- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Frisella – italialainen näkkileipä
Friselle ja Knäckebröd Joskus sattuu outoja yhteensattumia. Olemme juuri lisänneet Friselle-lajikkeen valikoimaamme, ja luin hieman siitä. Silloin tajusin, että se muistuttaa ruotsalaista pyöreää näkkileipää. Vaikka taikina on erilainen, molemmat leivät ovat pyöreitä ja niiden keskellä on reikä. Frisellaa leivotaan kuitenkin kahdesti (italialainen biscotti), mutta Käckebröd säilötään kuivaamalla. Molemmat perinteet juontavat juurensa aikaan, jolloin elintarvikkeiden varastointi […]

Table of contents

Friselle tomaattien ja oreganon kanssa
Friselle ja Knäckebröd
Joskus sattuu outoja yhteensattumia. Olemme juuri lisänneet Friselle-lajikkeen valikoimaamme, ja luin hieman siitä. Silloin tajusin, että se muistuttaa ruotsalaista pyöreää näkkileipää. Vaikka taikina on erilainen, molemmat leivät ovat pyöreitä ja niiden keskellä on reikä. Frisellaa leivotaan kuitenkin kahdesti (italialainen biscotti), mutta Käckebröd säilötään kuivaamalla. Molemmat perinteet juontavat juurensa aikaan, jolloin elintarvikkeiden varastointi oli paljon vaikeampaa.
Todellinen yhteensattuma on kuitenkin se, että on vielä jotain muuta tyypillistä italialaista ja tyypillistä ruotsalaista: Lucia-juhla, jota vietetään molemmissa maissa 13. joulukuuta adventin aikaan.

Ruotsalainen Käckebröd (näkkileipä)
Friselle – kalastajien leipä
Frisella (monikko friselle) on alun perin peräisin Apuliasta. Siellä sitä leivottiin kalastajille, jotka ottivat sen mukaansa useiden päivien mittaisille matkoille. Se oli samanlainen tapa kuin Saksassa on tapana käyttää mysliä, joka – kuten nimikin kertoo – leivotaan myös kahdesti. Näin leipä säilyy pitkään. Apulian kalastajat eivät kuitenkaan syöneet friselle-leipää sellaisenaan, vaan kastoivat sen lyhyesti meriveteen ja lisäsivät sen päälle tuoretta kalaa. Jo antiikin kreikkalaisten kerrotaan tunteneen kaksi kertaa paistetun leivän ja siten frisellen ja korppujauhon edeltäjän.
Osta Friselle
Frisellejä syötiin myös maalla (mutta eivät luultavasti kalastajat, jotka olivat varmasti iloisia saadessaan jotain “kunnon” syötävää). Esimerkiksi Apuliasta on olemassa resepti, jossa lyhyesti liotettuja frisellejä käytetään tomaatin, basilikan ja oliiviöljyn kanssa leipäsalaatissa (Panzanella > -resepti). Napolissa frisellejä kruunataan tomaateilla, basilikalla ja oliiviöljyllä (bruschettan tapaan).
Jos olet päässyt frisellen makuun ja/tai olet utelias, voit ostaa meiltä frisellejä ja muita italialaisia leipäspesialiteetteja. Tilaa kätevästi verkossa, ja tavara on yleensä jo seuraavana päivänä luonasi.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment