- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Bombardinon resepti (kuuma munalikööri)
Jos olet viettänyt talvilomasi Etelä-Tirolissa tai Alppien lumisissa maisemissa, olet todennäköisesti nauttinut Bombardinosta. Rinteessä vietetyn päivän tai pitkän lumikävelyn jälkeen tuskin on mitään parempaa kuin takka, joka lämmittää sinut uudelleen!

alkoholia ja johon on sekoitettu maitoa. Kuorrutuksena kakun päällä on loraus
tuoretta, kermavaahtoa.
- 40 cl Kuumaa maitoa
- 8 cl Brandy
- 16 cl Munalikööri
- 100 ml Kermavaahto
- Kaakaojauhe
- Kanelitanko
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kaada kuuma maito kahvimukiin tai kahvilaseihin.
- Step 2Sekoita joukkoon brandy ja munatotti.
- Step 3Vatkaa kerma ja kaada kuppeihin täytteeksi.
- Step 4Koristele halutessasi kaakaojauheella ja kanelitangolla, sillä
silmä juo myös. (Mutta jos tökkäät itseäsi
silmään kanelitangolla juodessasi, olet ymmärtänyt minut väärin).

Bombardino-muunnokset
Etelä-Tirolin rinteiltä löytyy seuraavia Bombardinon muunnelmia, jotka tarjoillaan perinteisesti Marsalan tai brandyn kanssa.
- Calimero (espresson kanssa)
- Pirata (brandyn sijasta rommia)
- Skotlantilainen (konjakki korvataan viskillä).
Alkuperäinen resepti
Ei ole olemassa mitään tiettyä reseptiä, jota on noudatettava orjallisesti. Tyypillisesti se koostuu kuitenkin kolmanneksesta zabaglionea muistuttavaa munalikööriä, kolmanneksesta korkeakestoista jälkiruokaviiniä tai brandyä ja hieman kermavaahtoa.
Tee zabaglione-pohja sekoittamalla munankeltuaiset ja sokeri kulhossa, kunnes koostumus on todella kermainen. Lisää nyt alkoholi: Jälleen kerran vispilällä sekoitetaan kaikki hyvin.
Kiehauta maito ja sokeri kattilassa miedolla lämmöllä ja anna jäähtyä hieman. Sekoita munaseos lämpimään maitoon. Muna sitoo maidon välittömästi. Tuloksena on tasainen, kermainen koostumus.
Jos et halua vatkata zabaglionea itse, ota munalikööriä ja sekoita se tuoreeseen maitoon.

Mikä on Bombardino?
On sanottava, että talvicocktail koostuu pääasiassa kaloreista. Todellinen “kaloripommi”. Mutta joskus voit hemmotella itseäsi. Periaatteessa Bombardino on kananmunalikööri, jossa on vahva alkoholiannos, johon on sekoitettu maitoa. Kruununa on tuore, kermavaahdolla täytetty kuorrute.
Bombardinon ja munaliköörin välinen ero
Munaliköörin valmistuksessa munankeltuaiset vatkataan sokerin, alkoholin, kuten brandyn tai rommin ja kerman kanssa. Bombardinoa varten munalikööriin lisätään kuitenkin runsaasti maitoa ja kermaa. Eggnog tuntuu parhaalta pienessä shottilasissa, bombardino isossa kupissa tai kahvallisessa kuumuutta kestävässä lasissa.

Mistä Bombardino on peräisin?
Bombardinoa pidetään Italian irlantilaisena kahvina. Wikipedian (italiankielisen) mukaan talvi-juoma on luotu Livignossa 1970-luvulla. Tämä on tunnettu hiihtokeskus Valtellinan Alpeilla, aivan Italian pohjoisosassa. Keksijä oli nuori mies Genovasta. Hän pyöritti Mottolinoa, paikallista vuoristomökkiä.
Eräänä iltana hän ja hänen ystävänsä pohtivat, miltä voisi näyttää perusteellisesti lämmittävä talvicocktail. He kokeilivat kananmunaa, maitoa ja konjakkia. Legendan mukaan yksi heistä huudahti: “Hitto! Se on kuin pommiraketti!” Italiaksi: “Accidenti! È una bombarda!” Näin juoma sai nimensä ja valloitti hitaasti mutta varmasti hiihtomajat ja hiihtäjien sydämet!
Jos haluat nauttia Bombardinoa myös kesällä, tarjoile se “jäillä”. Tätä muunnelmaa varten sekoita munatotti kylmään maitoon ja lisää muutama jääkuutio. Toinen herkullinen kesäidea olisi semifreddo, kerrostettu kermajälkiruoka hedelmien kanssa!
Italialaisten erikoisuuksien verkkokaupastamme löydät italialaisen cocktailin Bombardino, joka on peräisin yhdestä Aostanlaakson vanhimmista tislaamoista. Pohjois-Italian Alppien rinteillä sijaitseva pitkän linjan perheyritys St. Roch valmistaa ihanan kermaista Bombardinoa, joka lumoaa sinut syvän keltaisella värillään. Yksinkertaisesti irrota, kaada ja olet valmis!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment