- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Parman kinkku (Prosciutto di Parma) – italialainen perinteikäs erikoisuus
Parman kinkku – suosittu italialainen erikoisuus The Parman kinkku tai italialaisittain Prosciutto di Parma, on yksi suosituimmista italialaisista erikoisuuksista. Sen aromikas maku ja kuparinpunainen väri tekevät siitä erehtymättömän. Väärentäjät ovat aina halunneet hyötyä tästä maailmanlaajuisesta menestyksestä, minkä vuoksi Prosciutto di Parma on nyt suojattu DOP-merkinnällä (suojattu alkuperänimitys). Sen alkuperän tunnistaa myös tuotemerkin sinetistä, joka koostuu […]

Parman kinkku – suosittu italialainen erikoisuus
The Parman kinkku tai italialaisittain Prosciutto di Parma, on yksi suosituimmista italialaisista erikoisuuksista. Sen aromikas maku ja kuparinpunainen väri tekevät siitä erehtymättömän. Väärentäjät ovat aina halunneet hyötyä tästä maailmanlaajuisesta menestyksestä, minkä vuoksi Prosciutto di Parma on nyt suojattu DOP-merkinnällä (suojattu alkuperänimitys). Sen alkuperän tunnistaa myös tuotemerkin sinetistä, joka koostuu viisisakaraisesta kruunusta ja sanoista Parma. Tämä EU:n myöntämä merkki takaa, että kaikki tuotantovaiheet sikojen alkuperästä ja kasvatuksesta pakkaamiseen tapahtuvat tietyllä alueella.
Mistä Parman kinkku tarkalleen ottaen tulee?
Nimensä mukaisesti Prosciutto di Parma on peräisin Parmasta. Se ei kuitenkaan ole peräisin kaupungista vaan samannimisestä maakunnasta Bolognan luoteispuolella. Tarkka alkuperäpaikka on Langhirano, joka sijaitsee Parma-joen varrella. Suurin osa Parman kinkusta tulee sieltä vielä nykyäänkin. Tuotannossa käytetään ainoastaan Large White-, Landrance- ja Duroc-rotuisten sikojen lihaa, ja sikojen on myös oltava kasvaneet rajatulla maantieteellisellä alueella.
Sikojen rehu perustuu myös ohraan ja kauraan. Niille annetaan myös heraa, joka on parmesanjuuston valmistuksen jätetuotetta, sekoitettuna rehuun, kuten on ollut tapana jo vuosisatojen ajan. Lihaan ei lisätä muita mausteita kuin merisuolaa. Makuja vapautuu ainoastaan ilmakuivausprosessin ja siihen liittyvän vesihäviön ansiosta.

Parmankinkkua ja melonisalaattia
Parman kinkun reseptit
Parman kinkku on erittäin suosittu antipasto melonin kanssa. Melonin makeus ja mehukkuus yhdistyvät täydellisesti kinkun täydelliseen makuun ja herättävät ruokahalun. Yksi muunnelma tästä antipastosta on puhvelimozzarellaa, parmankinkkua ja melonia sisältävä salaatti, jonka resepti löytyy tietokannastamme. Toinen herkullinen salaatti on salaatti, jossa on kanaa ja Parman kinkkua. Pääruoaksi voin suositella saltimbocca alla Romanaa, jossa parmankinkkuun kääritään vasikanlihaa.
Parmankinkkua voi tietysti syödä myös leivän päällä, mutta siihen ei tarvita reseptiä 😉
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment