- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Sisilialaiset marsipaanihedelmät – Frutti della Martorana
Tänään minulla on postaus, joka osoittaa selvästi italialaisen ja saksalaisen ruokakulttuurin erot. Kyseessä ovat marsipaanin hedelmät, italialaisittain Frutti della Martorana. No, mitä sinä pidät saksalaisena marsipaanierikoisuutena? – Aivan oikein. Marsipaaniperunat. Perunoita! Ei kovin ruokahalua herättävää. Italiassa sen sijaan, tarkemmin sanottuna Sisiliassa, marsipaania on kaikenmuotoista ja -väristä: omenoita, appelsiineja, meloneja, kurkkuja (kyllä, se ei ole hedelmä), […]

Table of contents
Tänään minulla on postaus, joka osoittaa selvästi italialaisen ja saksalaisen ruokakulttuurin erot. Kyseessä ovat marsipaanin hedelmät, italialaisittain Frutti della Martorana. No, mitä sinä pidät saksalaisena marsipaanierikoisuutena? – Aivan oikein. Marsipaaniperunat. Perunoita! Ei kovin ruokahalua herättävää. Italiassa sen sijaan, tarkemmin sanottuna Sisiliassa, marsipaania on kaikenmuotoista ja -väristä: omenoita, appelsiineja, meloneja, kurkkuja (kyllä, se ei ole hedelmä), päärynöitä… Siinäpä vasta makeisvalmistuksen taidetta!
Marsipaanihedelmien alkuperä
Sisilialaisen marsipaanin alkuperä juontaa juurensa Palermossa sijaitsevaan La Martoranan luostariin, joka myös antoi nimensä tälle sisilialaiselle erikoisuudelle. Eloisia Martorana perusti luostarin 1200-luvun lopulla. Marsipaanin valmistus tunnettiin jo Sisilian arabivallan ajoista lähtien, ja Martoranan nunnat olivat kehittäneet siihen erityisen taidon. Legendan mukaan paavi Klemens V:n vierailun yhteydessä pystytettiin petollisen aidon näköisiä omena-, viikuna- ja viinirypälepuita. Paavi oli innoissaan, ja niin alkoi Frutti della Martoranan menestystarina.

Marsipaanihedelmiä markkinoilla
Marsipaanihedelmien valmistus
Marsipaanihedelmien valmistukseen tarvitaan kuorittuja manteleita, tomusokeria, sitruuna- tai appelsiininkukkavettä ja vaniljaa. Sisilian maisemalle ovat ominaisia manteli-, appelsiini- ja sitruunapuut, joten niistä ei ole pulaa. Marsipaanimassasta muotoillaan hedelmien ja vihannesten muotoja, jotka sitten värjätään kasvisruokaväreillä, jotta niistä saadaan petollisen realistisia jäljennöksiä.
Pyhäinpäivänä (halloweenia edeltävänä päivänä) nämä hedelmät asetetaan lasten sänkyjen viereen, jotta lapset saisivat makeisia.

Marsipaanipapaijat
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment