- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Panini – Italian sämpylät
Panino on suosittu välipala ja katuruoka kaikkialla Italiassa. Niitä syödään alimentari-myymälöissä tai ostetaan pienistä kojuista, joita kutsutaan chioscoiksi ja joita löytyy jokaisesta suuresta kaupungista. Valkoiset, aina värikkäät, tuoreet ja maukkaat paninit on pinottu suurten lasilevyjen taakse, ja ne leikataan perinteisesti kahtia....

Mitä napolilainen rakennusmies syö aikaisin aamulla? Panino! Mitä sisilialaiset oppilaat ottavat kouluun lounaaksi? Panino! Mitä yökyöpelit Roomassa tai Milanossa syövät välipalaksi myöhään illalla? Paninoa!
Spuntino – Välipalabaari, jossa on paninia
Panino on suosittu välipala ja katuruoka kaikkialla Italiassa. Niitä syödään alimentari-myymälöissä tai ostetaan pienistä kojuista, joita kutsutaan chioscoiksi ja joita löytyy jokaisesta suuresta kaupungista. Valkoiset, aina värikkäät, tuoreet ja herkulliset paninot on pinottu suurten lasien taakse, ja ne leikataan perinteisesti kahtia.
Panini – valikoima sämpylän sisällä
Klassikkojen, kuten prosciutto provola (kinkku ja juusto) tai salame provola (salami ja juusto), lisäksi paninien mielikuvitus ei tunne rajoja. Italialaiselle paninille ei kuitenkaan ole sääntöjä. Täytteet ja muodot vaihtelevat alueittain. Pohjoisitalialaiset käyttävät leipänä mieluiten pyöreää focacciaa tai neliönmuotoista ciabattaa, jonka päälle laitetaan tuoretta ricotta-juustoa, rucolaa ja tyypillistä toscanalaista fenkolisalamia finocchiona tai klassista porchettaa, hyvin maustettua sianlihapaistia. Etelä-Italiassa käytetään usein viipaloitua pane mafalda -sämpylää, jonka päällä on capocollo, pecorino ja vihanneksia, kuten sieniä tai tuoreita tomaatteja.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment