Paras basilika-pesto: Pesto Genovese

Tuoreen basilika-peston tuoksu on yksinkertaisesti uskomaton. Myös voimakas vihreä väri on upea. Lyhyesti sanottuna: pesto on uskomaton herkku ja niin helppo valmistaa!

From Jens 3 Min Reading time

Basilika pesto alla Genovese

Print Recipe
4
4
Ingredients
Equipment
  • Mörssäri
Prep Time 15 minutes
Total Time 15 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se hyvin hienoiksi kuutioiksi. (Vinkki: Jos haluat vain häivähdyksen valkosipulia, puolita kynsi ja hiero morttelin sisäpuoli leikkauspinnoilla. Laita sitten loput kynsistä sivuun).
  2. Step 2
    Hienonna suola ja hienonnettu valkosipuli morttelissa kermaiseksi. Murskainta kannattaa liikuttaa morttelissa pyörivin liikkein.
  3. Step 3
    Lisää pinjansiemenet vähitellen ja jauha ne murskaimessa erissä.
  4. Step 4
    Nyt ovat vuorossa nypityt basilikanlehdet. Myös ne lisätään mortteliin pieninä annoksina, yksi toisensa jälkeen, samalla kun niitä murskataan.
  5. Step 5
    Lisää vähitellen parmesaaniraaste mortteliin ja jatka mättämistä. Seoksen pitäisi olla kermaista.
  6. Step 6
    Kun toinen käsi jatkaa mättämistä, toinen käsi kaataa oliiviöljyä hitaasti ja ohuena virtana mortteliin. Kun kaikki on hyvin sekoittunut, pesto on valmis.
Do you like the recipe?
Parmesan
DOP-parmesaani, kypsytetty 36 kuukautta.

Rakeisen juuston kuningas! Tämän mausteisen kultaisen aarteen maun täydellisen voimakkuuden saaminen vaatii 36 kuukauden kypsytystä ja todellista käsityötä. Hienot suolakiteet särähtelevät suussa ja pähkinöiden, heinän ja yrttien aromi hellii nenää.

Pikavaihdettava taiteilija laastista

Pesto tarkoittaa aina keittämätöntä kastiketta, jonka ainekset on soseutettu. Tunnetuin resepti on epäilemättä pesto alla genovese eli basilika-pesto.

Ainesosaluetteloa voidaan kuitenkin muuttaa ja varioida loputtomasti. Pesto maistuu aina herkulliselta. Parmesaanin sijaan voit käyttää esimerkiksi Pecorino- tai Grana Padanoa. Mutta pestoa voi tehdä myös ilman juustoa. Käytä pinjansiementen sijaan saksanpähkinöitä, manteleita tai hasselpähkinöitä. Käytä kurpitsansiemen- tai rypsiöljyä oliiviöljyn sijaan. Korvaa basilika villivalkosipulilla, rucolalla, persiljalla ja, ja, ja, ja…

Peston ainesosat ovat tärkeitä.
Pesto sopii kaikkeen.

On vain yksi tärkein asia: peston on oltava kermaista. Silloin se on kulinaristinen monitaituri, joka sopii hyvin muuhunkin kuin vain pastaan. Kokeile lusikallista pestoa keitossa, crostinien, bruschettojen ja voileipien päällä, pizzassa, risottossa, lihaviipaleiden päällä tai jopa rullien täytteenä.

Pesto tulee Genovasta

Pesto on alun perin osa Genovan kulinaarista perintöä. Se on luultavasti keksitty täällä Liguriassa. Pestare tarkoittaa italiaksi “soseuttaa”, mistä nimi tulee.

Täällä Liguriassa genovalainen pesto tarjoillaan perinteisesti pienen kierretyn pastan kanssa, joka on usein valmistettu kastanjajauhoista. Tätä kutsutaan trofie di castagne al pestoksi.

Pesto on klassinen lisuke ligurilaisen trofien kanssa.
Pesto Genovese helppo tehdä itse

Frank Sinatra muuten teki pestosta kuuluisaa Italian rajojen ulkopuolella. Hänen äitinsä oli kotoisin Genovan alueelta. Hän siirsi intohimoisen rakkautensa kotimaansa keittiöön pojalleen. Niinpä Frankin hahmo päätyi peston mainokseen, ja vihreän kastikkeen suosio räjähti käsiin.

Alkuperäisen Pesto Genovesen oikeat ainesosat

Sitä yhtä reseptiä pesto genovesen valmistukseen ei muuten ole kaiverrettu kiveen missään. Ensimmäisessä kirjallisessa pesto genovese -reseptissä (vuodelta 1864) mainitaan ainesosiksi hollantilainen juusto, persilja ja meirami. Se saattaa kuulostaa nykyään oudolta! Mutta tuohon aikaan merikauppa leimasi maailmaa ja elämää Genovan satamakaupungissa. Ehkä Gouda oli yksinkertaisesti tyylikäs? Ja ilman nykyisiä kasvihuoneita basilikaa oli tuolloin saatavilla vain kesällä…

Tyypillisiä ainesosia, joista useimmat italialaiset ovat nykyään samaa mieltä, ovat:

  • Basilikan lehdet
  • Männynpähkinät
  • Valkosipuli
  • Parmigiano Reggiano
  • Oliiviöljy (Taggiasca-oliiveista valmistettu, vähähappoinen).
  • Merisuola

PS: Jos pidit reseptistä, merkitse se Pinterestiin! Gustinin profiilissa on paljon lisää inspiraatiota hyvästä ruoasta ja Italiasta. Kannattaa seurata meitä siellä !

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields