Sianlihapalat – Mistä kinkku, lardo ja muut tulevat?

Italialaiset sianlihatuotteet Saamme aika ajoin kyselyitä kiinnostuneilta asiakkailta, jotka haluavat tietää, mistä sian osasta tiettyjä makkara- ja kinkkutuotteita valmistetaan. Tähän kysymykseen ei ole helppo vastata, ainakaan saksaksi. Ongelmana on se, että italialaiset teurastajat käsittelevät sikoja eri tavalla kuin saksalaiset teurastajat, eikä italialaisista termeistä siksi ole olemassa 1:1-käännöstä. Siksi olemme luoneet graafisen kuvauksen, joka havainnollistaa asiaa. […]

From Jens 1 Min Reading time

Italialaiset sianlihatuotteet

Saamme aika ajoin kyselyitä kiinnostuneilta asiakkailta, jotka haluavat tietää, mistä sian osasta tiettyjä makkara- ja kinkkutuotteita valmistetaan. Tähän kysymykseen ei ole helppo vastata, ainakaan saksaksi. Ongelmana on se, että italialaiset teurastajat käsittelevät sikoja eri tavalla kuin saksalaiset teurastajat, eikä italialaisista termeistä siksi ole olemassa 1:1-käännöstä. Siksi olemme luoneet graafisen kuvauksen, joka havainnollistaa asiaa. Alta voit lukea, mistä osista valmistetaan mitäkin herkullisia italialaisia erikoisuuksia.

Sianlihan palat

Sianlihan palat

Sianlihan palat alla Italia

Numero Italialainen nimitys (likimääräinen) Saksan vastaava
1 Cotenna Kuori
2 Anello
3 Filetto Selkäpekoni (selkä)
4 Coppa Kaula+Filet
5 Nuca Neck
6 Testa Pää
7 Coscia/ Cosciotto Kinkku
8 Puntine Costine Cutlet
9 Filetto Filee
10 Piedini Porsaanrystys
11 Lardo Lardo
12 Pancetta Vatsa (pekoni)
13 Spalla Olkapää, keula
14 Guanciale Poski

Sianlihan palojen käyttö

Tunnetuimpia esimerkkejä italialaisen macellerian käsityötaidosta ovat varmasti prosciutto, pancetta ja lardo. Prosciutto muistuttaa saksalaista kinkkua siinä mielessä, että se valmistetaan sian takajalkojen osista. Italiassa suositaan kuitenkin ilmakuivausta lämpimien tuulten ansiosta, kun taas Alppien pohjoispuolella käytetään savustusta säilöntään. Pancetta on sian vatsarasvaa, jota käytetään esimerkiksi spaghetti alla carbonaran valmistukseen. Se tarjoillaan usein yrttien ja mausteiden, kuten rosmariinin, pippurin ja valkosipulin kanssa. Lardo, rasvainen pekoni, valmistetaan selän rasvasta. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat Lardo di Colonnata ja Aostanlaakson Lardo. Lardosta valmistetaan usein myös kermaa, jota käytetään leivän päällä.
Sian niskasta valmistettu Coppa ja poskesta valmistettu guanciale ovat saksalaisille ehkä vähemmän tuttuja, mutta yhtä herkullisia. Saksassa niin suosittua sianrystystä ei ole Italiassa, mutta sian jaloista valmistetaan zamponea ja cotechinoa, joka on perinteinen uudenvuodenaaton ruokalaji linssien kanssa. Salamin valmistukseen käytettävä liha on peräisin sianlihan eri paloista. Mortadellaa valmistetaan kuitenkin spallasta, ja se päällystetään lardon paloilla.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields