- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Sprizz Veneziano
Ehkä olet jo juonut sen - Sprizz-cocktailin. Tämä voimakkaan värinen juoma on erityisen suosittu Italiassa Venetossa, Friulissa ja Trentino-Alto Adigessa. Se tunnetaan kuitenkin nykyään myös Itävallassa ja Saksassa. Nimi tulee itävaltalaisesta spritzerin nimestä Gespritzter.

Venetsialainen cocktail: Sprizz
Ehkä olet jo juonut sen – Sprizz-cocktailin. Tämä voimakkaan värinen juoma on erityisen suosittu Italiassa Venetossa, Friulissa ja Trentino-Alto Adigessa. Se tunnetaan kuitenkin nykyään myös Itävallassa ja Saksassa. Nimi tulee itävaltalaisesta spritzerin nimestä Gespritzter. Sprizz valmistetaan eri tavoin. Pohjimmiltaan se koostuu Venetosta peräisin olevasta valkoviinistä, soodavedestä ja voimakkaan värisestä väkevästä alkoholijuomasta. Tämä voi olla Campari(Sprizz al bitter), Cynar tai Aperol(all’Aperol). Valkoviinin ja soodan seoksen sijasta voidaan käyttää myös Proseccoa, joka on myös peräisin Venetosta.
Uskotaan, että seoksen keksivät Venetossa asuvat itävaltalaiset joukot, jotka laimensivat erittäin alkoholipitoista venetolaista valkoviiniä vedellä tehostaakseen sitä värillisten väkevien alkoholijuomien kanssa.

Aperol Spritz
Vaihtoehtoiset nimet tuotteelle Sprizz
Koska Sprizz on todennäköisesti peräisin Venetsiasta, sitä kutsutaan Etelä-Tirolissa myös nimellä Veneziano. Saksalaisempi kirjoitusasu on Spritz, mutta ruokalistoilla ja yleisessä kielenkäytössä esiintyy myös Spriz, Spriss ja Sprisseto. Myös yhdistelmä Spritz Venetiano on mahdollinen. Friulissa (erityisesti Pordenonen maakunnassa) käytetään Aperolia ja soodaa, ja cocktailin nimi on Furlan. Siellä se tarjoillaan vihreän oliivin kanssa. Spritz tarjoillaan kuitenkin usein appelsiiniviipaleen kanssa.
Mitä lähemmäs Itävaltaa mennään, sitä todennäköisemmin käytetään itävaltalaista eikä italialaista valkoviiniä.
Spritz-vaihtoehdot
Spritzin suosio on johtanut siihen, että siitä on kehitetty muitakin muunnelmia, jotka löytyvät esimerkiksi Aperolin verkkosivuilta. Sieltä löytyy resepti Aperol Ginger Spritzille, joka koostuu 4 cl Aperolia, 5 cl inkivääriolutta, 2 cl Proseccoa, puolen limen mehua, jääkuutioita ja kurkkutikkuja (!). Aperol Ginger Grapefruitia varten sekoita 4 cl Aperolia, 4 cl greippimehua ja 2 cl inkivääriolutta, lisää tilkka soodaa, jääkuutioita ja vadelmia ja koristele muutamalla sitruunamelissan lehdellä.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment