- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Bolognese – tämä on alkuperäinen!
Rakastatko spagetti Bolognesea? Täältä löydät alkuperäisen reseptin aitoon italialaiseen Ragù alla Bologneseen! Opi askel askeleelta, miten perinteinen kastike valmistetaan aitojen ohjeiden mukaan - suoraan Bolognasta.

- 300 g karkeasti hienonnettua, vähärasvaista naudanlihaa, vatsasta tai selästä
- 150 g Pancetta (sianlihapekoni)
- 50 g Porkkana, hienoksi kuutioituna
- 50 g Sellerinvarret, hienoksi kuutioituna
- 50 g Sipuli, hienoksi kuutioituna
- 300 g San Marzanon tomaatit, kuorittu
- 100 ml Punaviini
- 100 ml Täysmaito
- 100 ml Kasvisliemi
- Oliiviöljy tai voi
- Suola
- Pippuri
- mahdollisesti ripaus kermaa, riippuen käytetystä pastasta
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kuullota hienoksi kuutioitu panncetta suurella pannulla.
- Step 2Lisää 3 ruokalusikallista öljyä tai 50 grammaa voita ja hienonnetut vihannekset (sipuli, selleri ja porkkana).
- Step 3Lisää sitten jauheliha, paista ja sekoita.
- Step 4Kuullota nyt punaviinillä ja sekoita, kunnes se haihtuu.
- Step 5Lisää nyt kuoritut tomaatit ja kasvisliemi, peitä ja hauduta ragua noin 2 tuntia.
- Step 6Juuri ennen kuin ragù (kastike) on valmis, lisää maito ja mausta ruokaa suolalla ja pippurilla.
- Step 7Accademia Italiana della Cucina suosittelee: “Lopussa, kun ragù on valmis, lisätään yleensä hieman kermaa, jos käytetään kuivattua pastaa. Tuoreen tagliatellen kanssa kerma jätetään pois.”
Tee oma Bolognese – askel askeleelta
Spaghetti Bolognesea ei ole olemassa!
Spaghetti Bolognese on luultavasti Saksan suosituin pastaruoka! Olipa kyseessä nuori tai vanha, kaikki tuntevat sen ja kaikki rakastavat sitä. Mutta miten italialaiset valmistavat lihakastikkeen ja mitä siinä oikeastaan on?
Jos pyydät Bolognassa sijaitsevassa ravintolassa spagettia Bolognesea, sinulle todennäköisesti sanotaan: “Gli spaghetti bolognese non esistono” (saksaksi: “Spagettia Bolognesea ei ole olemassa”). Tämä johtuu siitä, että italialainen klassikko on itse asiassa neologismi, jota ei löydy mistään ruokalistalta Torinon ja Napolin välillä.
Italiassa ruokalaji tunnetaan nimellä ragù alla bolognese. Sana ragù tulee ranskankielisestä verbistä ragoûter, joka tarkoittaa “herkutella makuaistia”.

Mistä ragù alla bolognese on peräisin?
Ensimmäinen dokumentoitu maininta (1700-luvun lopulla) pastan kanssa tarjoillusta lihakastikkeesta on peräisin Imolasta, Bolognan läheltä.
Vuonna 1891 silkkikauppias Pellegrino Artusi, jota pidetään Italian kansallisen keittiön isänä, julkaisi keittokirjansa “Ruoanvalmistuksen tieteestä ja nautinnon taidosta”.
Siinä hän mainitsee reseptin nimeltä “Maccheroni alla bolognese”. Naudanlihan ja kuivatun lihan lisäksi hän suosittelee käytettäväksi kuivattuja sieniä, tryffeleitä ja hanhen maksaa.
Lähes sata vuotta myöhemmin, vuonna 1982, Accademia della Cucina ja Confraternita del Tortellino tallettivat Bolognan kauppakamariin reseptin, jota pidetään edelleen alkuperäisenä. Tavoitteena oli säilyttää pala italialaista keittiöhistoriaa tuleville sukupolville.

Lisää aiheesta

Miten italialainen tarjoilee ragùa tagliatellen kanssa
On edelleen harhaluulo, että “Bolognese” tarjoillaan spagetin kanssa. Mutta jokainen italialainen tietää, että paksut kastikkeet eivät pysy hyvin kiinni spagetissa. Kaikki tietävät, kun pasta pyörii haarukalla ja kastike jää lautaselle.
Perinteisesti ragù tarjoillaan tagliatellen kanssa. Kastike tarttuu paremmin leveämpiin tagliatelleihin. Monet italialaiset pastanvalmistajat karhentavat myös pinnan.
Spagetti sen sijaan tarjoillaan yleensä kevyiden, ohuempien kastikkeiden kanssa. Myös muut leveät, litteät pastamuodot, kuten pappardelle, fettuccine tai lyhyet putkimaiset muodot, kuten rigatoni tai penne, sopivat hyvin ragù alla bolognesen kanssa.
P.S.: Sama pätee tietenkin ragù alla bologneseen ja muihin italialaisiin ruokiin: Jokainen perhe kokkaa oman versionsa reseptistä, ja heidän perheensä versio on aina paras ;-).

Kasvissyöjä Bolognese
Voit tehdä tätä kastiketta myös kasvissyöjille. Jätä vain jauheliha ja pekoni pois ja käytä niiden tilalla muita aineksia. Voit käyttää supermarketin kasvisjauhelihaa ja -pekonia. Voit myös käyttää lihan sijasta linssejä, hienonnettuja saksanpähkinöitä, pieniä soijasuikaleita tai seitania.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment