Pizzakastike – alkuperäinen resepti Napolista

Täydellisen pizzakastikkeen salaisuus on tomaatin laatu. Mitä parempi se on, sitä vähemmän sinun tarvitsee tehdä sen täyden potentiaalin hyödyntämiseksi. Ja saat lopulta täydellisen tomaattikastikkeen pizzaan - yksinkertaisen, puhtaan ja täynnä makua!

From Jens 3 Min Reading time

Tee oma pizzakastike

Print Recipe
3
Aito napolilainen pizzakastike on hämmästyttävän yksinkertaista, huippunopeaa valmistaa ja taatusti onnistuu. Tarkkaan ottaen se ei ole kastike lainkaan. Mutta lue itse!
4 Pizzat (halkaisija 28 cm)
Ingredients
Prep Time 5 minutes
Total Time 5 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

  1. Step 1
    Laita tomaatit kulhoon ja mausta suolalla.
  2. Step 2
    Revi basilikan lehdet ja lisää kulhoon.
  3. Step 3
    Lisää oliiviöljy.
  4. Step 4
    Soseuta kaikki käsin tai haarukalla pikkuhiljaa ja sekoita. Vaihtoehtoisesti voit painaa tomaatit metallisen siivilän läpi tai siirtää ne tehosekoittimeen. Tomaatit ovat valmiita, kun suuria paloja ei ole jäljellä.
Do you like the recipe?
San Marzano Tomaten
Tomaattien kuningatar on pizzasi kuningatar.

Aito San Marzano -tomaatti kasvaa vain Vesuviuksen juurella. Se on väriltään kirkkaanpunainen, siinä ei ole juuri lainkaan siemeniä, mutta se maistuu uskomattoman hedelmäiseltä, makealta ja aromaattiselta. Napolissa pizzan päällä ei tarjoilla mitään muuta.

Pizzakastike kuin pizzeriassa

Pizzakastike kuin pizzeriassa

Saksassa on usein reseptejä pizzakastikkeelle, jossa on sipulia, valkosipulia, yrttejä, vihanneksia ja jopa punaviiniä. Se kaikki maistuu myös herkulliselta, mutta sitä ei voi leimata “italialaiseksi”.

Italialaisille pizzakokeille vähemmän on enemmän. Napolilaisessa pizzassa on yleensä vain muutama ainesosa, mutta ne ovat erittäin korkealaatuisia.

Kukaan ei täällä hienostele pizzakastiketta. Ei oreganoa, ei rosmariinia. Päinvastoin.

Pizzakastikkeelle ei ole edes yhteistä sanaa italiaksi. Ihmiset käyttävät yksinkertaisesti sanaa “pomodori” tarkoittamaan tomaatteja. Napolissa klassinen pizza margherita -kastike on puhdasta tomaattia.

Kuten edellä kuvatussa reseptissä on kuvattu, pizzaleipurit lisäävät taikinaan vain karkeasti pilkottuja tai haarukalla murskattuja tomaattisäilykkeitä, jotka voidaan maustaa myös hieman suolalla, basilikalla ja ekstra-neitsytoliiviöljyllä.

Aito neapoliittinen pizza
Kuoritut säilyketomaatit ovat maultaan parhaita.

Tomaatti tekee pizzakastikkeen

Se, miten hyvältä pizza maistuu, riippuu ratkaisevasti tomaattien laadusta. Yksikään napolilainen pizzaiolo ei käytä tuoreita tomaatteja. On käytettävä tomaattisäilykkeitä. Mieluiten nerokkaita San Marzanon tomaatteja. Ne kasvavat aivan Napolin kynnyksellä: Vesuvius-vuorella, samannimisen San Marzanon kylän ympärillä.

Älä koskaan tee pizzakastiketta tehosekoittimessa!

Yleinen virhe tomaattisäilykkeiden pilkkomisessa on käyttää tehosekoitinta. Tuloksena on vetinen koostumus, joka on täysin sopimaton pizzaan. Yksi hyvän pizzakastikkeen salaisuuksista on sen koostumus: se ei saa olla liian juoksevaa eikä liian muhkeaa. Jos työskentelet käsilläsi, voit hallita sitä täydellisesti.

Älä koskaan tee pizzakastiketta tehosekoittimessa!

Älä keitä pizzakastiketta

Varsinkin pizzauransa alussa monet uskovat, että pizzakastiketta – kuten sugoakin – on keitettävä pitkään, jotta se olisi täydellistä. Tämä on laajalle levinnyt harhaluulo. Napolilaisen pizzan kastike on tarkoituksella hieman vetisempää, ja siihen on hyvä syy: erittäin kuumassa, yli 400 asteen pizzauunissa vesi haihtuu hyvin nopeasti. Jos kastikkeessa ei ole tarpeeksi kosteutta, se voi palaa nopeasti – ei vain reunoilta vaan myös keskeltä.

Video-opastus: Tee oma pizzakastike

Jos haluat mieluummin katsoa tietoa kuin lukea sitä, katso tämä video. Napolin pizzan maailmanmestari Davide Civitiello näyttää, miten kuoritut San Marzano -tomaatit käsitellään parhaalla mahdollisella tavalla – ilman tehosekoitinta ja ilman turhia mausteita! Tuloksena on maukas tomaattikastike, aivan kuten Napolissa.

Please agree to the use of cookies for marketing purposes to display this content.

Agree

Kultaiset säännöt parhaalle pizzakastikkeelle

  • Käytä aina tomaattisäilykkeitä, älä tuoreita!
  • San Marzanosin kanssa se maistuu aivan kuin Napolissa.
  • Maustamisessa vähemmän on enemmän.
  • Älä sekoita, vaan pilko käsin
  • Tippa oliiviöljyä parantaa makua.

Aidot San Marzanon tomaatit
San Marzanon tomaateista valmistettu Margherita-pizza

Todellinen pizzakastike on puristinen

Napolissa kuuluisassa pizzeriassa “Da Michele” on kyltti:

“Perciò nun e cercate
sti pizze complicate
ca fanno male â sacca
e o stommaco patì…”

“Älä etsi täyteen ladattua pizzaa,
se on huono lompakolle ja
on raskas vatsalle.”

FAQ pizzakastikkeesta

Mitkä tomaatit ovat parhaita pizzakastikkeeseen?

Napolilaisissa pizzerioissa käytetään San Marzanon tomaattisäilykkeitä.

Kuinka kauan kotitekoinen pizzakastike säilyy?

Kotitekoinen pizzakastike, joka on valmistettu tomaattisäilykkeistä, säilyy jääkaapissa 2-3 päivää.

Pitäisikö pizzakastike keittää?

Ei, Napolissa, pizzan kotimaassa, pizzaan ei keitetä tomaattikastiketta. Siellä käytetään valutettuja, hienoksi murskattuja tomaattisäilykkeitä.

Kuinka paljon kastiketta minun pitäisi laittaa pizzaan?

Tyypillisesti halkaisijaltaan noin 28-30 cm:n pitsaan tarvitaan noin 80-100 g tomaattikastiketta.

Kuinka monta pizzaa saadaan 400 grammalla San Marzanon tomaatteja?

400 g San Marzanon tomaatteja riittää reseptistä riippuen noin 4 pizzan valmistamiseen.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.67 3 äänistä (3 luokitukset ilman kommenttia)
Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields