Italialaiset joulukeksit – torrone, pannetone ja muut.

Mitä makeita herkkuja tarjoillaan joulun kahvipöydässä Italiassa? Tutustuimme tarkemmin viiteen italialaiseen erikoisuuteen.

From Jens 2 Min Reading time

Joulu on aivan nurkan takana, ja ilmassa on männynneulasten, kynttilöiden, mandariinien, kanelin ja vaniljan viettelevä tuoksu. On selvää, että joulu on vuoden suloisinta aikaa. Joulumarkkinat kuhisevat makeita herkkuja: Paahdetut mantelit, sokeroidut omenat, kuorrutetut Baumkuchenit ja kaikenmuotoiset ja -väriset keksit koristavat markkinakojujen ikkunoita. Mutta mitä Italiassa syödään jouluna? Haluaisin esitellä sinulle joitakin perinteisiä italialaisia jouluruokia. Ehkä löydät yhden tai kaksi ideaa joulun kahvipöytään…

Panforte-joulukeksit

Tuoksuva panforte

Panforte on alun perin peräisin Toscanan Sienasta, ja se muistuttaa saksalaista hedelmäleipää. Panforten tuoksu on uskomattoman kodikas ja mausteinen, ja siitä tulee heti mieleen joulu. Ei ihme, sillä Panforte sisältää kirjaimellisesti kaikkea: itämaiset mausteet, kuten korianteri, muskottipähkinä, neilikka, hunaja ja kaneli, hellivät nenää ja makua. Hedelmäkakussa on myös erilaisia pähkinöitä, viikunoita ja muita sokeroituja hedelmiä. Tarjoile Panforte vahvan espresson tai makean jälkiruokaviinin kanssa.

Kuohkea panettone

Panettonen perinne juontaa juurensa yli puolen vuosituhannen takaa. Nykyään italialainen joulutorttu vastaa joulupuuroa. Tämä kuohkea ja pehmeä kakku valmistetaan vedestä, jauhoista ja hiivasta sekä voista, tuoreista kananmunista ja sokeroiduista sitrushedelmistä. Se ripustetaan ylösalaisin heti leivonnan jälkeen. Näin se säilyttää kupolimaisen muotonsa ja kuohkean ilmavuutensa. Milanolainen erikoisuus avaa voinen arominsa erityisesti lyhyen kuumentamisen jälkeen. Panettonen kanssa suositellaan kuohuvaa kuohuviiniä.

Panettone
Klassinen gianduiotti

Suussa sulava gianduiotti

Gianduiotti on Torinosta peräisin oleva Piemonten hasselpähkinöistä valmistettu pähkinäpraliini. 1800-luvun puolivälissä hallitus korotti kaakaon kaltaisten ylellisyystuotteiden veroja. Tämän seurauksena paikalliset suklaanvalmistajat päättivät lisätä resepteihinsä alueen hasselpähkinöitä. Nimi Gianduiotti on saanut alkunsa karnevaalihahmo Giandujasta, jonka nukenvalmistaja Gian Battista Sales loi 1700-luvun lopulla. Eräänä päivänä Gianduja jakoi Torinon karnevaaleissa pieniä suupaloja, jotka olivat erittäin suosittuja juhlijoiden keskuudessa, ja ne nimettiin välittömästi Giandujan mukaan. Nykyään nougatpraliinit ovat suosittuja makeisia myös joulun aikaan.

Rapeat struffolit

Napolissa struffolit kuuluvat perinteisesti jokaiseen joulupöytään. Marmorin kokoiset pallot tunnetaan myös Calabriassa (Scalilli) ja Abbruzzossa (Cicerchiata). Struffolien alkuperä on kuitenkin Kreikassa, jossa kullankeltaiset helmet mainitaan monissa antiikin kirjoituksissa. Lisäksi Napolin perustivat kreikkalaiset uudisasukkaat, ja se oli osa muinaista “Magna Graeciaa”. Taikina koostuu jauhoista, munista, voista, sokerista ja appelsiininkuoresta, ja se paistetaan auringonkukkaöljyssä rapeaksi. Jäähtymisen jälkeen pallot päällystetään hunajakuorrutteella ja koristellaan rakkaudenhelmillä ja sokeroitujen hedelmien kera.

Struffoli
Torrone

Lumivalkoinen torrone

Torrone tunnetaan myös nimellä valkoinen pähkinä. Se on alun perin tullut Espanjaan maurien mukana ja kulkeutunut sieltä Italiaan. Torronea on kahta lajiketta: rapeaa ja kiinteää (friabile) ja kermaista ja pehmeää (morbido). Torrone-kermassa on periaatteessa vain niittykukkahunajaa ja munanvalkuaista. Kananmunanvalkuaiset vatkataan, kuumennetaan ja sekoitetaan hunajaan suuressa kuparikattilassa (jopa kuusi tuntia halutusta kovuusasteesta riippuen). Kun sopiva koostumus on saavutettu, lisätään pistaasipähkinöitä, hasselpähkinöitä tai manteleita. Valmis torrone-seos puristetaan puiseen muottiin ja leikataan sopivan kokoiseksi. Torronea ympäröivä kiekkokerros on tyypillinen italialaiselle torronelle.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields