- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Spaghetti carbonara – alkuperäinen resepti Italiasta
Tässä reseptissä näytämme, miten valmistat täydellistä spagetti carbonaraa. Alkuperäisessä romanialaisessa reseptissä ei muuten käytetä mitä tahansa pekonia. Siellä sen on oltava perinteistä guancialea possun poskista eikä pancettaa pancettasta!

- 400 g Durumvehnästä valmistettu spagetti
- 150 g Guanciale
- 100 g Pecorino romano
- 2 Munat
- Suola
- Pippuri
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Leikkaa pekoni pieniksi kuutioiksi ja paista suurella pannulla, kunnes pekoni on rapeaa.
- Step 2Raasta pecorino.
- Step 3Vatkaa munat isossa kulhossa, sekoita joukkoon juusto ja sulatettu guanciale. Mausta seos karkealla, vastajauhetulla pippurilla.
- Step 4Keitä spagetti runsaassa suolatussa vedessä pakkauksen ohjeiden mukaan.
- Step 5Valuta pasta ja lisää se kulhoon vielä kuumana. Sekoita kaikki hyvin ja tarjoile.
Vaikka tomaatit ovat luultavasti tyypillisin italialainen ainesosa, on olemassa maukkaita pastakastikkeita, jotka eivät sisällä tomaatteja lainkaan. Spaghetti alla carbonara on yksi näistä resepteistä. Italian pääkaupunki Rooma ja sitä ympäröivä Lazion alue ovat erityisen kuuluisia tästä spagettiannoksesta.
Carbonaran historia
Spagettia, pekonia, vatkattuja kananmunia ja juustoa: tämä on klassinen carbonara. Ruoan alkuperästä ollaan eri mieltä. Onko spagetti peräisin Apennineilta, Napolista vai onko se jopa amerikkalaisten sotilaiden keksintö?
Carbonara – amerikkalainen keksintö
Spaghetti carbonara esiintyy lähteissä ensimmäisen kerran toisen maailmansodan loppupuolella. Roomassa oli tuolloin elintarvikepula. Amerikkalaiset sotilaat saivat ruoka-annoksia, joissa oli pekonia ja kananmunia.
Tämän teorian mukaan nämä ainesosat saivat sitten oman elämänsä roomalaisessa keittiössä. Roomalaiset ovat kuuluisia intohimostaan pastaan, ja niinpä yksi asia johti toiseen: spagetti munien ja pekonin kanssa.
Carbonara – hiilenpolttajien keksintö
Tämän teorian mukaan ruokalaji on peräisin Rooman pohjoispuolella sijaitsevien Apenniinien hiilenpolttajilta. Carbonari on roomalaisessa murteessa sana, joka tarkoittaa hiilenpolttajia. Carbonarit olivat melko köyhiä ja käyttivät ruoanlaitossaan pastaa ja paljon pekonia. Olihan pekoni kestävää ja paljon halvempaa kuin öljy.
Carbonara – Napolin keksintö
Viimeisen hypoteesin mukaan resepti on peräisin napolilaisesta keittiöstä. Siellä jotkin pastaruoat maustetaan ja maustetaan perinteisesti munalla, juustolla ja pippurilla kypsennyksen jälkeen.
Resepti, jossa on monia muunnelmia
Spaghetti carbonara on perinteisen ragù bolognesen ja Italiassa täysin tuntemattoman pasta napolin ohella yksi Bella Italian suosituimmista resepteistä. Olet luultavasti jo syönyt tätä ruokalajia kermakastikkeella tarjoiltuna. Todelliselle italialaiselle kerma carbonarassa on itse asiassa nogo.
Sipulilla, kypsennetyllä kinkulla, parmesan- tai Grana Padano -juustolla ei myöskään ole sijaa kastikkeessa. Alkuperäiset ainesosat ovat: Durumvehnäspagetti, Guanciale-pekoni, kananmunat, Pecorino Romano, suola ja pippuri. Pekoni paistetaan pannulla, munat vatkataan juustoraasteen kanssa ja maustetaan. Sitten kaikki sekoitetaan kuumaan spagettiin. E basta!
Jos etsit muunnelmaa valkosipulin kanssa, kokeile tätä Accademia Italiana della Cucinan reseptiä.
Tee oma carbonara – askel askeleelta
Buon appetito!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment