- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Gnocchin resepti – alkuperäinen italialainen
Italialaiset gnocchit valmistetaan perinteisesti perunoista, jauhoista ja kananmunasta. Nämä pienet italialaiset nyytit ovat ihanan pehmeitä ja hyvin täyttäviä. Lisäkkeenä, pääruokana, paistettuna tai salaattina: gnocchit ovat erittäin monipuolisia. Parhaimmalta ne maistuvat kotitekoisina!

- Perunahöylä
- uritettu lauta (vaihtoehtoisesti haarukka)
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Keitä perunat, kuori ne ja painele ne vielä lämpiminä perunankuorimakoneen läpi.
- Step 2Siivilöi jauhot työtasolle. Lisää perunasose, kokonainen kananmuna ja hieman suolaa.
- Step 3Vaivaa kaikki yhteen, kunnes saat tiiviin, helposti muotoiltavissa olevan taikinan.
- Step 4Leikkaa taikina neljään osaan ja muotoile jokaisesta palasta sormenpaksuinen rulla.
- Step 5Leikkaa rullat 2 cm:n paloiksi.
- Step 6Tyypilliset harjanteet saat aikaan pyörittämällä taikinapalat haarukan selän yli tai vetämällä ne harjataululla.
- Step 7Keitä gnocchit suuressa kattilassa, jossa on kevyesti kiehuvaa suolattua vettä. Ne ovat valmiita, kun ne kelluvat pinnalla.

Oikeat perunat
Italiassa valmistuksen jokainen yksityiskohta – perunalajikkeen valinnasta taikinan koostumukseen – harkitaan huolellisesti täydellisen rakenteen ja maun saavuttamiseksi. On erittäin tärkeää käyttää jauhoisia perunoita. Niistä tulee keitettäessä pehmeitä ja kuohkeita. Jauhoisten perunoiden tärkkelyspitoisuus on korkeampi ja kosteus pienempi kuin vahamaisten perunalajikkeiden, minkä vuoksi ne hajoavat helposti kypsennettäessä. Näin taikina saa pehmeän koostumuksen, joka tekee gnoccheista niin erityisiä. Jos käytät vahamaisia perunoita, koostumuksesta tulee usein kumimainen. Tyypillisiä jauhoisia lajikkeita ovat esimerkiksi Adretta ja Bintje.
Urat ovat kastikkeelle
Jotta gnocchit saisivat tyypilliset harjanteet, ota pala taikinaa ja kaulitse se kevyesti haarukan tai erityisen laudan piikkien yli. Paina kevyesti, jotta muodostuu uria, jotka paitsi näyttävät hyvältä myös imevät enemmän kastiketta.

Gnocchin resepti: italialaisia muunnelmia
Gnocchilla on pitkät perinteet Italiassa, ja siitä on erilaisia alueellisia muunnelmia. Niitä ei aina valmisteta perunoista, vaan jotkut versiot valmistetaan ricottasta, leivästä tai mannasta. Kullakin alueella on omat mieltymyksensä ja reseptinsä, jotka eroavat toisistaan käytettyjen kastikkeiden osalta:
- alla Sorrentina: tarjoillaan tomaatti-mozzarellakastikkeessa ja uunissa paistettuna.
- al Burro di Salvia: sulatetussa voissa ja tuoreessa salviassa pyöräytetty
- al Pesto: Pesto Genovese- tai Pesto Rosso -peston kanssa
- al Gorgonzola: kermainen kastike, joskus pinaatinlehtien kanssa.
- al Ragù: kuuluisan Bolognese-lihakastikkeen kanssa.
Se on gnocchi saksaksi
Sana tulee italiasta ja on monikkomuoto sanasta “gnocco”, joka tarkoittaa “pientä nyyttiä”. Se on johdettu sanasta “nocca”, joka tarkoittaa “solmua”, ja viittaa solmumaiseen tai mukulamaiseen muotoon.
“Gnocchi lausutaan [ˈɲɔkki]. “gn” lausutaan samalla tavalla kuin espanjalainen “ñ” tai “gn” ranskan “champagne” -nimisessä sanassa, eli pehmeällä, nasaalisella äänteellä. Vokaali “o” kuulostaa samalta kuin sanassa “Tor”, ja pääte “kki” lausutaan selkeällä ja lyhyellä “k”.
Lasketaanko gnocchit pastaksi?
Vaikka niitä käytetään samalla tavalla kuin pastaa, italialaiset eivät luokittele gnocchia perinteisesti pastaksi vaan pikemminkin erilliseksi pastaruokien kategoriaksi. Pasta valmistetaan pääasiassa durumvehnäjauhoista ja vedestä. Gnocchit sen sijaan perustuvat perunaan ja ovat rakenteeltaan erilaisia. Italialaisessa ruokalistassa gnocchit tarjoillaan kuitenkin samalla tavalla kuin pasta. Ne tarjoillaan yleensä “primo piatto” eli ensimmäisenä pääruokana.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment