- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Peperoncini
Peperoncini Italiasta Jos pidät mausteisesta mausta keittiössä, et voi välttää chilipippurien käyttöä ruoanlaitossa. Peperoncini on italialainen nimi chilipaprikoille, latinaksi Capsicum annuum. Monien muiden yöperunakasvien (peruna, tomaatti, tupakka) tavoin se on tullut Eurooppaan Uudesta maailmasta. Koska kasvi on samankaltaisen kirpeä kuin pippuri, sille on Euroopassa annettu uusia nimiä: paprika, pepperone, chilipippuri, peperoncino. Italiassa tulisia paprikoita viljellään […]

Peperoncini Italiasta
Jos pidät mausteisesta mausta keittiössä, et voi välttää chilipippurien käyttöä ruoanlaitossa. Peperoncini on italialainen nimi chilipaprikoille, latinaksi Capsicum annuum. Monien muiden yöperunakasvien (peruna, tomaatti, tupakka) tavoin se on tullut Eurooppaan Uudesta maailmasta. Koska kasvi on samankaltaisen kirpeä kuin pippuri, sille on Euroopassa annettu uusia nimiä: paprika, pepperone, chilipippuri, peperoncino. Italiassa tulisia paprikoita viljellään erityisesti etelässä. Erityisesti Calabria on tunnettu mausteisesta keittiöstään, jossa käytetään paljon punaisia paprikoita.
Peperoncini sott’olio ja peperoncini ripieni

Peperoncini
Peperonciniä voi ostaa tuoreena tai kuivattuna. Calabriassa kuivatut chilipaprikat roikkuvat usein kukkakimppuina kylien talojen edessä. Voimakkaan punaiset paprikat ovat suosittu kuva-aihe. On kuitenkin sanomattakin selvää, että chilipaprikoita syödään harvoin raakana, vaan niitä syödään mieluummin täytettyinä tai öljyssä säilöttyinä. Niitä saa kaupoista nimellä peperoncini sott’olio. Täytettyjä peperoncineja kutsutaan nimellä peperincini ripieni. Myymälässämme on useita eri lajikkeita: Täytettyjä peperonciniä Calabriasta, täytettyjä peperonciniä anjoviksilla ja kapriksilla, täytettyjä peperonciniä tonnikalalla ja peperoncini ripieni ndujalla, joka on eteläitalialainen mausteinen makkaraspesialiteetti.

Penne all’arrabbiata ja peperonciniä
Peperoncini pastakastikkeissa
Peperoncineja voidaan käyttää myös pastakastikkeiden valmistukseen. Ne ovat välttämättömiä penne all’arrabbiatassa, jonka resepti löytyy kokoelmastamme. Kesällä mausteiset paprikat vilkastuttavat verenkiertoa ja viilentävät. Talvella ne lämmittävät sisältäpäin ja puhdistavat nenän mausteisuudellaan. Sen lisäksi ne ovat mausteiden ystäville parasta, mitä on ikinä ollut.
Suuni vuotaa jo tätä kirjoittaessani. Onkohan teillä sama tunne, kun luette ja katsotte kuvia?

Peperoncini Americo Quattrociocchin puutarhassa.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment