- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Risottoresepti – perusresepti Italiasta
Risoton perusreseptillä on loputtomasti muunnelmia. Perusreseptillämme voit valmistaa kermaisen, kiiltävän ja lumivalkoisen risoton. Tämä risotto bianco on yksi italialaisista primi piatteista, mikä tarkoittaa, että se tarjoillaan pienenä, itsenäisenä alkuruokana. Se sopii kuitenkin myös erittäin hyvin lisäkkeeksi esimerkiksi pataruoan tai italialaisen makkaran kanssa. Risotto on myös itsenäinen pääruoka, joka täyttää kaikki hetkessä. Yhdistä resepti yksinkertaisesti suosikkiraaka-aineisiisi. […]

- 1 L Kasvisliemi
- 2 Salottisipulit
- 4 EL Oliiviöljy
- 300 g Risottoriisi, esim. Carnaroli
- 100 ml Valkoviini, kuiva
- 4 EL Parmesaanijuusto, raastettu
- 100 g Voi
- Pippuri
- Suola
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kiehauta kasvisliemi. Sen on oltava todella kuumaa.
- Step 2Kuori ja kuutioi salottisipulit.
- Step 3Kuumenna oliiviöljy pannulla ja kuullota salottisipulit. Kun ne ovat läpikuultavia, lisää riisi ja paista 1-2 minuuttia.
- Step 4Kaada joukkoon viini ja hauduta, kunnes se on lähes kiehunut.
- Step 5Lisää kauhallinen kasvislientä risottoon ja hauduta. Toista, kunnes kaikki liemi on vähennetty ja riisijyvät ovat al dente. Sekoita uudelleen ja uudelleen.
- Step 6Kun viimeinen kauhallinen lientä on risotossa, sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja voi, jotta riisi saa kermaisen kiiltävän oloisen.
- Step 7Mausta suolalla ja pippurilla.
- Step 8Vinkki: Suosittelemme maustamaan risoton suolalla ja pippurilla vasta aivan lopuksi. Parmesaani ja liemi tuovat jo niin paljon makua, että joskus ruokaan ei tarvita lainkaan lisää suolaa.

Ihanteelliset riisityypit risottoreseptiä varten
Kaikista riisinjyvistä ei saa hyvää risottoa. Pitkäjyväisellä riisillä, kuten basmatilla tai jasmiiniriisillä, ei pääse kovin pitkälle risoton kanssa. Myöskään tavallinen keittopussissa oleva keitetty riisi ei sovellu. Risotto on valmistettava pyöreäjyväisestä riisistä, sillä vain siinä on riittävästi tärkkelystä, jotta risotto olisi lopulta todella kermainen.
Ihanteellisia ja alkuperäisiä italialaisia riisilajikkeita ovat Carnaroli, Arborio, Vialone Nano tai Baldo. Jos haluat tietää tarkalleen, mikä riisi sopii mihinkin risottoon , katso täältä!
Risoton perusreseptillä on loputtomasti muunnelmia.
Perusreseptillämme voit valmistaa kermaisen, kiiltävän ja lumivalkoisen risoton. Tämä risotto bianco on yksi italialaisista primi piatteista, mikä tarkoittaa, että se tarjoillaan pienenä, itsenäisenä alkuruokana. Se sopii kuitenkin myös erittäin hyvin lisäkkeeksi esimerkiksi pataruoan tai italialaisen makkaran kanssa.
Risotto on myös itsenäinen pääruoka, joka täyttää kaikki hetkessä. Yhdistä resepti yksinkertaisesti suosikkiraaka-aineisiisi. Mielikuvitukselle ei ole rajoja! Italiasta löydät yhdistelmiä, joissa on sahramia (risotto alla milanese), mereneläviä, tomaatteja, pinaattia ja gorgonzolaa, herkkusieniä, tryffeleitä tai fenkolia, parsaa, kurpitsaa tai retiisiä…
Lisää aiheesta
Risotto: kysymys johdonmukaisuudesta
Risotto valmistetaan perinteisesti suuressa, avoimessa kattilassa sekoittaen. Perusreseptimme antaa sinulle ohjeet ruokalajiin, joka onnistuu varmasti. Risottosi tarkka koostumus on kuitenkin makuasia. Yleisesti ottaen se on melko yksinkertaista.
Jos risottosta uhkaa tulla liian kuiva, lisää vain hieman lisää lientä. Jos haluat, että se on vielä nestemäisempää, lisää vain hieman lisää lientä. Italiassa tätä kutsutaan nimellä “all onda” eli aaltoileva.

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment