- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Porchetta – Voiko kuori olla synti?
Porchetta on tyypillinen ruokalaji Keski- ja Pohjois-Italiassa. Se on maalaismainen, rapeaksi kääritty paisti. Se on perinteisesti voimakkaasti maustettu ja valmistettu kokonaisesta siasta. Paistettua porchettaa tarjoillaan perinteisesti paikoissa, joissa kokoontuu paljon ihmisiä, kuten kyläjuhlissa tai markkinoilla. Se on todellista katuruokaa.

Sianlihapaistin alkuperä
Lazio, Umbria, Abruzzo vai Marche? Porchettan reseptin alkuperä on epäselvä. Varmaa on, että sen valmistukseen on kaksi perinteistä tapaa. Etelä-Toscanassa, Castelli Romanissa ja eräillä muilla Keski-Italian alueilla erikoisuus maustetaan rosmariinilla. Umbriassa, Marchen alueella ja Romagnassa paisti maustetaan puolestaan villifenkolilla. Olipa kyseessä sitten rosmariini tai fenkoli, maku on yksinkertaisesti herkullinen.
Porchettan valmistelu
Resepti on samanlainen kuin mokkapalojen resepti. Rosmariinin ja fenkolin lisäksi täytteeseen lisätään joskus kokonaisia valkosipulinkynsiä, hienonnettua maksaa tai hapankirsikoita ja manteleita. Paisti kääritään ja sidotaan tiukasti kiinni ja asetetaan vartaaseen. Perinteisesti porchetta paistetaan puu-uunissa. Herkullisen rapea kuori syntyy noin 5 tunnin kuluttua.
Herkullinen vinkki rapeaa porchettaa varten
Italiassa porchetta syödään aina paninon eli sämpylän sisällä. Erikoisruokaa on tarjolla macellerioissa (lihakaupoissa) eri puolilla maata, ja sitä voi nauttia myös kotona. Jotta maku pääsee kunnolla kehittymään kotona, liha kannattaa ottaa jääkaapista tunti ennen syömistä.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment