- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Tagliatelle-resepti – tee itse tagliatellea
Haluatko tehdä tagliatellea itse? Loistava idea! Se on helpompaa kuin luuletkaan. Jos teet sen perinteisellä tavalla, et tarvitse edes pastakonetta. Lue artikkeli huolellisesti, et vain varsinaista tagliatelle-reseptiä, vaan myös sitä ympäröivää tietoa. Olemme pyrkineet vastaamaan kaikkiin aiheeseen liittyviin kysymyksiisi. Jos sinulla on vielä kysyttävää, kysy se kommenteissa!

Table of contents
- Italienisches Tagliatelle Rezept
- Tagliatelle-resepti on ihanteellinen pastakoneelle.
- Tagliatelle-resepti toimii vain oikeiden ainesosien kanssa.
- Miten tagliatelle kuivataan
- Mitä tagliatelle tarkalleen ottaen on?
- Tuoreen pastan keittämisohjeet
- Nämä ovat klassisia kastikkeita kotitekoisille tagliatelleille.
- FAQ Tagliatelle resepti
- Tagliatelle askel askeleelta
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kasaa jauhot ja jätä keskelle kuoppa munia varten. Laita munat keskelle ja sekoita ne jauhoihin haarukalla. Varmista, ettei “jauhopato” murru ja munat valu ulos.
- Step 2Vaivaa taikinaa käsin noin 15 minuuttia. Näin syntyy kaunis, sileä ja keltainen taikina.
- Step 3Anna taikinan levätä ilmatiiviissä astiassa vähintään 30 minuuttia.
- Step 4Leikkaa taikina kahtia veitsellä. Muotoile toinen osa palloksi, litistä se ja kauli se sitten mahdollisimman ohueksi jauhotetulla työtasolla jauhotetulla vatkaimella.
- Step 5Jauhota kaulittu taikina kevyesti jauhoilla. Taita taikinan yläosa 5 cm sisäänpäin taikinan reunasta. Taita sitten alapäätä vielä 5 cm sisäänpäin. Taita yläosa uudelleen, sitten taas alaosa ja niin edelleen. Kun puoliskot kohtaavat keskellä, taita alempi puolisko ylimmän puoliskon päälle.
- Step 6Ota sitten veitsi ja leikkaa taikinasta 1 cm leveät suikaleet. Näin saat pitkät tagliatelle-taikinat.
Tagliatelle-resepti on ihanteellinen pastakoneelle.
Leikkaa pastataikinasta omenan kokoinen pala, aseta se pastakoneeseen ja käännä taikina sen läpi. Sopiva asetus pastakoneessa riippuu sen asetuksesta. Valmiin pastan pitäisi olla noin 1 mm ohutta.


Jos sinulla ei ole pastakonetta tai et halua työskennellä veitsen kanssa, tässä on toinen vinkki: on olemassa myös erityisesti sorvattuja valssaimia, jotka leikkaavat useita nauhanuudeleita samanaikaisesti.
Tagliatelle-resepti toimii vain oikeiden ainesosien kanssa.
Perinteisten tagliatelle-juustojen valmistukseen tarvitaan tyypillisiä jauhoja: italialaista jauhoa, tyyppi 00. Tämä jauhotyyppi on ihanteellinen, koska se antaa pastalle oikean koostumuksen ja kimmoisuuden.
Munat ovat toinen olennainen ainesosa. Ne antavat taikinalle rakenteen ja maun. Jos haluat vegaanisen version, voit käyttää pastataikinassa semola rimacinataa eli italialaista durumvehnäjauhoa.
Miten tagliatelle kuivataan
Kun olet kaulinut taikinan ja leikannut sen tagliatelle-suikaleiksi, pölytä pasta kevyesti jauhoilla. Aseta leikatut tagliatelle-taikinat väljästi puhtaalle keittiöpyyhkeelle tai jauhoilla tomutetulle leivinpaperille. Varmista, että pasta ei ole päällekkäin.
Vaihtoehtoisesti voit ottaa kourallisen tagliatellea ja kietoa sen varovasti sormiesi ympärille niin, että muodostuu löysä pesä. Tai aseta pasta leivinpellille pyöreällä liikkeellä. Varmista, että pesät eivät ole liian tiiviisti pakattuja, jotta ilma pääsee kiertämään hyvin.


Toinen vaihtoehto on ripustaa tagliatelleja pastan kuivaustelineeseen. Vaihtoehtoisesti voit käyttää pastan ripustamiseen myös puhdasta takkihirtintä. Varmista, että pasta on tasaisesti ja että sillä on riittävästi tilaa saada ilmaa joka puolelta.
Anna pastan kuivua aina hyvin tuuletetussa paikassa huoneenlämmössä. Kuivumisaika voi vaihdella, mutta tagliatelle tarvitsee yleensä noin 24-48 tuntia. Tiedät, että ne ovat valmiita, kun ne ovat kovia ja hauraita. Kun tagliatelle on täysin kuivunut, voit säilyttää niitä ilmatiiviissä astioissa tai muovipusseissa. Näin ne säilyvät useita viikkoja.

Mitä tagliatelle tarkalleen ottaen on?
Tagliatelle on pitkä makaronimuoto, joka kuuluu sateenvarjotermiin tagliatelle. Ne ovat tyypillisiä Emilia-Romagnan ja Marchen alueille. Nimi tulee verbistä tagliare = leikata. Ne muistuttavat fettuccinea.
Bolognan kauppakamarissa on esillä kultainen kopio ihanteellisesta tagliatellasta, jossa määritellään raa’an tagliatellen tarkat mitat, jotka ovat 1 mm korkea ja 6 mm leveä. Kypsennettynä ne ovat hieman leveämpiä. Pappardelle on vielä leveämpi.

Tuoreen pastan keittämisohjeet
Kiehauta riittävästi vettä (1 litra 100 g pastaa kohti) ja suolaa se reilusti. Tuoreet tagliatellepastat kypsyvät vain 2-3 minuutissa. Niiden pitäisi olla al dente -kypsennettyjä eli vielä hieman kiinteitä.
Nämä ovat klassisia kastikkeita kotitekoisille tagliatelleille.
Leveät nuudelit sopivat hyvin runsaille ja kermaisille kastikkeille:
- Klassisin kastike tagliatelleille on ragù(Bolognese). Jauhelihan, tomaattien, sipulien, porkkanoiden, sellerin ja punaviinin runsas yhdistelmä on täydellinen.
- Kermainen carbonara, jossa on guancialea ja munankeltuaista, maistuu herkulliselta tagliatellen kanssa.


- Pesto maistuu tagliatellen kanssa kaikissa muunnelmissaan: pesto alla genovese, pesto rosso tai salsa alle noci.
- Tagliatelle salviavoin ja parmesaanin kera on puristinen mutta erittäin herkullinen tarjoiluehdotus.
- Tagliatelle lohella ei ole aivan italialaista, mutta erittäin maukasta.
FAQ Tagliatelle resepti
Italialaista Tipo 00 -jauhoa käytetään yleensä perinteisiin tagliatelleihin. Se on hienojakoista ja sopii erinomaisesti pastataikinaan. Vaihtoehtoisesti voidaan käyttää durumvehnäjauhoa, joka antaa pastalle hieman karkeamman rakenteen.
Tavallinen nyrkkisääntö on yksi muna 100 g jauhoja kohti. Tämä tarkoittaa, että 400 grammaan jauhoja tarvitaan neljä munaa. Munien koosta ja jauhojen kosteuspitoisuudesta riippuen määrää voidaan kuitenkin joutua hieman muuttamaan.
Kyllä, on tärkeää antaa taikinan levätä vähintään 30 minuuttia. Tämä auttaa rentouttamaan gluteenin, jolloin taikina on joustavampaa ja helpompi kaulita.
Tuoreita tagliatelleja voi säilyttää jääkaapissa yhden tai kaksi päivää. Ne kannattaa jauhaa kevyesti ja säilyttää ilmatiiviissä astiassa. Pidempiaikaista säilytystä varten pastaa voi pakastaa.
Jotta tagliatellit eivät tarttuisi toisiinsa, ne on paloittelun jälkeen pölytettävä kevyesti jauhoilla ja levitettävä tai ripustettava löysästi. Kypsennyksessä on hyvä käyttää riittävästi vettä ja sekoittaa pastaa välillä.
Kyllä, pastataikina voidaan valmistaa etukäteen ja säilyttää ilmatiiviissä astiassa jääkaapissa. Se on kuitenkin käytettävä 24 tunnin kuluessa parhaan laadun varmistamiseksi.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment