- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Mitä DOP tarkoittaa?
Olet varmasti huomannut DOP-merkinnän joissakin italialaisissa erikoisuuksissamme. Ehkä olet miettinyt, mistä tässä on kyse. Tässä ovat vastaukset!

DOP italialaisia erikoisuuksia varten
DOP on lyhenne sanoista Denominazione di origine protetta, ja se vastaa saksalaista suojattua alkuperänimitystä. Sitä käytetään Euroopan unionissa merkitsemään maataloustuotteita ja muita elintarvikkeita, jotka on tuotettu tietyllä maantieteellisellä alueella rajoitetulla erityisellä menetelmällä.
Tunnettuja italialaisia erikoisuuksia, joilla on DOP-merkintä, ovat Parmigiano Reggiano, Prosciutto di Parma (= Parman kinkku), Mozzarella di bufala (= puhvelimozzarella) ja San Marzanon tomaatit.
DOP:n historia
Suojatut alkuperänimitykset eli DOP-merkinnät juontavat juurensa ranskalaisten nimitysten järjestelmään. Nämä AOC-merkinnät (=Appellationd’Origine Contrôlée) tunnetaan ensisijaisesti viineistä, mutta niiden juuret ovat Roquefort-sinihomejuuston suojaamisessa 1400-luvulla. Alkuperäpaikkansa mukaan nimetty juusto on ollut vuosisatojen ajan herkkusuiden suosiossa ja sen vuoksi suhteellisen kallis, joten myös muiden alueiden sinihomejuustojen tuottajat halusivat tehdä voittoa ja nimesivät juustonsa Roquefortiksi.
Vaikka kaikki sinihomejuuston tuottajat käyttävät Penicillium roqueforti -lajin homekasveja, lampaiden kasvatus ja ennen kaikkea ruokinta on tärkeää juuston maun kannalta. Sama pätee myös muihin DOP-merkinnällä suojattuihin tuotteisiin: Liha- ja maitotuotteiden osalta eläinten kasvatuksesta on jo säädetty kyseisen yhteenliittymän säännöissä alueen ja ravinnon osalta.
DOP-erikoisuuksia Italiasta ja Saksasta
Monien italialaisten juusto- ja makkaraspesialiteettien alkuperä on jo nimessä: Prosciutto di Parma, Prosciutto di San Daniele, Parmigiano Reggiano, Pecorino romano, Pecorino Sardo tai Gorgonzola.
Jotkin näistä erikoisuuksista ovat niin suosittuja, että niiden nimeä käytetään yleisesti kaikista samankaltaisista tuotteista, mitä on vaikea välttää puhekielessä. Mutta ylpeille tuottajille on varmasti kuin puukko sydämeen, kun halpaa juustoraastetta kutsutaan parmesaaniksi.
Suojatulla alkuperänimityksellä varustettuja juusto- ja makkaraspesialiteetteja ei kuitenkaan ole peräisin ainoastaan Italiasta, vaan myös saksalaiset juustolat ja lihakaupat ovat saaneet EU:lta suojattuja tuotteita: Tunnettuja saksalaisia tuotteita ovat Altenburger Ziegenkäse, Allgäuer Bergkäse ja Lüneburger Heidschnucke.
Suojatulla maantieteellisellä merkinnällä varustetut tuotteet ovat yhden tason alempana kuin suojattu alkuperänimitys. Jos mietit, missä monet saksalaiset makkaraspesialiteetit ovat luettelossa, Nürnbergin Rostbratwurst, Thüringer Rostbratwurst, Halberstädter Würstchen, Holsteiner Katenschinken ja Bayerisches Rindfleisch ovat kaikki suojattuja maantieteellisiä merkintöjä.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment