Limoncello

Limoncello - se on tiivistettyä sitruunaa lasissa - jäisenä. Etelä-Italiassa osataan virkistäytyä kuumana kesäiltana. Eteläitalialaisen limoncellon valmistuksessa suosikkisitruunalajike on Femminello St. Teresa, joka tunnetaan myös nimellä Sorrenton sitruuna.

From Jens 1 Min Reading time

Limoncellon valmistus

Limoncello – se on tiivistettyä sitruunaa lasissa – jäisenä. Etelä-Italiassa ihmiset osaavat viilentää ja virkistää itseään kuumana kesäiltana. Eteläitalialaisen limoncellon valmistuksessa suosikkisitruunalajike on Femminello St. Teresa, joka tunnetaan myös nimellä Sorrenton sitruuna. Se sisältää erityisen paljon sitruunaöljyä, joka luovuttaa arominsa alkoholiin. Sitruunalikööriä valmistettaessa sitruunan kuori (on erittäin tärkeää käyttää vain keltaista kuorta eikä sen alla olevaa katkeraa valkoista kerrosta) liotetaan 95-prosenttiseen alkoholiin. Yhden litran limoncellon valmistamiseen tarvitaan noin viiden suuren sitruunan kuori. Sitruunaöljy irtoaa alkoholista ja antaa viinalle voimakkaan keltaisen värin. Alkoholi sekoitetaan sitten siirappiin.

limoncello

Limoncello

Limoncello Amalfin rannikolta

Limoncellon tuotanto keskittyy Italiassa luonnollisesti alueille, joilla viljellään sopivia sitruunoita: Amalfin rannikolle, Napolinlahdelle, Sorrenton niemimaalle (Campania) sekä Ischian, Caprin ja Procidan saarille. Sitä valmistetaan myös Sisiliassa, Apuliassa, Sardiniassa ja Italian ulkopuolella Mentonissa (Ranska) ja Maltan Gozon saarella.

Tarjoile limoncello oikein

Limoncello säilytetään pakastimessa. Jääkylmänä tarjoiltuna se on ihanan hedelmäinen virvoitusjuoma kuumana kesäpäivänä. Se tarjoillaan yleensä aperitiivina tai digestiivinä; Amalfin rannikolla se tarjoillaan jäähdytetyissä keraamisissa laseissa. Vinkuvan keltaista likööriä käytetään myös kakkujen, jäätelöiden ja muiden jälkiruokien valmistuksessa. Liguriassa on esimerkiksi resepti tiramisù al limoncino -limoncino-juomalle. Limoncellossa marinoitu Babà Napoletani on erityinen herkku. Limoncellolla maustetut suklaat ovat makea ja hapan herkku.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields