- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Mini panettone – italialainen resepti
Panettonen miniversio on super makea ja söpö joululeivos, joka sopii mainiosti pieneksi lahjaksi. Tässä on helppo panettone-resepti herkulliselle, taivaallisen pehmeälle kakulle, jossa on kultainen kupu ja superpehmeä sydän!

- 10 Pienet panettone-muotit, (saatavilla verkossa)
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Sekoita kulhossa 90 g jauhoja, ripaus kuivahiivaa ja 75 g kylmää vettä. Peitä muovikelmulla ja anna kohota yön yli huoneenlämmössä.
- Step 2Sekoita jauhot, hiiva, tomusokeri ja suola suuressa kulhossa ja vaivaa sitten taikinan alkuaines, vesi, munat ja pehmennetty voi peräkkäin, kunnes taikina on pehmeää ja sileää. Tämä onnistuu parhaiten tehosekoittimessa.
- Step 3Laita taikina kevyesti voideltuun kulhoon, peitä se ja anna kohota puolitoista-kaksi tuntia. Taikinan pitäisi kaksinkertaistua tilavuudeltaan.
- Step 4Sekoita sillä välin mausteseoksen ainekset ja anna hautua.
- Step 5Liota sultanoita vedessä.
- Step 6Aseta taikina hyvin jauhotetulle työtasolle ja muotoile se varovasti käsin suorakaiteen muotoiseksi (noin 50 x 35 cm).
- Step 7Levitä 50 g pehmeää voita tasaisesti taikinan päälle. Sivele kaikki tasaisesti munankeltuaisella. Valuta sultanaanit ja levitä taikinan päälle yhdessä sokeroitujen appelsiinien ja mausteseoksen kanssa.
- Step 8Vaivaa kaikkea hyvin, kunnes ainekset ovat sulautuneet taikinaan.
- Step 9Jaa taikina 10:een 130 g:n palaan. Muotoile paloista palloja ja aseta ne kevyesti voideltuihin panettonevuokiin. Aseta muotit hieman toisistaan erillään leivinpellille, peitä ja anna kohota lämpimässä paikassa 30 minuuttia.
- Step 10Kuumenna uuni 200 asteeseen. Aseta panettoni uuniin ja paista 10 minuuttia. Alenna lämpötila 160 asteeseen ja paista vielä 15-20 minuuttia. Jos pinta ruskistuu liian nopeasti, peitä se alumiinifoliolla. Kakut ovat valmiita, kun ne ovat kullankeltaisia eikä taikina enää tartu vartaaseen, kun sitä testataan vartaalla.
- Step 11Sivele kuumia panettoneja lopulla voilla ja anna jäähtyä ritilän päällä. Niiden tulisi levätä 24 tuntia ennen syömistä.
Panettone-leivinpelti
Erikoisliikkeistä ja verkosta on saatavana metallista tai paperista valmistettuja erityisiä panettone-leivontamuotteja. Me käytimme noin 6-7 cm korkeita paperisia vuokia. Saimme ne täältä.
Jos sinulla on niitä kotona, voit myös yksinkertaisesti käyttää savisia kukkaruukkuja. Tärkeä huomautus: Koska kukkaruukut sisältävät typpihappoa, niitä on liotettava vedessä useita tunteja. Vuoraa ruukku sitten leivinpaperilla. Leipomopaperi kannattaa jättää yläreunasta ulkonemaan, sillä taikina nousee vielä paljon paistettaessa.
Kaikki pörröisyyttä varten
Panettonea on itse asiassa melko vaikea saada kotona yhtä kuohkeaksi kuin se on leipomossa. Ilmavuuden salaisuus ei piile vain ainesosissa ja kohotusaikana, vaan ennen kaikkea siinä, mitä uunin jälkeen tapahtuu.
Italialaisessa leipomossa kakut ripustetaan ylösalaisin heti paistamisen jälkeen. Tämä ei ole niin helppoa kotikeittiössä. Jos haluat kokeilla sitä, suosittelemme lävistämään kakun hieman pohjan yläpuolelta vartaalla ja ripustamaan sen sitten ylösalaisin korkeaan vuokaan.
Panettonen resepti kuvina
Panettone-reseptin salaisuus? Perinteinen italialainen joulutorttu valmistetaan samalla tavalla kuin saksalainen Christstollen, jossa käytetään ilmavaa hiivataikinaa, jonka on noustava hyvin ja pitkään. Niille, jotka haluavat antaa kuvien puhua, tässä ovat vaiheittaiset ohjeet.
Panettonen täytteet
Voit muokata panettone-reseptiä oman mielesi mukaan. Mielikuvituksellasi ei ole rajoja: sultanoita, sokeroituja hedelmiä, kuivattuja pehmeitä aprikooseja, pisaroita valkoista tai tummaa suklaata, pistaasipähkinöitä, makeaa muskatelliviiniä tai bourbon-vaniljaa… Leivo mitä vain!
Panettone vinkkejä nautittavaksi
- Kotitekoinen panettone on ihana lahjaidea: kiedo vain kaunis rusetti kakun ympärille!
- Italialainen kakkuerikoisuus saa voisen makunsa parhaiten esiin lämpimänä. Laita pala panettonea mikroaaltouuniin muutamaksi sekunniksi.
- Panettonen seuraksi suositellaan kuohuvaa kuohuviiniä.
- Jos sinulla ei ole aikaa leipoa joulun tai adventin aikana, voit tietenkin myös ostaa herkullisia panettoneja kaupastamme.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment