- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Istuta basilikaa kuten Italiassa
Jos haluat kasvattaa basilikaa itse, sinun on hyvä muistaa muutama asia. Haluamme antaa sinulle joitakin käytännön vinkkejä ja niksejä basilikan kasvattamiseen kotona.

Basilika (italialainen basilika) tunnetaan myös kuninkaiden yrttinä. Olipa kyseessä vihreä väriläiskä Margherita-pizzassa, pesto alla genovesen maku- ja väriaine tai yksinkertaisesti tuoreiden, mehukkaiden tomaattien yhdistelmä – basilika on välttämätön osa italialaista keittiötä.
Basilikan tieteellinen nimi on ocimum basilicum. Kasvin uskotaan tulleen Eurooppaan Pohjois-Intiasta. Nykyään se on tärkeä ainesosa sekä italialaisessa että kreikkalaisessa keittiössä.
Italian basilikan lajikkeet
Liguriassa, jossa basilikaa käytetään pesto alla genovesen valmistukseen, viljellään suurilehtistä lajiketta O. basilicum “Genovese Gigante”, jota on saatavana siemeninä myös Saksassa.
On monia muitakin:
- Bolloso napoletano: isolehtinen basilika, josta nimi salaattibasilika.
- Verde a piccolo: pienillä lehdillä
- Violetto: violetinväriset lehdet.
- Alla canella: kanelilla maustettuna
- Al Limone: sitruunabasilika
Basilikan istutus: kylvö
- Basilikan siemeniä voi kylvää toukokuusta alkaen. Basilikankasvi kuuluu kevyesti itävien heimoon. Tästä syystä on huolehdittava siitä, että siemenet eivät ole mullan peitossa, vaan että ne ovat hieman painuneet ja makaavat vapaasti mullan päällä.
- Itämisen kannalta suositellaan noin 20°:n lämpötilaa. Kasvi on myös suojattava tuulelta. Kasvu alkaa vasta 12 °C:ssa.
- Kylvä siemenet ensin ravinnepitoiseen ruukkukompostiin. Irrota hennot taimet myöhemmin ja istuta ne uudelleen kompostiin tai ravinteikkaaseen multaan. Basilika tarvitsee paljon ravinteita!
- Basilika tarvitsee runsaasti valoa ja lämpöä, mutta sitä ei saa altistaa paahtavalle keskipäivän auringolle.
Basilikan istuttaminen: kastelu, lannoitus, karsiminen.
Varmista, että multa pysyy aina kosteana, mutta sitä ei kastella liikaa. Jos maa on liian märkää, voi esiintyä loistauteja, kuten septoriaa (sienilaji). Sieniriskin vuoksi basilikaa viljellään Italiassa yleensä kasvihuoneissa.
Kastele vain multaa ja vältä lehtien kastelua, jos mahdollista.
Lannoittaminen sarvilastuilla tai kompostilla antaa basilikan kasville sen tarvitsemat ravinteet. Myös ohut kerros kahvinporoja 3-4 viikon välein antaa yrtille riittävästi typpeä.
Jos basilikakasvi tuottaa kukkia, leikkaa ne pois. Näin kasvi voi kanavoida energiansa lehtien kasvuun. Säännöllinen karsiminen edistää myös kasvua. Tämä tekee kasvista todella pensasmaisen.
Voit tietysti myös jättää kukat kasviin. Se on erittäin hyvä mehiläislaitumeksi, ja myöhemmin siemenet yksinkertaisesti putoavat maahan. Ensi vuonna basilika itää todennäköisesti uudelleen.
Basilikan sadonkorjuu
On suositeltavaa korjata ne aikaisin aamulla, kun kirkkaanvihreät lehdet ovat täysikasvuisia. Lehtien aromi ja maku ovat erityisen voimakkaita aamulla.
Huomaa, että lehtiä ei saa nyppiä yksitellen pois, vaan oksa on katkaistava 5-7 cm verson kärjen alapuolelta. Tee leikkaus viimeisen lehtiparin yläpuolelta, jotta kasvi voi versoa uudelleen.
Koska basilika menettää makunsa nopeasti sadonkorjuun jälkeen, suosittelemme käyttämään sen nopeasti. Lehdet voidaan myös helposti kuivata.
Basilikan lisääminen pistokkaiden avulla
Onko sinulla jo suuri kasvi? Hienoa! Leikkaa vain oksa pois ja laita se vesilasiin lämpimään, vaaleaan paikkaan. Vaihda vettä silloin tällöin. Noin 2 viikon kuluttua huomaat, että oksaan on kehittynyt juuria. Sitten voit istuttaa leikkauksen. Nopea menetelmä basilikan lisäämiseen…

PS: Tässä on vielä muutama resepti-idea, joissa käytetään tuoretta basilikaa:
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment