Kuori valkosipulinkynsi ja leikkaa se hyvin hienoiksi kuutioiksi. (Vinkki: Jos haluat vain häivähdyksen valkosipulia, puolita kynsi ja hiero morttelin sisäpuoli leikkauspinnoilla. Laita sitten loput kynsistä sivuun).
Hienonna suola ja hienonnettu valkosipuli morttelissa kermaiseksi. Murskainta kannattaa liikuttaa morttelissa pyörivin liikkein.
Lisää pinjansiemenet vähitellen ja jauha ne murskaimessa erissä.
Nyt ovat vuorossa nypityt basilikanlehdet. Myös ne lisätään mortteliin pieninä annoksina, yksi toisensa jälkeen, samalla kun niitä murskataan.
Lisää vähitellen parmesaaniraaste mortteliin ja jatka mättämistä. Seoksen pitäisi olla kermaista.
Kun toinen käsi jatkaa mättämistä, toinen käsi kaataa oliiviöljyä hitaasti ja ohuena virtana mortteliin. Kun kaikki on hyvin sekoittunut, pesto on valmis.