- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Piennolo-tomaatit
Piennolo-tomaatti on uhanalainen tomaattilajike, jota viljelee pieni määrä viljelijöitä Vesuviuksen rinteillä.

Piennolo-tomaatit – Campanian erikoisuus
Erityinen erikoisuus, jota neapolilaiset kunnioittavat, on neapolilainen Piennolo-tomaatti. Nämä epätavallisen muotoiset tomaatit, jotka muistuttavat sitruunaa kukan päässä olevan kärjen vuoksi, kasvavat yksinomaan Vesuviuksen rinteillä, missä maaperä on erityisen hedelmällistä. Kypsät hedelmät ovat väriltään kirkkaan punaisia, joissa voi olla vaaleanpunaisia sävyjä. Nimi Piennolo tulee sanoista pendolo (heiluri), mikä liittyy ripustettuun säilytystapaan. Koska Piennolo-tomaatteja viljellään ainoastaan Campaniassa, ne kuuluvat Italian perinteisten alueellisten tuotteiden luetteloon ( Prodotti agroalimentare tradizionale, P.A.T.).
Piennolo-tomaatit – uhanalainen laji
Yksi Piennolon tomaatteja kasvattavista viljelijöistä on Giovanni Busiello. Vanhan perinteen mukaisesti hän kuivattaa sadon ullakolla, jotta tomaatit säilyvät pidempään nesteen häviämisen ansiosta. Tämä takaa hänen toimeentulonsa myös talvella. Tomaatit ripustetaan varjoina pikeen sidottuihin säikeisiin. Niillä ei kuitenkaan ole mitään tekemistä sananlaskun huonon tuurin kanssa – päinvastoin. Pomodoro piennoloa viljelevien viljelijöiden rakkauden ansiosta tämä harvinainen tomaattilajike on pelastettu sukupuutolta. Näitä harvinaisia herkkuja viljellään vain 18 Vesuvius-vuoren ympärillä sijaitsevassa kylässä. Intohimo ja vakaumus Piennolo-tomaatteja kohtaan ovat ratkaisevassa asemassa, sillä viljely ei ole taloudellisesti kannattavaa. Harvinaisen lajikkeen suojelijat taistelevat parhaillaan sen nimen ja alkuperän puolesta. Tämä toisi Vesuviukselle myös taloudellista tukea, mikä tekisi viljelystä houkuttelevaa myös ammattiviljelijöille.
Piennolo-tomaatti – tomaattilajikkeiden Daavid
Piennolo-tomaattien yrittäminen San Marzanon kaltaisia lajikkeita vastaan on kuin Daavidin ja Goljatin välinen taistelu. Kilpailevaa lajiketta arvostetaan kaikkialla maailmassa happamana tomaattina sen vähäisten siementen ja täyteläisen hedelmälihan vuoksi, ja sitä mainostetaan sen ainutlaatuisen DOP-aseman vuoksi. Piennolo-tomaatti voi tehdä vaikutuksen “vain” poikkeuksellisen makealla maullaan, eikä se ole läheskään yhtä tuottava kasvatettava kuin sen pitkänomainen versio. Tämän vuoksi Piennololle omistautuvat lähinnä harrastajaviljelijät, erityisesti eläkeläiset, jotka ovat vakaumuksellisia. Heille maku on tärkeämpi kuin tehokkuus. Tämän harvinaisen tomaatin alhainen vesipitoisuus johtuu sen luonnollisesta kypsymisprosessista ja siitä, että keinotekoinen kastelu on kielletty Vesuviusvuorella. Ei siis ole ihme, että Piennolo-tomaatin maku on paljon parempi kuin satotason perusteella jalostettujen lajikkeiden.
Taivas täynnä Piennolo-tomaatteja
Piennolo-tomaattien paksun kuoren ja muihin lajikkeisiin verrattuna alhaisen vesipitoisuuden ansiosta tomaatit säilyvät tuoreina pitkään, jopa viikkoja sadonkorjuun jälkeen, eivätkä kutistu. Ja aivan kuten salmiakit kuivuvat Toscanan ullakoilla, tomaattien sateenvarjot roikkuvat Vesuviuksen ympärillä sijaitsevien kylien palkeista. Asukkaat ovat niin intohimoisia tomaattejaan kohtaan, että siellä järjestetään jopa tomaattijuhla, jossa paikalliset papit siunaavat tomaattien sateenvarjot ja palkitsevat kauneimmat tomaatit. Kuten hyvin kypsytetyn viinin, pomodorin arvo nousee sadonkorjuun jälkeisinä viikkoina. Paksukuoriset Piennolo-tomaatit säilyvät jouluun asti, ja silloin ne ovat vesulaisille yhtä arvokkaita kuin kaviaari. Voidaan kuitenkin olettaa, että he pitävät tomaattejaan parempina kuin kalanmätiä.
Gustinissa voi nyt ostaa Piennolo-tomaateista valmistettua napoletanakastiketta.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment