Peperoncini

Peperoncini Italiasta Jos pidät mausteisesta mausta keittiössä, et voi välttää chilipippurien käyttöä ruoanlaitossa. Peperoncini on italialainen nimi chilipaprikoille, latinaksi Capsicum annuum. Monien muiden yöperunakasvien (peruna, tomaatti, tupakka) tavoin se on tullut Eurooppaan Uudesta maailmasta. Koska kasvi on samankaltaisen kirpeä kuin pippuri, sille on Euroopassa annettu uusia nimiä: paprika, pepperone, chilipippuri, peperoncino. Italiassa tulisia paprikoita viljellään […]

From Jens 1 Min Reading time

Peperoncini Italiasta

Jos pidät mausteisesta mausta keittiössä, et voi välttää chilipippurien käyttöä ruoanlaitossa. Peperoncini on italialainen nimi chilipaprikoille, latinaksi Capsicum annuum. Monien muiden yöperunakasvien (peruna, tomaatti, tupakka) tavoin se on tullut Eurooppaan Uudesta maailmasta. Koska kasvi on samankaltaisen kirpeä kuin pippuri, sille on Euroopassa annettu uusia nimiä: paprika, pepperone, chilipippuri, peperoncino. Italiassa tulisia paprikoita viljellään erityisesti etelässä. Erityisesti Calabria on tunnettu mausteisesta keittiöstään, jossa käytetään paljon punaisia paprikoita.

Peperoncini sott’olio ja peperoncini ripieni

Peperoncini

Peperoncini

Peperonciniä voi ostaa tuoreena tai kuivattuna. Calabriassa kuivatut chilipaprikat roikkuvat usein kukkakimppuina kylien talojen edessä. Voimakkaan punaiset paprikat ovat suosittu kuva-aihe. On kuitenkin sanomattakin selvää, että chilipaprikoita syödään harvoin raakana, vaan niitä syödään mieluummin täytettyinä tai öljyssä säilöttyinä. Niitä saa kaupoista nimellä peperoncini sott’olio. Täytettyjä peperoncineja kutsutaan nimellä peperincini ripieni. Myymälässämme on useita eri lajikkeita: Täytettyjä peperonciniä Calabriasta, täytettyjä peperonciniä anjoviksilla ja kapriksilla, täytettyjä peperonciniä tonnikalalla ja peperoncini ripieni ndujalla, joka on eteläitalialainen mausteinen makkaraspesialiteetti.

Penne all'arrabbiata ja peperonciniä

Penne all’arrabbiata ja peperonciniä

Peperoncini pastakastikkeissa

Peperoncineja voidaan käyttää myös pastakastikkeiden valmistukseen. Ne ovat välttämättömiä penne all’arrabbiatassa, jonka resepti löytyy kokoelmastamme. Kesällä mausteiset paprikat vilkastuttavat verenkiertoa ja viilentävät. Talvella ne lämmittävät sisältäpäin ja puhdistavat nenän mausteisuudellaan. Sen lisäksi ne ovat mausteiden ystäville parasta, mitä on ikinä ollut.
Suuni vuotaa jo tätä kirjoittaessani. Onkohan teillä sama tunne, kun luette ja katsotte kuvia?

Peperoncini Americo Quattrociocchin puutarhassa.

Peperoncini Americo Quattrociocchin puutarhassa.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields