- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Spagetti aglio e olio – italialainen resepti
Kaikki italialaiset osaavat tehdä spagetti aglio oliota, jopa italialaiset, jotka eivät osaa kokata. Tämä herkullinen pasta, jossa on agliota (valkosipulia), oliota (oliiviöljyä) ja peperoncinoa (chiliä), sopii erinomaisesti nopeaan ruoanlaittoon. Italiassa ruokalaji on myös erittäin suosittu juhlien jälkeen nimellä pasta di mezzanotte.

- 400 g Spagetti
- 4 Valkosipulinkynnet
- 1 Chilipippuri, punainen
- 2 Varsi lehtipersilja
- 1 EL Voi
- 100 ml Oliiviöljy
- 50 g Parmesaanijuusto, raastettu
- 40 g Suola
- mustapippuri
- 1 Pasta kattila
- 1 Pan
- 1 Keittokuppi
- 1 Pastasiivilä
- Pippurimylly
- Parmesaaniraaste
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kiehauta 4 litraa vettä ja suolaa suuressa kattilassa. Keitä spagetti al dente -kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan.
- Step 2Kuori valkosipulinkynnet. Leikkaa sitten ohuiksi, tasaisiksi viipaleiksi ja laita sivuun.
- Step 3Leikkaa chilipaprika hienoiksi renkaiksi ja laita myös sivuun. (Huomautus: Jos haluat miedomman tulisuuden, leikkaa paprika pituussuunnassa kahtia ja poista siemenet ennen chilin leikkaamista).
- Step 4Poimi persiljan lehdet varsista ja hienonna.
- Step 5Kuumenna 100 ml oliiviöljyä suuressa pannussa. Jos pidät puulusikan kahvaa siinä ja siihen muodostuu kuplia, se on tarpeeksi kuumaa mausteiden paistamiseen.
- Step 6Lisää valkosipuli pannulle ja paista koko ajan sekoittaen, kunnes se on lähes vaaleanruskeaa. Lisää nyt chili ja paista 5 sekuntia, sitten persilja, joka myös paistaa 5 sekuntia. Kaada kaikki päälle puoli kauhallista pastan keitinvettä. Jos spagetti ei ole vielä kypsää, pidä kastike hyvin pienellä lämmöllä.
- Step 7Valuta keitetyt spagetit, lisää ne pannulla olevaan mausteöljyyn ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon ruokalusikallinen kylmää voita ja anna sulaa, jotta se sitoo hyvin.
- Step 8Asettele pasta lautasille, mausta tuoreella pippurilla ja ripottele päälle parmesaania.

Alkuperäinen resepti Napolista
Tämä suosittu pastaruoka on peräisin Napolista, jossa se on yksi tyypillisistä ja perinteisistä resepteistä spagetti puttanescan ja spagetti vongolen ohella. Aglio e olio on ollut pitkään osa napolilaista cucina piccinaa. Piccina tarkoittaa pientä keittiötä ja kuvaa köyhien ruokaa. Periaatteessa aglio e olio on spagetti vongole -spagetin kevennetty versio – ilman vongolea.
Resepti on edelleen suosittu, koska se on todella nopea ja helppo valmistaa. Se on myös käytännöllinen, koska se koostuu edelleen vain aineksista, jotka eivät maksa paljon ja joita on aina kaupan kaapissa. Jotta se kuitenkin maistuisi todella hyvältä, muutaman ainesosan on oltava laadukkaita: ekstra-neitsytoliiviöljyä ja tuoretta valkosipulia.
Vaikka aineksia on niin vähän, reseptissä on monia muunnelmia. Se alkaa valkosipulin leikkaamisesta. Voit käyttää ohuita viipaleita, hienoja tikkuja tai jopa valkosipulipuristinta. Voit löytää reseptejä persiljan kanssa tai ilman, parmesaanin kanssa tai ilman jne. Tunnetuin variaatio on varmasti aglio, olio e peperoncino, jossa chiliä yksinkertaisesti lisätään pastan joukkoon.
Klassisen spagetin lisäksi myös muut pitkät ja ohuet pastat, kuten vermicelli tai linguine, sopivat hyvin tähän ruokalajiin.


Juomasuositus spagetti aglio e oliolle
Vahva punainen Primitivo Pugliasta sopii hyvin tämän pastaklassikon kanssa, mutta myös Pinot Grigio on täydellinen. Jos et pidä viinistä, tarjoile viileää Birraa tai Chinottoa, kolaa muistuttavaa italialaista limonadia, jossa on karvaan appelsiinin makua.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment