- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Tee omat fusillisi
Fusillien tekeminen itse on taidetta. Se on taidetta, jonka voi oppia. Tätä pastamuotoa varten tarvitset pastataikinan, jossa ei ole kananmunaa. Se valmistetaan vain durumvehnäjauhosta, vedestä ja hieman suolaa käyttäen. Kokeile ehdottomasti! Kotitekoinen fusilli maistuu yksinkertaisesti taivaalliselta.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Aseta semola työtasolle ja tee reikä sen keskelle. Lisää suola ja vesi, sekoita ja vaivaa, kunnes taikina on kimmoisaa ja sileää. Muotoile taikinasta pallo, peitä se muovikelmulla ja anna levätä jääkaapissa 1 tunti.
- Step 2Kun taikina on levännyt, leikkaa se kahtia ja jauhota työpinta.
- Step 3Muotoile toinen puolikas pitkäksi rullaksi pikkusormen halkaisijan verran.
- Step 4Leikkaa rulla 1 cm leveiksi paloiksi.
- Step 5Kauli jokainen pala vain 5 millimetrin paksuiseksi ja aseta ne kaikki jauhotetulle alustalle.
- Step 6Ota nyt taikinakäärme, aseta se toisella kädellä puikon toiseen päähän, pidä sitä siinä ja kiedo taikina spiraalimaisesti neulepuikon ympärille toisella kädellä.
- Step 7Liu’uta valmis nuudeli pois neulasta ja anna sen kuivua.
Kierukkanuudelilla on jännittävä historia –
Fusilli on spiraalimaisesti kierretty, lyhyt pastatyyppi. Nimi viittaa italialaiseen sanaan “fuso”, joka tarkoittaa karaa. Legendan mukaan ne ovat peräisin 1500-luvulta, ja ne keksittiin Firenzessä. Erään kokin pojan kerrotaan kietoneen taikinanpaloja neulepuikkojen ympärille leikkiessään. Fusillien synty!
Todellisuudessa ne tulevat Campaniasta. Siellä sijaitsevassa pastan mekassa, Gragnanon pikkukaupungissa, spagettia valmistetaan vielä nykyäänkin käsin pyörittämällä sitä rautalangalla ja kuivaamalla se sitten. Se kuulostaa yksinkertaiselta, mutta ei ole sitä: kyse on nopeudesta ja käden liikkeen voimasta. Jos liikut liian hitaasti, et saa oikeaa muotoa, ja jos käytät liikaa voimaa, et saa pastalle ominaista reikää.
Valmistus on hieno taito, käsityö, jonka vain harvat hallitsevat. Vielä nykyäänkin jotkut yritykset varaavat osan tehtaastaan tämän perinteen opettamiseen. Valmistuksen taito ei todellakaan ole helppoa, minkä vuoksi varakkaat perheet kutsuivat ennen erikoisammattitaitoisia kotiäitejä, jos he halusivat nauttia täydellisistä fusileista.
Käsin tehty fusilli on muuten paljon pidempi kuin supermarketin fusilli. Lyhyempää muotoa on helppo valmistaa koneellisesti, se on vähemmän altis rikkoutumiselle ja soveltuu siksi paljon paremmin massamyyntiin.
Ovatko fusilli ja spirelli sama asia?
Italiassa ei voi ostaa spirellejä. Sana spirelli on saksalainen keksintö. Dudenin sanakirjan mukaan se on “asiallisesti virheellinen, italialisoiva sananmuodostus spiraalille”. Epäilemme, että se on syntynyt DDR:ssä ja levinnyt sitten koko Saksaan. Jos kuitenkin ostat teollisesti valmistettuja fusillia, saat juuri sellaista pastaa, jonka ymmärrät spirellillä.
Mikä kastike fusille?
Kieroutuneen muotonsa ansiosta fusillit sopivat erinomaisesti kastikkeisiin, jotka tunkeutuvat suoraan pastan uriin. Tunnetuimpia reseptejä ovat “alla napoletana” (tomaattikastike, jossa on pekonia ja ricottaa), “alla molisana” (tomaattikastike, jossa on karitsaa) ja “al forno” (paistettu tomaattikastikkeessa, jossa on juustoa). Fussili sopii hyvin myös kesäisten pastasalaattien kanssa.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment