- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Focaccia resepti – Original Italian
Rapeat, kosteat, pehmeät ja ilmavat. Nämä ovat italialaisen litteän leivän parhaat edut. Focaccia on helppo valmistaa, ja siihen tarvitaan vain muutama ainesosa. Se sopii täydellisesti kevyeksi lounaaksi, aperitiiviksi tai voileipien valmistukseen.

Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Sekoita suola kylmään veteen.
- Step 2Hiero tuore hiiva jauhoihin.
- Step 3Lisää vähitellen suolavesi jauhoihin ja vaivaa joko käsin tai tehosekoittimella.
- Step 4Lisää sokeri ja oliiviöljy taikinaan ja jatka vaivaamista. Kun taikina on kimmoisaa eikä enää tahmeaa, peitä se ja anna seistä huoneenlämmössä 2 tuntia.
- Step 5Laita taikina jääkaappiin 24 tunniksi.
- Step 6Ennen kuin laitat taikinan uuniin, anna sen olla peitettynä huoneenlämmössä 2 tuntia.
- Step 7Sivele leivinpelti oliiviöljyllä ja painele taikina sormin suorakulmaiseen muottiin. Anna taikinan kohota uudelleen 30 minuuttia.
- Step 8Paina nyt sormenpäilläsi pieniä koloja koko taikinaan. Lisää sormenjälkiin oliiviöljyä ja karkeaa merisuolaa. Oliiviöljyn tulisi peittää koko pinta.
- Step 9Ripottele focacciaan oreganoa ja paista 180 °C:ssa esilämmitetyssä uunissa 25 minuuttia, kunnes se on kullanruskeaa.
Liguria on Italian focaccia-mekka
Focaccia kuuluu Liguriaan kuten pizza Napoliin. Itse asiassa askel foccaccciasta pizzaan ei ole kovin suuri! Hyvä focaccia ei kuitenkaan ole yhtä ohut kuin pizza eikä yhtä täyteläinen. Siinä on kuohkea, pehmeä keskusta, se on ulkopuolelta rapea ja paistettu kullanruskeaksi ylimääräisellä oliiviöljyllä!
Genovassa fugassaa, kuten litteää leipää kutsutaan paikallisella murteella, syödään koko päivän. Se alkaa aamiaisella. Lounasaikaan litteä leipä otetaan välipalaksi jostakin monista leipomoista (panetteria) ja syödään suoraan kädestä, voipaperiin käärittynä. Illalla fugassaa tarjoillaan pieniksi paloiksi leikattuna aperitiivina.
Sana focaccia tulee latinan sanasta “focus”. Focus tarkoittaa jotakin takkaa tai takassa paistamista. Jo muinaiset roomalaiset leipoivat tätä litteää leipää.
Foccacia – erilaisia reseptejä Italian alueilla
Italiassa on monia leipävariaatioita. Ne eroavat toisistaan valmistusprosessin sekä ainesosien ja mausteiden valinnan suhteen.
- Genova: klassinen versio litteästä leivästä, jossa on oliiviöljyä ja suolaa, sipulia, Recco Focaccia (stracchinon kanssa).
- Firenze: viinirypäleiden kanssa
- Piemonte: di Susa (makea versio), Novese (laardin kanssa).
- Barin focaccia ( tomaattien kanssa)
- Messinalainen focaccia (frisée-, tomaatti-, sardelli- ja juustojuustoa)
- Etelä-Italia: mustien oliivien kanssa
Nerokas idea: focaccia-voileivät
Focaccia-voileivät ovat loistava tapa piristää italialaista lättyleipää. Se on myös loistava idea, jos sinulla on hieman focacciaa jäljellä! Lämmitä tähteet vain lyhyesti uunissa, leikkaa ne auki ja täytä salumilla ja vihanneksilla.
- 1 Lasi Crema di Parmigiano
- 100 g Antipasti oliiviöljyssä
- 1/2 Covenant Rukkola
- 100 g Parmankinkku
- 100 g Italialainen salami
- 6 Taggiasca-oliivit
- 6 Basilikan lehdet
- 6 puista tappia
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Leikkaa jäähtynyt focaccia 6 noin 6×6 cm:n kokoiseen palaan.
- Step 2Leikkaa palat keskeltä, kuten sämpylä.
- Step 3Levitä pohjan päälle parmesaanikermaa. Lisää päälle hieman rucolaa, antipastoja, kinkkua ja salamia. Aseta kansi päälle.
- Step 4Aseta oliivi ja basilikanlehti vartaaseen ja kiinnitä voileivät niillä.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment