- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Risotto Milanese – Resepti
Reseptissä opit tekemään risotto Milanesen itse, ja siinä on myös kuvitetut ohjeet. Löydät myös vinkkejä oikeisiin ainesosiin. Näiden tietojen avulla voit valmistaa tämän poikkeuksellisen maukkaan ruokalajin: värikkään ja tyylikkään, erityisen kermaisen ja samettisen. Mennään!

- 1 l Naudanlihaliemi
- 2 Salottisipulit
- 4 EL Oliiviöljy
- 300 g Risottoriisi, Carnaroli
- 100 ml Valkoviini, kuiva
- 25 Sahramilangat, vaihtoehtoisesti 1 tl sahramijauhetta
- 3 EL Vesi
- 4 EL Parmesaanijuusto, raastettu
- 100 g Voi, kylmä
- Suola
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Laita sahramilangat ensin pieneen kulhoon ja peitä vedellä. Peitä ja anna hautua vähintään 6 tuntia.
- Step 2Kiehauta liemi kattilassa. Sammuta sitten liesi.
- Step 3Kuori ja hienonna salottisipulit.
- Step 4Kuumenna oliiviöljy suuressa kattilassa ja kuullota salottisipulit siinä. Kun ne ovat läpikuultavia, lisää riisi ja paista 1-2 minuuttia.
- Step 5Kaada joukkoon viini ja hauduta, kunnes se on haihtunut.
- Step 6Kaada kauhallinen lientä risottoon ja odota, että neste on imeytynyt, ennen kuin lisäät seuraavan kauhallisen lientä. Sekoita koko ajan hyvin. Lisää vähitellen kaikki liemi tällä tavoin.
- Step 7Kun riisi on melkein kypsää, lisää sahrami ja infuusio. Sekoita hyvin ja keitä riisi loppuun, lisää tarvittaessa suolaa.
- Step 8Kun riisinjyvät ovat al dente, ota risotto pois liedeltä ja sekoita joukkoon parmesaaniraaste ja voi, jotta riisistä tulee kermaista ja kiiltävää.
Alkuperäisen keittäminen luuydinluiden kanssa
Perinteisessä milanolaisessa keittiössä rasvainen luuydin on olennainen osa risotto alla Milanesea. Luuydin sulaa kattilassa ja antaa risottolle lisää makua ja silkkisen rakenteen.
Nykyään ruokaa valmistetaan usein ilman luuydinluita , koska se on nopeampaa ja yksinkertaisempaa ilman niitä. Monet ihmiset ovat myös terveystietoisempia ja välttävät eläintuotteita.
Jos haluat valmistaa reseptin perinteisesti, korvaa oliiviöljy edellä olevan reseptin vaiheessa 4 2-3 luuydinluulla. Ja näin teet sen:
- Laita luuydinluut kattilaan kiehuvaan veteen ja hauduta lyhyesti (1-2 minuuttia), jotta mahdolliset epäpuhtaudet poistuvat. Poista luuydin puristamalla se luista pienellä lusikalla.
- Sulata luuydin suuressa kattilassa keskilämmöllä, kunnes se on hieman vaahtoavaa. Voit halutessasi lisätä ruokalusikallisen voita antamaan lisämaustetta. Jatka sitten kuten reseptissä salottisipulin ja riisin kanssa.
Sahrami tekee risotosta milanolaisen.
Risotto alla Milanesen tyypillinen maku tulee sahramista, joka antaa ruokalajille lämpimän sävyn ja kullankeltaisen värin. Monet arvostavat sen erehtymättömän makua, joka erottuu selvästi muista mausteista.
Milanossa käytetään perinteisesti sahramilankoja sahramijauheen sijasta, koska niiden aromi ja väri ovat voimakkaampia. Sahramijauheella on kuitenkin myös etuja. Sitä voi käyttää heti, koska säikeitä ei tarvitse liottaa 6 tuntia ja jauhe liukenee tasaisemmin.
Sahrami on herkkä kuumuudelle, joten se tulisi lisätä vasta kypsennysajan loppupuolella. Näin estetään sahramin maun häviäminen ja varmistetaan, että risoton väri säilyy voimakkaana.


Mikä riisi on parasta?
Jos haluat perinteisen risotto alla Milanesen aidon maun ja rakenteen, suosittelemme Carnaroli-riisiä. Tämä lajike tunnetaan suurista, tärkkelyspitoisista jyvistä, jotka säilyttävät kypsennyksen aikana kermaisen koostumuksen ja ovat samalla kiinteitä purtaviksi. Jos haluat tietää lisää erilaisista italialaisista riisityypeistä, lue lisää täältä !
Miten tarjoilla risotto Milanese kuten Milanossa
Sahramirisotto koristellaan lautaselle usein tuoreella, hienonnetulla persiljalla tai sahramilangalla. Milanolaiset haluavat myös raastaa parmesaania ruokalajin päälle pöydässä.
Klassinen lisuke Milanese-risottoon on ossobuco. Nämä ovat haudutettuja vasikanreisi viipaleita, jotka on maistettu herkullisessa tomaatti-, valkoviini- ja vihanneskastikkeessa.


5 vinkkiä täydelliseen koostumukseen ja makuun
- Sekoita, sekoita, sekoita: Näin riisi kypsyy tasaisesti ja vapauttaa tärkkelyksensä, mikä lisää kermaisuutta.
- Käytä kuumaa lientä: Jos käytät kylmää lientä, keittäminen keskeytyy, eikä lopputulos ole täysin kermainen.
- Sahrami: lisätään aina lopuksi.
- al dente: Keitä riisiä vain, kunnes se on vielä pureskeltavaa riisinjyvän keskeltä.
- mantecare: Jos haluat kiiltävän ja kermaisen risoton, sekoita aina lopuksi joukkoon hieman kylmää voita.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment