- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Pinot Grigio – Tutustu klassiseen valkoviiniin!
Miltä Pinot Grigio maistuu? Kullanhohtoinen, hohtavan valkoinen italialainen on mutkaton ja kevyt viini, jossa on hedelmäinen ja raikas suutuntuma. Pinot Grigio on suhteellisen vähähappoinen. Pohjois-Italiasta – viininviljely ja viiniköynnökset Pinot Grigio on yksi tärkeimmistä rypälelajikkeista Pohjois-Italian Friulin ja Veneton alueilla. Maaperä on täällä erityisen kalkkipitoista Dolomiittien ansiosta. Tämä antaa viinille mineraalisen luonteen. Pinot Grigio vs. […]

Miltä Pinot Grigio maistuu?
Kullanhohtoinen, hohtavan valkoinen italialainen on mutkaton ja kevyt viini, jossa on hedelmäinen ja raikas suutuntuma. Pinot Grigio on suhteellisen vähähappoinen.
Pohjois-Italiasta – viininviljely ja viiniköynnökset
Pinot Grigio on yksi tärkeimmistä rypälelajikkeista Pohjois-Italian Friulin ja Veneton alueilla. Maaperä on täällä erityisen kalkkipitoista Dolomiittien ansiosta. Tämä antaa viinille mineraalisen luonteen.
Pinot Grigio vs. Pinot Gris
Rypälelajike on varsin yleinen maailmanlaajuisesti, joskin eri nimillä. Se on todennäköisesti peräisin Burgundista. Keskiajalla Grigion sanotaan olleen olemassa täällä nimellä Fromenteau. Burgundista viiniköynnös levisi hitaasti yhdessä Pinot Noirin kanssa myös Italiaan. Sistertsialaismunkit viljelivät sitä Unkarissa Balaton-järven rannalla. Saksassa rypälelajike tunnetaan nimellä Pinot Gris. Sen levinneisyys ulottuu Kaliforniaan asti Yhdysvalloissa ja Victoriaan Australiassa, jossa sitä merkitään myös Pinot gris -lajikkeeksi viinin makeudesta riippuen. Badenissa Pinot Gris -viiniä kutsutaan nimellä Ruländer.
“Rypälettä pidetään Pinot Noir -rypäleen mutaationa. Nimi tarkoittaa suomeksi “harmaata Burgundia”.”
Pinot Grigio -rypäleen ominaisuudet
Pinot grigio -viinit vaihtelevat suuresti viininviljelyalueesta ja tuotantomenetelmästä riippuen. Italialainen Pinot Grigio on yleensä kevytrunkoinen ja väriltään vaalean oljenkeltainen. Joskus se voi olla jopa kirpeä ja hapokas.
Väri
Pinot Gris -rypäle ei ole valkoinen rypäle, vaan pikemminkin kuparinvärinen rypäle. Se kypsyy punaisena, ja viinissä on mattapintainen kiilto, joka antaa viinille harmaan ulkonäön. Kun Pinot Gris -rypäle puhkeaa ja mäski seisoo pitkään, nämä punertavat väriaineet irtoavat kuoresta ja siirtyvät mehuun. Suoraan puristettuna viini muuttuu kuitenkin valkoiseksi.
Vaikka Pinot Grigio -rypäleen rypäleet eivät ole valkoisia, tämä rypälelajike luokitellaan valkoviiniksi.
Ikä
Yksivuotinen Pinot Grigio on hyvä juoda nuorena. Jos valkoviini on kypsytetty puutynnyreissä, se on juotava enintään 10 vuoden ikäisenä.
Mihin tämä valkoviini sopii?
Grigio sopii erinomaisesti ruoan seuraksi. Se sopii aperitiiviksi ja sopii hyvin kasvisruokien, kuten antipastien tai salaattien kanssa. Muita hyviä seurustelukumppaneita ovat italialaiset erikoisuudet, kuten Parman kinkku, pastaruoat ja risotto. Sitä voidaan tietysti tarjota myös vaalean lihan, kalan ja äyriäisten kanssa.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment