- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Sianlihapalat – Mistä kinkku, lardo ja muut tulevat?
Italialaiset sianlihatuotteet Saamme aika ajoin kyselyitä kiinnostuneilta asiakkailta, jotka haluavat tietää, mistä sian osasta tiettyjä makkara- ja kinkkutuotteita valmistetaan. Tähän kysymykseen ei ole helppo vastata, ainakaan saksaksi. Ongelmana on se, että italialaiset teurastajat käsittelevät sikoja eri tavalla kuin saksalaiset teurastajat, eikä italialaisista termeistä siksi ole olemassa 1:1-käännöstä. Siksi olemme luoneet graafisen kuvauksen, joka havainnollistaa asiaa. […]

Italialaiset sianlihatuotteet
Saamme aika ajoin kyselyitä kiinnostuneilta asiakkailta, jotka haluavat tietää, mistä sian osasta tiettyjä makkara- ja kinkkutuotteita valmistetaan. Tähän kysymykseen ei ole helppo vastata, ainakaan saksaksi. Ongelmana on se, että italialaiset teurastajat käsittelevät sikoja eri tavalla kuin saksalaiset teurastajat, eikä italialaisista termeistä siksi ole olemassa 1:1-käännöstä. Siksi olemme luoneet graafisen kuvauksen, joka havainnollistaa asiaa. Alta voit lukea, mistä osista valmistetaan mitäkin herkullisia italialaisia erikoisuuksia.

Sianlihan palat
Sianlihan palat alla Italia
Numero | Italialainen nimitys | (likimääräinen) Saksan vastaava |
1 | Cotenna | Kuori |
2 | Anello | |
3 | Filetto | Selkäpekoni (selkä) |
4 | Coppa | Kaula+Filet |
5 | Nuca | Neck |
6 | Testa | Pää |
7 | Coscia/ Cosciotto | Kinkku |
8 | Puntine Costine | Cutlet |
9 | Filetto | Filee |
10 | Piedini | Porsaanrystys |
11 | Lardo | Lardo |
12 | Pancetta | Vatsa (pekoni) |
13 | Spalla | Olkapää, keula |
14 | Guanciale | Poski |
Sianlihan palojen käyttö
Tunnetuimpia esimerkkejä italialaisen macellerian käsityötaidosta ovat varmasti prosciutto, pancetta ja lardo. Prosciutto muistuttaa saksalaista kinkkua siinä mielessä, että se valmistetaan sian takajalkojen osista. Italiassa suositaan kuitenkin ilmakuivausta lämpimien tuulten ansiosta, kun taas Alppien pohjoispuolella käytetään savustusta säilöntään. Pancetta on sian vatsarasvaa, jota käytetään esimerkiksi spaghetti alla carbonaran valmistukseen. Se tarjoillaan usein yrttien ja mausteiden, kuten rosmariinin, pippurin ja valkosipulin kanssa. Lardo, rasvainen pekoni, valmistetaan selän rasvasta. Tunnetuimpia esimerkkejä ovat Lardo di Colonnata ja Aostanlaakson Lardo. Lardosta valmistetaan usein myös kermaa, jota käytetään leivän päällä.
Sian niskasta valmistettu Coppa ja poskesta valmistettu guanciale ovat saksalaisille ehkä vähemmän tuttuja, mutta yhtä herkullisia. Saksassa niin suosittua sianrystystä ei ole Italiassa, mutta sian jaloista valmistetaan zamponea ja cotechinoa, joka on perinteinen uudenvuodenaaton ruokalaji linssien kanssa. Salamin valmistukseen käytettävä liha on peräisin sianlihan eri paloista. Mortadellaa valmistetaan kuitenkin spallasta, ja se päällystetään lardon paloilla.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment