- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
San Marzanon viljely – omassa puutarhassa
Italialainen supertomaatti "San Marzano" ei kasva ainoastaan kotimaassaan Vesuviuksen juurella. Tomaatti kantaa upeita hedelmiä myös kotipuutarhassa. Tässä on muutamia vinkkejä ja niksejä niiden kasvattamiseen.

San Marzano -tomaatin profiili
- Hedelmän muoto: lieriömäinen (pituus 10 cm, halkaisija 5,8 cm).
- Risukot: 7-8 hedelmää
- Hedelmän paino: 150-180 g
- Sadonkorjuuaika: 90-120 päivää istutuksen jälkeen.
- Korkeus: tolppa tomaatti, n. 1,5 metriä.
- Sato kasvia kohti: 4-5 kg
- Tuorekulutus, tomaattisalaatti, tomaattikastikkeet.
San Marzanosin kasvattaminen – askel askeleelta
Kylvö
Jälleenmyyjät tarjoavat usein San Marzano 2 -lajikkeen siemeniä. Tätä lajiketta pidetään kaikkein satoisimpana. Se soveltuu hyvin tomaatin harrastajille.
Siemenet kannattaa kylvää helmikuun lopusta maaliskuun loppuun ikkunalaudalle tai kasvivalojen alle.
Optimaalinen itämislämpötila on 20-25 °C. Tomaattien itäminen ja ensimmäisten vihreiden lehtien puhkeaminen kestää 10-14 päivää.
Istutus
Viimeisten pakkasten jälkeen toukokuun puolivälissä taimet voidaan istuttaa sänkyyn.
Kostuta nuori kasvi hyvin ennen istuttamista maahan ja kastele myös kasvualusta, jotta tomaatin juurtuminen helpottuu.
Jätä rivissä olevien kasvien väliin 35-45 cm ja rivien väliin 70-80 cm.
Esimerkiksi basilika, persilja tai valkosipuli, pinaatti tai salaatti soveltuvat sekaviljelyyn.
Maaperä ja lannoitteet
San Marzanot suosivat maaperää, jossa on runsaasti orgaanista ainesta. Ennen kuin nuoret kasvit istutetaan maahan, on suositeltavaa sekoittaa maahan lannoitteita, kuten kompostia.
Avoin pelto tai kasvihuone
San Marzano -tomaatti sopeutuu hyvin pohjoisiin ilmasto-olosuhteisiin, mutta luonnostaan se suosii lämmintä, lauhkeaa ilmastoa.
Ulkoviljely on siis mahdollista kuivina kesinä, mutta sateisina kesinä on olemassa ruskomädän riski. Jos mahdollista, San Marzano kannattaa kasvattaa kasvihuoneessa.
Hoito
Multaa kasvit hyvin kompostilla, oljilla tai foliolla, jotta sade- tai kasteluvesi ei pääse roiskuttamaan sieni-itiöitä lehdille. Nipistä tomaatteja säännöllisesti ja sido ne löyhästi kiinni tikkuun, jotta ne kasvavat vakaasti.
San Marzano keittiössä
Se on ihanteellinen salaattitomaatti ja täydellinen lajike tomaattikastikkeen valmistukseen. Esimerkiksi elintarviketeollisuus vannoo San Marzanon nimeen tomaattisäilykkeiden osalta.
San Marzanossa ei ole juuri lainkaan siemeniä, se ei ole vetinen, mutta sen hedelmäliha on kiinteä ja makea. Tomaatit kehittävät täyden makunsa vasta kypsennettäessä!
Napolilaiset ovat muuten selvästi sitä mieltä, että vain San Marzanon tomaatit sopivat aitoon napolilaiseen pizzaan.
PS. Jos et onnistu kasvattamaan omia tomaatteja puutarhassasi, Gustinin myymälästä saat aitoja San Marzanoja Vesuviuksesta ympäri vuoden.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment