Spagetti aglio e olio – italialainen resepti

Kaikki italialaiset osaavat tehdä spagetti aglio oliota, jopa italialaiset, jotka eivät osaa kokata. Tämä herkullinen pasta, jossa on agliota (valkosipulia), oliota (oliiviöljyä) ja peperoncinoa (chiliä), sopii erinomaisesti nopeaan ruoanlaittoon. Italiassa ruokalaji on myös erittäin suosittu juhlien jälkeen nimellä pasta di mezzanotte.

From Jens 3 Min Reading time

Spagetti aglio, olio e peperoncino

Print Recipe
6
Yksinkertainen, tyypillinen italialainen spagettiruoka, jossa on valkosipulia, oliiviöljyä ja chiliä. Tämä ateria on erittäin nopea valmistaa.
4
Ingredients
Equipment
  • 1 Pasta kattila
  • 1 Pan
  • 1 Keittokuppi
  • 1 Pastasiivilä
  • Pippurimylly
  • Parmesaaniraaste
Prep Time 15 minutes
Cook Time 15 minutes
Total Time 30 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Kiehauta 4 litraa vettä ja suolaa suuressa kattilassa. Keitä spagetti al dente -kypsäksi pakkauksen ohjeiden mukaan.
  2. Step 2
    Kuori valkosipulinkynnet. Leikkaa sitten ohuiksi, tasaisiksi viipaleiksi ja laita sivuun.
  3. Step 3
    Leikkaa chilipaprika hienoiksi renkaiksi ja laita myös sivuun. (Huomautus: Jos haluat miedomman tulisuuden, leikkaa paprika pituussuunnassa kahtia ja poista siemenet ennen chilin leikkaamista).
  4. Step 4
    Poimi persiljan lehdet varsista ja hienonna.
  5. Step 5
    Kuumenna 100 ml oliiviöljyä suuressa pannussa. Jos pidät puulusikan kahvaa siinä ja siihen muodostuu kuplia, se on tarpeeksi kuumaa mausteiden paistamiseen.
  6. Step 6
    Lisää valkosipuli pannulle ja paista koko ajan sekoittaen, kunnes se on lähes vaaleanruskeaa. Lisää nyt chili ja paista 5 sekuntia, sitten persilja, joka myös paistaa 5 sekuntia. Kaada kaikki päälle puoli kauhallista pastan keitinvettä. Jos spagetti ei ole vielä kypsää, pidä kastike hyvin pienellä lämmöllä.
  7. Step 7
    Valuta keitetyt spagetit, lisää ne pannulla olevaan mausteöljyyn ja sekoita hyvin. Sekoita joukkoon ruokalusikallinen kylmää voita ja anna sulaa, jotta se sitoo hyvin.
  8. Step 8
    Asettele pasta lautasille, mausta tuoreella pippurilla ja ripottele päälle parmesaania.
Do you like the recipe?
Parmesan
DOP-parmesaani, kypsytetty 36 kuukautta.

Rakeisen juuston kuningas! Tämän mausteisen kultaisen aarteen maun täydellisen voimakkuuden saaminen vaatii 36 kuukauden kypsytystä ja todellista käsityötä. Hienot suolakiteet särähtelevät suussa ja pähkinöiden, heinän ja yrttien aromi hellii nenää.

Aglio e Olio helppo ruoanlaitto

Alkuperäinen resepti Napolista

Tämä suosittu pastaruoka on peräisin Napolista, jossa se on yksi tyypillisistä ja perinteisistä resepteistä spagetti puttanescan ja spagetti vongolen ohella. Aglio e olio on ollut pitkään osa napolilaista cucina piccinaa. Piccina tarkoittaa pientä keittiötä ja kuvaa köyhien ruokaa. Periaatteessa aglio e olio on spagetti vongole -spagetin kevennetty versio – ilman vongolea.

Resepti on edelleen suosittu, koska se on todella nopea ja helppo valmistaa. Se on myös käytännöllinen, koska se koostuu edelleen vain aineksista, jotka eivät maksa paljon ja joita on aina kaupan kaapissa. Jotta se kuitenkin maistuisi todella hyvältä, muutaman ainesosan on oltava laadukkaita: ekstra-neitsytoliiviöljyä ja tuoretta valkosipulia.

Vaikka aineksia on niin vähän, reseptissä on monia muunnelmia. Se alkaa valkosipulin leikkaamisesta. Voit käyttää ohuita viipaleita, hienoja tikkuja tai jopa valkosipulipuristinta. Voit löytää reseptejä persiljan kanssa tai ilman, parmesaanin kanssa tai ilman jne. Tunnetuin variaatio on varmasti aglio, olio e peperoncino, jossa chiliä yksinkertaisesti lisätään pastan joukkoon.

Klassisen spagetin lisäksi myös muut pitkät ja ohuet pastat, kuten vermicelli tai linguine, sopivat hyvin tähän ruokalajiin.

Aglio e Olio parmesanin ja persiljan kera
Punaviini Primitivo sopii hyvin Aglio e Olion kanssa.

Juomasuositus spagetti aglio e oliolle

Vahva punainen Primitivo Pugliasta sopii hyvin tämän pastaklassikon kanssa, mutta myös Pinot Grigio on täydellinen. Jos et pidä viinistä, tarjoile viileää Birraa tai Chinottoa, kolaa muistuttavaa italialaista limonadia, jossa on karvaan appelsiinin makua.

Primitivo Rosso
Primitivo Salento IGP – Testivoittaja punaviini

Kultaa! Kultaa! Kultaa! 2021, 2017 ja 2016 kultaa Mundus Vini -kilpailussa, 2022 ja 2019 kultaa Berlin Wine Trophy -kilpailussa! Lasissa syvä purppuranpunainen väri heijastaa Primitivo-marjan hedelmäistä luonnetta. Kypsän luumun ja makean mustan kirsikan maut avautuvat voimakkaaksi mutta pehmeäksi, täyteläiseksi punaviiniksi. Salenton paroni – nyt uudessa asussa!

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.67 6 äänistä (5 luokitukset ilman kommenttia)
Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields