- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Pastataikina – tee itse italialaista pastaa
Pastan valmistaminen itse on erittäin helppoa. Alkuperäiseen italialaiseen pastaan tarvitaan vain munia, jauhoja ja suolaa. Ja tietysti ripaus Amorea.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Siivilöi pastajauhot työtasolle. Näin syntyy vuori. Muotoile keskelle ontelo. Kaada kananmunat ja ripaus suolaa onteloon ja sekoita vähitellen jauhoihin haarukalla.
- Step 2Vaivaa taikinaa käsin, kunnes se on tasalaatuista. Jos taikina on liian kovaa eikä sitä voi vaivata kunnolla, lisää vettä tippa kerrallaan.
- Step 3Taikina on valmista, kun se on sileää ja kimmoisaa mutta ei tahmeaa.
- Step 4Muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja anna levätä vähintään 30 minuuttia ja enintään 3 päivää.
- Step 5Kauli taikina (pastakoneella tai valssaimella) ja leikkaa se haluttuun muotoon.
- Step 6Keitä pastaa tästä taikinasta runsaassa kiehuvassa suolatussa vedessä. Kun pasta nousee pinnalle, se on valmista.
- Step 7Tärkeää: Älä koskaan jätä pastataikinaa lojumaan pitkäksi aikaa, sillä muuten se haurastuu!
Italialainen pastataikina – vaiheittaiset ohjeet
Täydellisen pastataikinan ainekset:
Ainesosien valinta ratkaisee pastan laadun myöhemmin. Myös henkilökohtaisella maulla on merkitystä valinnassa. Perusresepti on yksinkertainen, mutta sitä voidaan myös muuttaa.
Jauhot 405 tai Tipo 00 pastataikinassa.
Kyllä, voit valmistaa pastaa 405 jauhoista. Se ei kuitenkaan ole oikeastaan italialaista. Italialaiset käyttävät Tipo 00 -jauhoja, joiden gluteenipitoisuus on korkea ja jotka sopivat siksi täydellisesti pastataikinaan.
Semola- tai durumvehnäjauho pastataikinassa.
Yllä olevassa perusreseptissä pasta valmistetaan pelkistä jauhoista. Voit kuitenkin valita myös durumvehnäjauhon ja vehnäjauhon suhteen 25-75 tai 50-50. On jopa mahdollista tehdä taikina pelkästään durumvehnäjauhosta. Kuten jo mainittiin, kaikki riippuu mieltymyksistäsi.
Sääntö on: mitä enemmän durumvehnäjauhoa, sitä karkeampaa pastasta tulee. Mitä enemmän jauhoja, sitä hienompaa.
Jos valitset durumvehnäjauhoa sisältävän seoksen, valitse tässäkin tapauksessa italialainen tuote, semola di grano duro. Semola jauhetaan hienommaksi kuin saksalainen durumvehnäjauho ja takaa siten paremman pastatuloksen.

Muna pastataikinassa
Hyvän pastataikinan nyrkkisääntö on: käytä 100 grammaa jauhoja ja 1 kananmuna henkilöä kohden. Monet italialaiset kuitenkin lisäävät taikinaan ylimääräisiä munankeltuaisia. Tämä tekee siitä keltaisempaa ja ennen kaikkea kimmoisampaa.
Pasta taikina ilman munaa
Tietenkin on myös mahdollista tehdä vegaanista pastataikinaa, eli täysin ilman kananmunia. Tällainen pasta on hyvin yleistä Italiassa, ja se valmistetaan usein semolasta, italialaisesta durumvehnäjauhosta. Löydät hyvän reseptin tähän täältä blogista.


Makaronitaikinan kuivaus ja säilytys
Myös munataikinasta tehty pasta voidaan kuivata hyvin. Kuivaa ne levittämällä ne jauhotetulle työtasolle tai leivinpellille. Pitkät pastat voi myös ripustaa luudanvarteen tai oikeaan pastakuivuriin. On tärkeää, että pasta ei tartu yhteen kuivauksen aikana ja että se todella kuivuu läpi. Tämän pitäisi tapahtua viimeistään 2 päivän kuluttua. Kuivatut pastat voidaan sitten täyttää ilmatiiviisiin astioihin.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment