- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Polpette – italialaiset lihapullat
Italialaiset lihapullat ovat helppoja ja nopeita valmistaa, ja ne sopivat mihin tahansa tilaisuuteen. Jauhelihan ja makkaranlihan sekoitus antaa niille ainutlaatuisen maun. Ne ovat pyöreitä, maukkaita ja mehukkaita. Ne paistetaan ja keitetään sitten tomaattikastikkeessa, jotta ne eivät hajoa ja säilyttävät muotonsa.

- 1 Kulho
- 1 Pan
- 2 Suuret ruukut
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kuutioi leipä ja liota se maidossa.
- Step 2Poista salsiccian nahka ja laita makkaranliha kulhoon.
- Step 3Lisää kulhoon jauheliha, puristettu leipä, kananmuna, tomaattipyree ja kaikki mausteet. Sekoita seos hyvin ja vaivaa.
- Step 4Laita kulho jääkaappiin 3 tunniksi (mitä pidemmäksi aikaa, sen parempi) hautumaan.
- Step 5Muotoile seoksesta polpetteja eli pöytätennispallon kokoisia palloja ja sirottele ne jauhoihin.
- Step 6Kuumenna oliiviöljy kuumalla pannulla ja paista polpetteja, kunnes ne ovat rapeita joka puolelta.
- Step 7Kun polpette-seos lepää, kuutioi sipuli ja valkosipuli ja kuullota niitä hitaasti runsaassa oliiviöljyssä suurella pannulla.
- Step 8Kun valkosipuli ja sipulit ovat läpikuultavia, lisää passata seokseen. Mausta sitten suolalla ja pippurilla.
- Step 9Hauduta kastiketta miedolla lämmöllä, kunnes se on puolittunut. Sekoita välillä.
- Step 10Lisää nyt polpette, timjami ja basilika ja hauduta miedolla lämmöllä kansi päällä 10 minuuttia.
- Step 11Kun kastike on melkein valmis, lisää suolaa veteen ja kiehauta. Keitä nyt spagetti pakkauksen ohjeiden mukaan.
Polpette ovat Italiassa yhtä suosittuja kuin lihapullat täällä. Klassiseen polpetteen ei ole olemassa yhtä ainoaa oikeaa reseptiä. Jokainen perhe tekee niitä hieman eri tavalla: pyöreitä tai litteitä, suuria tai pieniä.
Voit tietysti syödä pienet paistetut pallot sellaisenaan tai tehdä niistä polpette al sugo -tomaattikastikkeen kanssa. Tämä ruokalaji on erityisen suosittu lasten keskuudessa. Pallot tarjoillaan usein tuoreen leivän kanssa lopulliseksi “scarpettaksi”. Scarpetta tarkoittaa kastikkeen imeytymistä leivän kanssa.
Spagettilihapullat – Polpette al sugo Amerikassa
Spagetti polpette al sugon kanssa on sydämen resepti ja todellista sielunruokaa. Mutta ne eivät ole perinteisesti italialaisia. Joissakin Italian osissa pieniä lihapullia voi joskus löytää pizzan tai lasagnen seassa. Pastaversio on kuitenkin enemmän italialais-amerikkalaisen keittiön ruokalaji. Italialaiset siirtolaiset valmistivat sitä New Yorkissa 1800-luvun lopulla. Spagettilihapyöryköinä tarjoiltuna pyöreät lihapullat aloittivat tähtiuran Yhdysvaltojen lautasilla ja myöhemmin kaikkialla maailmassa.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment