- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Panzanella – paahdettu leipäsalaatti
Panzanella on perinteinen italialainen leipäsalaatti: kesällä se on herkullisen raikas. Resepti sopii erinomaisesti ylijääneelle leivälle ja luovalle ruoanlaitolle, joka loihtii yksinkertaisista aineksista herkullisia ja ravitsevia ruokia. Panzanella on nopea valmistaa ja supermaukas!

- 1 Ciabatta
- 8 Viiniköynnöksen tomaatit
- 1 Salottisipuli
- 1 Kurkku
- 2 Mozzarellapallot
- 100 g Rakettisalaatti
- 8 EL Oliiviöljy, ekstraneitsytöljy
- 2 EL Balsamico Bianco
- Suola
- Pippuri
- 50 g Parmesaanijuusto, höylätty
- 1 Covenant Basilika
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kuori ja kuutioi salottisipuli.
- Step 2Kuori myös kurkku ja kuutioi se karkeasti. Kuutioi myös tomaatit ja mozzarella karkeasti.
- Step 3Leikkaa ciabatta suuriksi kuutioiksi ja paista 4 rkl oliiviöljyssä suurella pannulla kullanruskeaksi. Anna jäähtyä.
- Step 4Sekoita suuressa kulhossa rucola, tomaattikuutiot, kurkku ja mozzarella.
- Step 5Sekoita 4 rkl oliiviöljyä, balsamiviinietikka bianco, suola ja pippuri kastikkeeksi ja sekoita salaatin joukkoon.
- Step 6Levitä paahdettu leipä salaatin päälle.
- Step 7Koristele kulho nyppimällä basilikaa ja parmesaanilastuilla.
Toscanan leipäsalaatti
Panzanella juontaa juurensa Toscanan maaseudun keittiöstä. Se oli alun perin köyhien ruokalaji, jossa hyödynnettiin vanhaa leipää ja kauden vihanneksia. Nimi “Panzanella” tulee luultavasti sanoista “pane” (leipä) ja “zanella”, joka on vanha italialainen syvä lautanen.


Alkuperäinen pehmeä panzanella-resepti
Klassinen italialainen panzanella koostuu vedessä liotetusta ja sitten puristetusta ja pieniksi paloiksi puristetusta leivästä, tuoreista tomaateista, sipulista, basilikasta ja usein kurkusta. Nämä ainekset maustetaan oliiviöljyllä, etikalla, suolalla ja pippurilla.
Panzanella modernilla tavalla tulkittuna
Perinteinen panzanella on hyvin yksinkertainen, mutta nykyään tästä salaatista on olemassa lukuisia muunnelmia. Viime vuosina leipäsalaatista on tullut hyvin tunnettu ja entistä suositumpi.
Monet kokit ovat antaneet salaattiin oman allekirjoituksensa. Resepteihin on lisätty tomaatteja ja kurkkuja, tonnikalaa, oliiveja tai kapriksia sekä sokerimaisseja, makkaraa, mozzarellaa tai papuja. Saksankielisissä maissa tunnetuin variaatio on varmasti tässä kuvattu, paahdetun leivän kanssa tehty muunnelma. Se maistuu superrapealta ja herkulliselta!

Miten tarjoilla italialaista leipäsalaattia
Panzanella on erityisen suosittua kesällä, jolloin ainekset ovat tuoreimmillaan ja maukkaimmillaan. Salaatti tunnetaan virkistävistä ja täyttävistä ominaisuuksistaan, ja sitä tarjoillaan usein alkupalana tai kevyenä ateriana.
- Antipastona: miksi et tarjoilisi leipäsalaattia valmiiksi annosteltuna Weck-purkissa? Se näyttää todella kauniilta sormiruokabuffetissa.
- Lisäkkeenä merenelävien kanssa: Panazanella sopii hyvin paistettujen merenelävien, esimerkiksi scampi-vartaiden kanssa.
- Salaattina grillijuhliin: Italialainen leipäsalaatti sopii erinomaisesti bisteccan tai salsiccian kanssa järjestettävien grillijuhlien lisukkeeksi.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment