Panzanella – paahdettu leipäsalaatti

Panzanella on perinteinen italialainen leipäsalaatti: kesällä se on herkullisen raikas. Resepti sopii erinomaisesti ylijääneelle leivälle ja luovalle ruoanlaitolle, joka loihtii yksinkertaisista aineksista herkullisia ja ravitsevia ruokia. Panzanella on nopea valmistaa ja supermaukas!

From Jens 2 Min Reading time

Panzanella – italialainen leipäsalaatti

Print Recipe
3
Resepti Toscanasta. Virkistävä kesäsalaatti ja loistava idea ylijääneen leivän käyttämiseen.
4
Ingredients
Cook Time 20 minutes
Total Time 20 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Kuori ja kuutioi salottisipuli.
  2. Step 2
    Kuori myös kurkku ja kuutioi se karkeasti. Kuutioi myös tomaatit ja mozzarella karkeasti.
  3. Step 3
    Leikkaa ciabatta suuriksi kuutioiksi ja paista 4 rkl oliiviöljyssä suurella pannulla kullanruskeaksi. Anna jäähtyä.
  4. Step 4
    Sekoita suuressa kulhossa rucola, tomaattikuutiot, kurkku ja mozzarella.
  5. Step 5
    Sekoita 4 rkl oliiviöljyä, balsamiviinietikka bianco, suola ja pippuri kastikkeeksi ja sekoita salaatin joukkoon.
  6. Step 6
    Levitä paahdettu leipä salaatin päälle.
  7. Step 7
    Koristele kulho nyppimällä basilikaa ja parmesaanilastuilla.
Do you like the recipe?
Parmesan
Parmesaanijuusto

Rakeisen juuston kuningas! Tämän mausteisen kultaisen aarteen maun täydellisen voimakkuuden saaminen vaatii 36 kuukauden kypsytystä ja todellista käsityötä. Hienot suolakiteet särähtelevät suussa ja pähkinöiden, heinän ja yrttien aromi hellii nenää.

Toscanan leipäsalaatti

Panzanella juontaa juurensa Toscanan maaseudun keittiöstä. Se oli alun perin köyhien ruokalaji, jossa hyödynnettiin vanhaa leipää ja kauden vihanneksia. Nimi “Panzanella” tulee luultavasti sanoista “pane” (leipä) ja “zanella”, joka on vanha italialainen syvä lautanen.

Panzanella juontaa juurensa Toscanan maaseudun keittiöstä.
Alkuperäinen pehmeä panzanella-resepti

Alkuperäinen pehmeä panzanella-resepti

Klassinen italialainen panzanella koostuu vedessä liotetusta ja sitten puristetusta ja pieniksi paloiksi puristetusta leivästä, tuoreista tomaateista, sipulista, basilikasta ja usein kurkusta. Nämä ainekset maustetaan oliiviöljyllä, etikalla, suolalla ja pippurilla.

Panzanella modernilla tavalla tulkittuna

Perinteinen panzanella on hyvin yksinkertainen, mutta nykyään tästä salaatista on olemassa lukuisia muunnelmia. Viime vuosina leipäsalaatista on tullut hyvin tunnettu ja entistä suositumpi.

Monet kokit ovat antaneet salaattiin oman allekirjoituksensa. Resepteihin on lisätty tomaatteja ja kurkkuja, tonnikalaa, oliiveja tai kapriksia sekä sokerimaisseja, makkaraa, mozzarellaa tai papuja. Saksankielisissä maissa tunnetuin variaatio on varmasti tässä kuvattu, paahdetun leivän kanssa tehty muunnelma. Se maistuu superrapealta ja herkulliselta!

Panzanella modernilla tavalla tulkittuna

Miten tarjoilla italialaista leipäsalaattia

Panzanella on erityisen suosittua kesällä, jolloin ainekset ovat tuoreimmillaan ja maukkaimmillaan. Salaatti tunnetaan virkistävistä ja täyttävistä ominaisuuksistaan, ja sitä tarjoillaan usein alkupalana tai kevyenä ateriana.

  • Antipastona: miksi et tarjoilisi leipäsalaattia valmiiksi annosteltuna Weck-purkissa? Se näyttää todella kauniilta sormiruokabuffetissa.
  • Lisäkkeenä merenelävien kanssa: Panazanella sopii hyvin paistettujen merenelävien, esimerkiksi scampi-vartaiden kanssa.
  • Salaattina grillijuhliin: Italialainen leipäsalaatti sopii erinomaisesti bisteccan tai salsiccian kanssa järjestettävien grillijuhlien lisukkeeksi.
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields