Caponata – Sisilian ratatouillea

Caponata on sisilialaisen keittiön lippulaivakasvisruoka. Klassisen caponatan tärkein ainesosa on munakoiso. Kaikkien, joiden mielestä munakoisot eivät maistu kovinkaan hyvältä, pitäisi ehdottomasti kokeilla caponataa! Purppuranpunaisten munakoisojen lisäksi tärkeimmissä kulinaarisissa rooleissa ovat punainen ja vihreä paprika, suuret miedot Giarratanan vihannessipulit ja nuoret sellerinvarret.

From Jens 1 Min Reading time

Caponata on sisilialaisen keittiön lippulaivakasvisruoka. Klassisen caponatan tärkein ainesosa on munakoiso. Kaikkien, joiden mielestä munakoisot eivät maistu kovinkaan hyvältä, kannattaa ehdottomasti kokeilla niitä! Se muistuttaa koostumukseltaan ranskalaista ratatouillea. Purppuranpunaisten munakoisojen lisäksi tärkeimpiä kulinaarisia rooleja ovat punaiset ja vihreät paprikat, suuret miedot Giarratana-sipulit ja nuoret sellerinvarret.

Sen on oltava makeaa ja hapanta

Ensinnäkin caponatakokin on tehtävä kaikki pilkkominen! Sitten maukkaat vihannekset on paistettava yksitellen runsaassa oliiviöljyssä. Kun ne ovat kypsiä, ne karamellisoidaan pannulla sokerin kanssa ja kuullotetaan suurella lasillisella valkoviinietikkaa. Nyt lisätään muutama lusikallinen tuoretta, maustettua tomaattikastiketta. Suolatut kaprikset ja suuret, pehmeät sultanapähkinät lisäävät makean ja happaman makua. Sitten caponataa haudutetaan, kunnes se on kermaista. Lopuksi ruokaan ripotellaan tuoretta basilikaa ja/tai persiljaa.

Caponata – resepti Sisiliasta

Sisiliassa jokaisella perheellä on oma reseptinsä: joskus pataan lisätään oliiveja, kesäkurpitsaa tai korppujauhoja, joskus oreganoa, hunajaa tai pinjansiemeniä. Mukana voi olla jopa tummaa suklaakastiketta. Kasvissyöjä- ja joskus jopa vegaaniruoka tuo esiin Sisilian kasvimaiden rikkauden. Purkkiin säilöttynä voit tuoda kesän makua kylmään vuodenaikaan tämän ruokalajin avulla. Makeiden ja happamien makujen sekoituksessa näkyy selvästi arabialaisen keittiön vaikutus.

Caponatan erikoisuus on sen monipuolisuus. Se maistuu herkulliselta paahdetun leivän päällä, sitä voi tarjoilla kylmänä tai lämpimänä pienenä lisäkkeenä bisteccan tai pollo all diavolon tai kalakannan kanssa, ja se on varmasti hitti antipastolautasella.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields