Pasta-taikina ilman kananmunaa – valmistettu durumvehnäjauhosta.

Tee yksinkertaisesti oma pastasi! Puhtaasta durumvehnästä valmistetun italialaisen pastataikinan perusresepti ei perinteisesti vaadi munia ja on siksi jopa vegaaninen. Onnistumisen salaisuus piilee oikeiden ainesosien valinnassa.

From Jens 2 Min Reading time

Pastataikina (ilman kananmunaa, durumvehnäjauhosta)

Print Recipe
9
Pasta Secca: Puhtaasta durumvehnästä valmistetun pastataikinan perusresepti ei vaadi kananmunia ja on vegaaninen.
4
Ingredients
Prep Time 45 minutes
Total Time 45 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Aseta durumvehnäjauho pyramidin muotoon työtasolle. Tee keskelle kuoppa, ripottele joukkoon suola ja vaivaa vesi vähitellen mannasuurimoihin.
  2. Step 2
    Vaivaa taikinaa käsin (tai tehosekoittimessa), kunnes kaikki on yhdistetty. Jos taikina on liian kovaa, lisää vettä pisara kerrallaan (todella pisara kerrallaan), kunnes koostumus on tasainen ja kimmoisa, mutta ei enää tahmea.
  3. Step 3
    Muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja anna levätä 30 minuuttia.
  4. Step 4
    Kauli sitten taikina (pastakoneella tai valssauspuikolla) ja leikkaa se haluttuun muotoon.
  5. Step 5
    Keitä pastaa tästä taikinasta runsaassa kiehuvassa suolatussa vedessä. Kun pasta nousee pinnalle, se on valmista.
  6. Step 6
    Tärkeää: Älä koskaan jätä pastataikinaa pitkäksi aikaa ilmaan, sillä muuten se haurastuu nopeasti!
Do you like the recipe?
Semola
Semola Caputo – Durumvehnäjauho hienojakoinen

Napolissa on kyse pizzasta ja pastasta. Caputon suvun perinteikäs mylly tarjoaa tähän perustan. Siellä jauhetaan parhaista vehnälajikkeista durumvehnäjauhoa, josta voidaan valmistaa mestarillisia taikinoita.

Vegaaninen pastataikina – askel askeleelta ohjeet

Munaton pastataikina Italiassa

Pasta secca eli pastataikina ilman munia on yleisempää Etelä-Italiassa. Pohjoisessa italialaiset syövät pasta all’uovoa eli munia sisältävää pastataikinaa.

Selitys tähän on vehnässä. Runsaasti gluteenia sisältävällä durumvehnällä on erityisen hyvät tarttumisominaisuudet, minkä vuoksi durumvehnäjauhosta valmistettu pasta (semola di gran duro) pysyy hyvin kasassa myös ilman kananmunaa. Tätä durumvehnää kasvaa kuitenkin vain etelässä.

Pohjoinen vehnä ei sisällä niin paljon gluteenia. Kananmunia käytetään varmistamaan, että pastataikina kestää.

Kuiva tuore pastataikina ilman munaa

Kuivaamiseen tarvitaan paljon tilaa, jotta pasta ei tartu yhteen. Tässä on erilaisia vaihtoehtoja:

  • Leivinpaperilla vuorattu leivinpelti
  • Pasta kuivausrumpu
  • Vaakasuoraan ripustettu luudan kahva
  • Vaatetusköysi
  • liina laudalla tai työtasolla

On tärkeää, että pasta on täysin kuivaa, mikä voi kestää huoneenlämmössä jopa kaksi tai useampia päiviä.

Säilyykö kotitekoinen pasta?

Kotitekoinen munaton pasta säilyy hyvin pitkään, paljon kauemmin kuin munataikinasta valmistettu pasta. On kuitenkin tärkeää, että pakkaat ne ilmatiiviisti esim. tölkkeihin tai purkkiin.

Toinen vaihtoehto olisi pakastaa se. Jos päätät tehdä näin, voit laittaa pastan pakastimeen heti – kuivattamatta sitä. Keitä tarvittaessa suoraan kiehuvassa suolatussa vedessä.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.23 9 äänistä (9 luokitukset ilman kommenttia)
Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields