- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Lykopeeni – tekee tomaatista superruokaa
Lykopeeni saa vihannekset hehkumaan ja pitää sinut terveenä. Lue täältä, miten voit helposti kohottaa kuntoasi tomaattien ja muiden vihannesten tehoaineella!

Lykopeeni on loistava aine kaikille, jotka haluavat tehdä jotain hyvää terveydelleen pienellä vaivalla. Kasviperäinen tehoaine on halpa, helposti saatavissa eikä sitä voi yliannostella. Raaka tomaatti sisältää kuitenkin verrattain vähän tätä terveellistä antioksidanttia. >>> Pitoisuus on erityisen korkea tomaattisäilykkeissä, tomaattikastikkeissa ja tomaattipyreessä. Myymälässämme on myös käsin poimittu valikoima italialaisia tomaatteja.
Mikä on lykopeeni?
Lykopeeni on karotenoidi ja sekundaarinen kasviperäinen aine. Se on punainen väriaine, joka antaa hedelmille ja vihanneksille kirkkaan punaisen tai oranssin sävyn. Lykopeenia on erityisen suuria annoksia kaikissa tomaattituotteissa. Väriainetta on kuitenkin pienempinä pitoisuuksina myös ruusunmarjassa, vesimelonissa, papaijassa, vihreässä parsassa, porkkanassa ja vaaleanpunaisessa greippissä.

Lykopeeni saa tomaatit hehkumaan punaisina
Mitä lykopeeni tekee kehossani?
Toissijainen kasviaine vangitsee vapaita radikaaleja. Tutkimukset ovat osoittaneet, että karotenoidi voi auttaa elimistöä torjumaan syöpää (esim. eturauhassyöpää) ja ehkäisemään sydänkohtauksia.
Kuinka paljon tomaatti sisältää lykopeenia?
Esimerkiksi pala raakaa tomaattia sisältää 500 mikrogrammaa, kun taas kuivattu tomaatti sisältää noin 950 mikrogrammaa. Sen sijaan 250 ml tomaattimehua sisältää 22 000 mikrogrammaa ja puolikas tomaattitölkki peräti 27 200 mikrogrammaa. Lykopeeni kehittää siis terveyttä edistävän vaikutuksensa paremmin kypsennetyissä tomaateissa.
Jotta antioksidantti voi kehittää vaikutuksensa paremmin kehossa, se on aina nautittava yhdessä rasvan kanssa. Sinun ei kuitenkaan kannata alkaa syödä erityisen runsasrasvaista ruokavaliota vain imeytymisen parantamiseksi. Pieni määrä oliiviöljyä tomaattikastikkeessa tai öljyyn säilötty kuivattu tomaatti silloin tällöin välipalaksi ovat ihanteellisia.
Kuinka paljon lykopeenia kehoni tarvitsee päivässä?
Edward Giovanucci on professori Havard School of Public Healthissa. Hän suosittelee 10 000 mikrogrammaa fytokemikaalia päivässä. Puoli tölkkiä tomaattia tai iso lasi tomaattimehua kattaa varmasti tämän vaatimuksen.

Keitetyt tomaatit sisältävät enemmän lykopeenia
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment