- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Polentan resepti Italiasta
Polenta, sinä kullankeltainen maissin unelma! Resepti kermaiseen, täyttävään polentaan on aivan yksinkertainen! Sinun tarvitsee vain sekoittaa voimakkaasti!

- 250 g hieno maissimannas
- 1 L Vesi
- 2 TL Suola
- 1 EL Voi
- 2 EL parmesaaniraastetta
- 1 Laukaus maitoa
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Suolaa vesi ja kiehauta.
- Step 2Lisää maito ja vähennä lämpötilaa.
- Step 3Sekoita maissijauho vähitellen joukkoon isolla puulusikalla.
- Step 4Keitä polentaa miedolla lämmöllä 30 minuuttia. Sekoita muutaman minuutin välein, jotta mikään ei tartu pohjaan.
- Step 5Vähän ennen kypsennysajan loppua sekoita voi joukkoon ja mausta polenta parmesaanilla.

Mitä polenta tarkalleen ottaen on?
Polenta on kullankeltainen puuro, joka valmistetaan jauhetusta maissista eli maissirouheesta. Siihen lisätään vettä, maitoa ja joskus juustoa. Muutama vuosi sitten tämä aikoinaan köyhän miehen ruoka koki hämmästyttävän nousun Michelin-tähdillä palkittujen ravintoloiden herkuksi .
Polentan vinkit
- Käytä polentan valmistukseen paksupohjaista pannua!
- Voit lyhentää kypsennysaikaa ostamalla valmiiksi kypsennettyä maissipellavaa tai polentajauhoa.
- Sekoita keitettäessä aina vain yhteen suuntaan. Tämä estää kokkareiden muodostumisen.

Polenta on tyypillistä Pohjois-Italiassa
Italian halki kulkee eräänlainen polenta-ekvaattori: polentaa syödään vain Pohjois-Italian alueilla. Esimerkiksi Piemontessa, Lombardiassa, Friulissa, Venetossa ja Trentinossa. Siellä ruoka on yksi keittiön kulmakivistä. Eteläitalialaiset pilkkaavatkin pohjoisitalialaisia hellästi “polentoneiksi”!
Näin ei kuitenkaan ole aina ollut, sillä maissi saapui Eurooppaan vasta Etelä-Amerikan tutkimusmatkailijoiden mukana vuodesta 1650 alkaen. Tuolloin tarjottiin jauhetuista härkäpavuista, kikherneistä tai tattarista valmistettuja puuroja. Maissi korvasi hyvin nopeasti kaikki nämä ainesosat. Maissipolentasta tuli tavallista.
Friulissa valmistetaan vielä nykyäänkin kolmenlaista polentaa: keltaista polentaa, vaaleasta maissijauhosta valmistettua valkoista polentaa ja tattarista valmistettua mustaa polentaa. Jälkimmäinen tarjoillaan pääasiassa voin tai anjoviksen kanssa, kun taas maissipolenta sopii hyvin grillatun ja paistetun kalan kanssa. Keltainen polenta on monipuolisin.
Maissia kutsutaan italialaisittain granoturcoksi – turkkilaiseksi maissiksi, koska maissia tuotiin maahan ja se saapui Venetsiaan laivalla.
Polenta stesa ja muunnelmat
Polenta stesassa keitetty maissipuuro asetetaan kostutetulle puulautaselle, levitetään tasaiseksi ja päällystetään makkaroilla, tomaattikastikkeella tai liharagulla. Sitten puulauta asetetaan pöydän keskelle, ja kaikki ruokailijat ottavat haarukoillaan.
Polenta maistuu myös erittäin hyvältä, jos sen annetaan ensin jäähtyä, leikataan viipaleiksi ja paistetaan pannulla.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment