- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Aidon parmesaanin tunnistaminen
Parmesaani – monille ihmisille se on italialaisen ruokakulttuurin symboli. Ripottele pastan päälle hieman kovaa juustoraastetta, ja ateria tuntuu paljon italialaisemmalta. Aito parmesaani tai Parmigiano Reggiano, kuten sitä italiaksi kutsutaan, ei kuitenkaan ole sama kuin mikä tahansa kova juusto. Vaikka termi “parmesaani” on vakiintunut yleiskieleen raastetusta kovasta juustosta, se ei tee siitä oikeaa. EU pyrkii torjumaan […]

Table of contents
Parmesaani – monille ihmisille se on italialaisen ruokakulttuurin symboli. Ripottele pastan päälle hieman kovaa juustoraastetta, ja ateria tuntuu paljon italialaisemmalta. Aito parmesaani tai Parmigiano Reggiano, kuten sitä italiaksi kutsutaan, ei kuitenkaan ole sama kuin mikä tahansa kova juusto. Vaikka termi “parmesaani” on vakiintunut yleiskieleen raastetusta kovasta juustosta, se ei tee siitä oikeaa. EU pyrkii torjumaan tällaisia yleistyksiä säännöksillä suojellakseen jäsenvaltioiden kulinaarisia ja alueellisia erityispiirteitä. Mutta aivan kuten monet ihmiset eivät tiedä, mitä eroa on hillolla ja marmeladilla vuonna 1982 annetun EU:n asetuksen mukaan, EU:n parmesaania koskeva kieliasetus on taistelua tuulimyllyjä vastaan.

Mistä tunnistan aidon parmesaanin?
Koska lempeällä lukijalla on kuitenkin jo kiintymys italialaiseen ruokaan, voin vain toivoa, että tämä opettavainen työ kantaa hedelmää. Valitettavasti aitoa italialaista parmesaania ei aina voi tunnistaa etiketistä. Supermarketit eivät kaihda myydä Grana Padanoa, joka on myös Italiasta peräisin, parmesaanina, koska nimi on tutumpi. Tämä on EU:n lainsäädännön vastaista, sillä molempien juustojen alkuperä, tuotanto ja nimi on suojattu DOP-merkinnällä, mutta kuka nostaisi syytteen?

Aidon parmesaanin tunnistaa sekä suuren leivän että yksittäisten palojen kuoren kohokuvioinnista. Siinä lukee “Parmigiano Reggiano”. Koska kirjain on toistuvasti koko leivän ympärillä, nimi voidaan päätellä myös yhdestä palasta. Grana Padanossa sen sijaan kirjoitus on lomittain parabolisilla kuvioilla.

Kuten muidenkin juustojen, kuten Gorgonzolan tai mozzarella di bufalan, pakkauksessa on punainen ja keltainen DOP-merkintä. DOP tarkoittaa “Denominazione di Origine protetta” ja vastaa saksalaista “geschützte Ursprungsbezeichnung” -merkintää. Jos aitoa parmesaania merkitään tällä sinetillä, voidaan taata, että se on tuotettu perinteisin menetelmin sen alkuperäalueella.
Se, haluatko mieluummin 36 vai jopa 72 kuukautta kypsytettyä Parmigianoa, on sinusta itsestäsi kiinni. Voit tilata molempia myymälästämme. Grana Padano DOP ei muuten ole maultaan millään tavoin huonompi kuin Parmesan. Kokeile itse!
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment