Bolognese – tämä on alkuperäinen!

Rakastatko spagetti Bolognesea? Täältä löydät alkuperäisen reseptin aitoon italialaiseen Ragù alla Bologneseen! Opi askel askeleelta, miten perinteinen kastike valmistetaan aitojen ohjeiden mukaan - suoraan Bolognasta.

From Jens 3 Min Reading time

Bolognese – alkuperäinen resepti Italiasta

Print Recipe
35
Spaghetti Bolognese on luultavasti Saksan suosituin pastaruoka! Olipa kyseessä nuori tai vanha, kaikki tuntevat sen ja kaikki rakastavat sitä. Mutta miten italialaiset valmistavat lihakastikkeen ja mitä siinä oikeastaan on? Tämä Accademia Italiana della Cucinan resepti tuo selvyyttä.
6 Henkilöt
Ingredients
  • 300 g karkeasti hienonnettua, vähärasvaista naudanlihaa, vatsasta tai selästä
  • 150 g Pancetta (sianlihapekoni)
  • 50 g Porkkana, hienoksi kuutioituna
  • 50 g Sellerinvarret, hienoksi kuutioituna
  • 50 g Sipuli, hienoksi kuutioituna
  • 300 g San Marzanon tomaatit, kuorittu
  • 100 ml Punaviini
  • 100 ml Täysmaito
  • 100 ml Kasvisliemi
  • Oliiviöljy tai voi
  • Suola
  • Pippuri
  • mahdollisesti ripaus kermaa, riippuen käytetystä pastasta
Prep Time 20 minutes
Cook Time 2 hours
Total Time 2 hours 20 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Kuullota hienoksi kuutioitu panncetta suurella pannulla.
  2. Step 2
    Lisää 3 ruokalusikallista öljyä tai 50 grammaa voita ja hienonnetut vihannekset (sipuli, selleri ja porkkana).
  3. Step 3
    Lisää sitten jauheliha, paista ja sekoita.
  4. Step 4
    Kuullota nyt punaviinillä ja sekoita, kunnes se haihtuu.
  5. Step 5
    Lisää nyt kuoritut tomaatit ja kasvisliemi, peitä ja hauduta ragua noin 2 tuntia.
  6. Step 6
    Juuri ennen kuin ragù (kastike) on valmis, lisää maito ja mausta ruokaa suolalla ja pippurilla.
  7. Step 7
    Accademia Italiana della Cucina suosittelee:
    “Lopussa, kun ragù on valmis, lisätään yleensä hieman kermaa, jos käytetään kuivattua pastaa. Tuoreen tagliatellen kanssa kerma jätetään pois.”
Do you like the recipe?

Tee oma Bolognese – askel askeleelta

San Marzano Tomaten
Parhaat tomaatit Bolognesea varten

Aito San Marzano on tomaattien kuningatar: se kasvaa yksinomaan Agro Sarnese Nocerinon alueella Vesuviuksen juurella. Se on väriltään kirkkaanpunainen, siinä ei ole juuri lainkaan siemeniä, mutta se maistuu uskomattoman hedelmäiseltä, makealta ja aromaattiselta. Se antaa Bolognese-juustollesi sen vertaansa vailla olevan maun, jonka muuten tunnet vain ravintolasta.

Spaghetti Bolognesea ei ole olemassa!

Spaghetti Bolognese on luultavasti Saksan suosituin pastaruoka! Olipa kyseessä nuori tai vanha, kaikki tuntevat sen ja kaikki rakastavat sitä. Mutta miten italialaiset valmistavat lihakastikkeen ja mitä siinä oikeastaan on?

Jos pyydät Bolognassa sijaitsevassa ravintolassa spagettia Bolognesea, sinulle todennäköisesti sanotaan: “Gli spaghetti bolognese non esistono” (saksaksi: “Spagettia Bolognesea ei ole olemassa”). Tämä johtuu siitä, että italialainen klassikko on itse asiassa neologismi, jota ei löydy mistään ruokalistalta Torinon ja Napolin välillä.

Italiassa ruokalaji tunnetaan nimellä ragù alla bolognese. Sana ragù tulee ranskankielisestä verbistä ragoûter, joka tarkoittaa “herkutella makuaistia”.

Pasta Bolognassa

Mistä ragù alla bolognese on peräisin?

Ensimmäinen dokumentoitu maininta (1700-luvun lopulla) pastan kanssa tarjoillusta lihakastikkeesta on peräisin Imolasta, Bolognan läheltä.

Vuonna 1891 silkkikauppias Pellegrino Artusi, jota pidetään Italian kansallisen keittiön isänä, julkaisi keittokirjansa “Ruoanvalmistuksen tieteestä ja nautinnon taidosta”.

Siinä hän mainitsee reseptin nimeltä “Maccheroni alla bolognese”. Naudanlihan ja kuivatun lihan lisäksi hän suosittelee käytettäväksi kuivattuja sieniä, tryffeleitä ja hanhen maksaa.

Lähes sata vuotta myöhemmin, vuonna 1982, Accademia della Cucina ja Confraternita del Tortellino tallettivat Bolognan kauppakamariin reseptin, jota pidetään edelleen alkuperäisenä. Tavoitteena oli säilyttää pala italialaista keittiöhistoriaa tuleville sukupolville.

Ragu di Bolognese
Bolognesea syödään tagliatellen kanssa.

Miten italialainen tarjoilee ragùa tagliatellen kanssa

On edelleen harhaluulo, että “Bolognese” tarjoillaan spagetin kanssa. Mutta jokainen italialainen tietää, että paksut kastikkeet eivät pysy hyvin kiinni spagetissa. Kaikki tietävät, kun pasta pyörii haarukalla ja kastike jää lautaselle.

Perinteisesti ragù tarjoillaan tagliatellen kanssa. Kastike tarttuu paremmin leveämpiin tagliatelleihin. Monet italialaiset pastanvalmistajat karhentavat myös pinnan.

Spagetti sen sijaan tarjoillaan yleensä kevyiden, ohuempien kastikkeiden kanssa. Myös muut leveät, litteät pastamuodot, kuten pappardelle, fettuccine tai lyhyet putkimaiset muodot, kuten rigatoni tai penne, sopivat hyvin ragù alla bolognesen kanssa.

P.S.: Sama pätee tietenkin ragù alla bologneseen ja muihin italialaisiin ruokiin: Jokainen perhe kokkaa oman versionsa reseptistä, ja heidän perheensä versio on aina paras ;-).

Tagliatte on karkea rakenne kastikkeelle.

Kasvissyöjä Bolognese

Voit tehdä tätä kastiketta myös kasvissyöjille. Jätä vain jauheliha ja pekoni pois ja käytä niiden tilalla muita aineksia. Voit käyttää supermarketin kasvisjauhelihaa ja -pekonia. Voit myös käyttää lihan sijasta linssejä, hienonnettuja saksanpähkinöitä, pieniä soijasuikaleita tai seitania.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.75 35 äänistä (25 luokitukset ilman kommenttia)
Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields