzakuori, tai pizzalauta
- Pizzaleikkuri, tai veitsi
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kuumenna uuni ja pizzakivi 250 °C:een.
- Step 2Levitä valmis pizzapallo suoraan pizzalevylle.
- Step 3Levitä noin 100 g sokeria pizzapohjan päälle ja varmista, että se jakautuu tasaisesti. Pohjan on oltava kokonaan tomaattien peitossa reunaan asti.
- Step 4Levitä pizzalle 3-4 revittyä basilikanlehteä. (Vinkki: Jos lehdet liotetaan kylmään veteen ennen käyttöä, ne eivät pala niin nopeasti ja niiden maku säilyy pidempään).
- Step 5Levitä pizzalle 80 g viipaloitua mozzarellaa ja 10 g parmesan- tai pecorinoraastetta.
- Step 6Viimeistele margheritan päälle tilkka oliiviöljyä ja laita uuniin.
- Step 75-6 minuutin kuluttua pizza on valmis ja se voidaan ottaa uunista.
- Step 8Hienonna sitten margherita pienellä määrällä basilikaa ja viimeisellä oliiviöljytilkalla ja tarjoile mahdollisimman nopeasti.
Usein kysytyt kysymykset Pizza Margheritasta
Pizzataikina on jokaisen Margherita-pizzan perusta, ja sen on oltava ilmava ja joustava. Perinteisesti se valmistetaan muutamasta korkealaatuisesta ainesosasta: tyypin 00 jauhoista, vedestä, suolasta ja hiivasta. Taikinan on annettava levätä 24 tuntia, jotta se saa optimaalisen rakenteen. On tärkeää, että sitä käsitellään varovasti, jotta ilma säilyy taikinassa. Näin saadaan myös taikinalle ominainen pörröinen reuna, jota kutsutaan cornicioneksi.
Buffalomozzarella ja fior di latte eroavat toisistaan maultaan, koostumukseltaan ja käytöltään Margherita-pizzassa. Puhvelimozzarellan maku on voimakkaampi, se on kermaisempi ja se vapauttaa enemmän nestettä, mikä voi tehdä pohjasta pehmeämmän. Lehmänmaidosta valmistettu Fior di Latte on miedompaa ja makeampaa, ja siitä vapautuu vähemmän nestettä, mikä pitää pohjan rapeampana.
San Marzanon tomaatit ovat välttämättömiä Margherita-pizzan valmistuksessa, sillä niiden makea ja voimakas maku, kiinteä hedelmäliha ja vähäinen vesipitoisuus pitävät kastikkeen kermaisena ja estävät pohjan vetistymisen. Tomaatit kasvavat tuliperäisellä maaperällä Napolin ja Vesuviuksen ympärillä, ja ne ovat paikallisten perinteiden ja aitouden symboli.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment