Pastataikina – tee itse italialaista pastaa

Pastan valmistaminen itse on erittäin helppoa. Alkuperäiseen italialaiseen pastaan tarvitaan vain munia, jauhoja ja suolaa. Ja tietysti ripaus Amorea.

From Jens 3 Min Reading time

Pastataikina (kananmunan kanssa)

Print Recipe
11
Pastan valmistaminen itse on erittäin helppoa. Alkuperäiseen italialaiseen pastaan tarvitaan vain munia, jauhoja ja suolaa.
4
Ingredients
  • 400 g Jauhot, z. esim. Caputo Farina Pasta fresca e Gnocchi Tipo 00 (Caputo Farina Pasta fresca e Gnocchi Tipo 00).
  • 4 Munat
  • 1 Pinch Suola
  • Vesi, pisara kerrallaan, tarpeen mukaan
Prep Time 45 minutes
Total Time 45 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Siivilöi pastajauhot työtasolle. Näin syntyy vuori. Muotoile keskelle ontelo. Kaada kananmunat ja ripaus suolaa onteloon ja sekoita vähitellen jauhoihin haarukalla.
  2. Step 2
    Vaivaa taikinaa käsin, kunnes se on tasalaatuista. Jos taikina on liian kovaa eikä sitä voi vaivata kunnolla, lisää vettä tippa kerrallaan.
  3. Step 3
    Taikina on valmista, kun se on sileää ja kimmoisaa mutta ei tahmeaa.
  4. Step 4
    Muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja anna levätä vähintään 30 minuuttia ja enintään 3 päivää.
  5. Step 5
    Kauli taikina (pastakoneella tai valssaimella) ja leikkaa se haluttuun muotoon.
  6. Step 6
    Keitä pastaa tästä taikinasta runsaassa kiehuvassa suolatussa vedessä. Kun pasta nousee pinnalle, se on valmista.
  7. Step 7
    Tärkeää: Älä koskaan jätä pastataikinaa lojumaan pitkäksi aikaa, sillä muuten se haurastuu!
Do you like the recipe?

Italialainen pastataikina – vaiheittaiset ohjeet

Mehl für frische Pasta
Pastajauhot tyyppi 00 – Pasta Fresca – Pasta Fresca

Täydellinen jauho tuorepastalle: tasapainoisen tärkkelyspitoisuutensa ja kiinteän gluteenirakenteensa ansiosta se sitoo voin tai munankeltuaisen täydellisesti. Kiiltävä, kiinteä taikina sopii myös erinomaisesti choux-leivonnaisiin.

Täydellisen pastataikinan ainekset:

Ainesosien valinta ratkaisee pastan laadun myöhemmin. Myös henkilökohtaisella maulla on merkitystä valinnassa. Perusresepti on yksinkertainen, mutta sitä voidaan myös muuttaa.

Jauhot 405 tai Tipo 00 pastataikinassa.

Kyllä, voit valmistaa pastaa 405 jauhoista. Se ei kuitenkaan ole oikeastaan italialaista. Italialaiset käyttävät Tipo 00 -jauhoja, joiden gluteenipitoisuus on korkea ja jotka sopivat siksi täydellisesti pastataikinaan.

Semola- tai durumvehnäjauho pastataikinassa.

Yllä olevassa perusreseptissä pasta valmistetaan pelkistä jauhoista. Voit kuitenkin valita myös durumvehnäjauhon ja vehnäjauhon suhteen 25-75 tai 50-50. On jopa mahdollista tehdä taikina pelkästään durumvehnäjauhosta. Kuten jo mainittiin, kaikki riippuu mieltymyksistäsi.

Sääntö on: mitä enemmän durumvehnäjauhoa, sitä karkeampaa pastasta tulee. Mitä enemmän jauhoja, sitä hienompaa.

Jos valitset durumvehnäjauhoa sisältävän seoksen, valitse tässäkin tapauksessa italialainen tuote, semola di grano duro. Semola jauhetaan hienommaksi kuin saksalainen durumvehnäjauho ja takaa siten paremman pastatuloksen.

Semola
Semola Caputo – Durumvehnäjauho hienojakoinen

Napolissa on kyse pizzasta ja pastasta. Caputon suvun perinteikäs mylly tarjoaa tähän perustan. Siellä jauhetaan parhaista vehnälajikkeista durumvehnäjauhoa, josta voidaan valmistaa mestarillisia taikinoita.

Pasta taikina muna

Muna pastataikinassa

Hyvän pastataikinan nyrkkisääntö on: käytä 100 grammaa jauhoja ja 1 kananmuna henkilöä kohden. Monet italialaiset kuitenkin lisäävät taikinaan ylimääräisiä munankeltuaisia. Tämä tekee siitä keltaisempaa ja ennen kaikkea kimmoisampaa.

Pasta taikina ilman munaa

Tietenkin on myös mahdollista tehdä vegaanista pastataikinaa, eli täysin ilman kananmunia. Tällainen pasta on hyvin yleistä Italiassa, ja se valmistetaan usein semolasta, italialaisesta durumvehnäjauhosta. Löydät hyvän reseptin tähän täältä blogista.

Pasta taikina ilman munaa
Miten kuivata pasta

Makaronitaikinan kuivaus ja säilytys

Myös munataikinasta tehty pasta voidaan kuivata hyvin. Kuivaa ne levittämällä ne jauhotetulle työtasolle tai leivinpellille. Pitkät pastat voi myös ripustaa luudanvarteen tai oikeaan pastakuivuriin. On tärkeää, että pasta ei tartu yhteen kuivauksen aikana ja että se todella kuivuu läpi. Tämän pitäisi tapahtua viimeistään 2 päivän kuluttua. Kuivatut pastat voidaan sitten täyttää ilmatiiviisiin astioihin.

Onko pastataikina valmis? Tee siitä tämä!

Probier verschiedene Pastasorten aus
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.19 11 äänistä (11 luokitukset ilman kommenttia)
Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields