- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Vitello Tonnato – italialainen resepti
Vitello tonnato (italiankielisistä sanoista vitello, joka tarkoittaa vasikanlihaa, ja tonno, joka tarkoittaa tonnikalaa) on tyypillinen kylmänä tarjoiltava piemontelainen ruokalaji. Se koostuu ohuista vasikanlihaviipaleista, jotka on päällystetty tonnikalasta, munankeltuaisesta, sardelleista, kapriksista, oliiviöljystä ja sitruunamehusta valmistetulla kastikkeella. Vitello tonnato on yksi Italian klassisista antipastoista. Kokeile sitä itse!

Table of contents
- Ruoanlaitto merkkijono, lihan muokkaaminen muotoonsa
- Lämpömittari
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Sido liha pyöreään muottiin, mausta suolalla joka puolelta ja paista öljyssä.
- Step 2Työnnä lämpömittari lihaan! Kypsennä sitä sitten 45-50 minuuttia uunissa 100 °C:n lämmössä. Se on valmis, kun sisälämpötila on 55° C.
- Step 3Anna kypsennetyn lihan jäähtyä ja levätä jääkaapissa yön yli.
- Step 4Laita öljy sivuun. Laita loput ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes muodostuu tasalaatuinen seos.
- Step 5Sekoita nyt öljy tippa kerrallaan.
- Step 6Jos tonnikalakerma on liian paksua, voit ohentaa sitä muutamalla pisaralla vettä.
- Step 7Leikkaa vasikan selkä mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
- Step 8Levitä ohut kerros tonnikalakastiketta jokaiselle lautaselle. Asettele sen päälle muutama siivu vasikanfileetä.
- Step 9Lusikoi viipaleiden päälle hieman tonnikalakermaa ja laita loput kulhoon pöydälle.
- Step 10Koristele ruokalaji kaprisomenoilla, pippurilla, öljyllä ja rucolalla.
Mistä Vitello Tonnato on peräisin
Todennäköisesti se on peräisin Piemonten Cuneosta. Lombardia, Veneto ja Emilia-Romagna ovat kuitenkin myös mahdollisia alkuperiä. Vitello tonnato on juurtunut vahvasti kaikkien näiden alueiden kulinaariseen muistiin.
Ensimmäiset viittaukset lautasen alkuperäiseen koostumukseen ovat peräisin 1700-luvulta. Alun perin resepti ei sisältänyt tonnikalaa. Sitä kutsuttiin luultavasti tonnatoksi, koska liha kypsennettiin tonnikalan tapaan.
Pellegrino Artusi, suuri gourmet ja Italian kansallisen keittiön perustaja, esitteli ruokalajin nykyaikaisen version vuonna 1891 julkaistussa kirjassaan “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene”.
Kylmän version lisäksi myös lämmin versio oli hyvin suosittu erityisesti Lombardiassa.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment