Focaccia resepti – Original Italian

Rapeat, kosteat, pehmeät ja ilmavat. Nämä ovat italialaisen litteän leivän parhaat edut. Focaccia on helppo valmistaa, ja siihen tarvitaan vain muutama ainesosa. Se sopii täydellisesti kevyeksi lounaaksi, aperitiiviksi tai voileipien valmistukseen.

From Jens 3 Min Reading time

Ligurialainen focaccia oliiviöljyllä

Print Recipe
4
Rapeat, kosteat, pehmeät ja ilmavat. Nämä ovat italialaisen litteän leivän parhaat puolet. Focaccia on helppo valmistaa, ja siihen tarvitaan vain muutama ainesosa. Sopii erinomaisesti kevyeksi lounaaksi tai aperitiiviksi.
8
Prep Time 1 day 4 hours 20 minutes
Cook Time 25 minutes
Total Time 1 day 4 hours 45 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Sekoita suola kylmään veteen.
  2. Step 2
    Hiero tuore hiiva jauhoihin.
  3. Step 3
    Lisää vähitellen suolavesi jauhoihin ja vaivaa joko käsin tai tehosekoittimella.
  4. Step 4
    Lisää sokeri ja oliiviöljy taikinaan ja jatka vaivaamista. Kun taikina on kimmoisaa eikä enää tahmeaa, peitä se ja anna seistä huoneenlämmössä 2 tuntia.
  5. Step 5
    Laita taikina jääkaappiin 24 tunniksi.
  6. Step 6
    Ennen kuin laitat taikinan uuniin, anna sen olla peitettynä huoneenlämmössä 2 tuntia.
  7. Step 7
    Sivele leivinpelti oliiviöljyllä ja painele taikina sormin suorakulmaiseen muottiin. Anna taikinan kohota uudelleen 30 minuuttia.
  8. Step 8
    Paina nyt sormenpäilläsi pieniä koloja koko taikinaan. Lisää sormenjälkiin oliiviöljyä ja karkeaa merisuolaa. Oliiviöljyn tulisi peittää koko pinta.
  9. Step 9
    Ripottele focacciaan oreganoa ja paista 180 °C:ssa esilämmitetyssä uunissa 25 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa.
Do you like the recipe?

Liguria on Italian focaccia-mekka

Focaccia kuuluu Liguriaan kuten pizza Napoliin. Itse asiassa askel foccaccciasta pizzaan ei ole kovin suuri! Hyvä focaccia ei kuitenkaan ole yhtä ohut kuin pizza eikä yhtä täyteläinen. Siinä on kuohkea, pehmeä keskusta, se on ulkopuolelta rapea ja paistettu kullanruskeaksi ylimääräisellä oliiviöljyllä!

Genovassa fugassaa, kuten litteää leipää kutsutaan paikallisella murteella, syödään koko päivän. Se alkaa aamiaisella. Lounasaikaan litteä leipä otetaan välipalaksi jostakin monista leipomoista (panetteria) ja syödään suoraan kädestä, voipaperiin käärittynä. Illalla fugassaa tarjoillaan pieniksi paloiksi leikattuna aperitiivina.

Sana focaccia tulee latinan sanasta “focus”. Focus tarkoittaa jotakin takkaa tai takassa paistamista. Jo muinaiset roomalaiset leipoivat tätä litteää leipää.

Foccacia – erilaisia reseptejä Italian alueilla

Italiassa on monia leipävariaatioita. Ne eroavat toisistaan valmistusprosessin sekä ainesosien ja mausteiden valinnan suhteen.

  • Genova: klassinen versio litteästä leivästä, jossa on oliiviöljyä ja suolaa, sipulia, Recco Focaccia (stracchinon kanssa).
  • Firenze: viinirypäleiden kanssa
  • Piemonte: di Susa (makea versio), Novese (laardin kanssa).
  • Barin focaccia ( tomaattien kanssa)
  • Messinalainen focaccia (frisée-, tomaatti-, sardelli- ja juustojuustoa)
  • Etelä-Italia: mustien oliivien kanssa

Nerokas idea: focaccia-voileivät

Focaccia-voileivät ovat loistava tapa piristää italialaista lättyleipää. Se on myös loistava idea, jos sinulla on hieman focacciaa jäljellä! Lämmitä tähteet vain lyhyesti uunissa, leikkaa ne auki ja täytä salumilla ja vihanneksilla.

Focaccia-voileivät

Print Recipe
3
Loistava resepti tuoreelle focaccialle, mutta myös ylijäämien hyödyntämiseen.
4
Ingredients
Equipment
  • 6 puista tappia
Cook Time 10 minutes
Total Time 10 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Leikkaa jäähtynyt focaccia 6 noin 6×6 cm:n kokoiseen palaan.
  2. Step 2
    Leikkaa palat keskeltä, kuten sämpylä.
  3. Step 3
    Levitä pohjan päälle parmesaanikermaa. Lisää päälle hieman rucolaa, antipastoja, kinkkua ja salamia. Aseta kansi päälle.
  4. Step 4
    Aseta oliivi ja basilikanlehti vartaaseen ja kiinnitä voileivät niillä.
Do you like the recipe?
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.75 4 äänistä (3 luokitukset ilman kommenttia)
Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields