Vitello Tonnato – italialainen resepti

Vitello tonnato (italiankielisistä sanoista vitello, joka tarkoittaa vasikanlihaa, ja tonno, joka tarkoittaa tonnikalaa) on tyypillinen kylmänä tarjoiltava piemontelainen ruokalaji. Se koostuu ohuista vasikanlihaviipaleista, jotka on päällystetty tonnikalasta, munankeltuaisesta, sardelleista, kapriksista, oliiviöljystä ja sitruunamehusta valmistetulla kastikkeella. Vitello tonnato on yksi Italian klassisista antipastoista. Kokeile sitä itse!

From Jens 2 Min Reading time

Vitello Tonnato

Print Recipe
2
Kylmä italialainen alkupala vasikanlihaa tonnikalakastikkeella.
4
Equipment
  • Ruoanlaitto merkkijono, lihan muokkaaminen muotoonsa
  • Lämpömittari
Prep Time 1 day 1 hour
Cook Time 30 minutes
Total Time 1 day 1 hour 30 minutes

Schritt für Schritt durch´s Rezept

Lihaa varten
  1. Step 1
    Sido liha pyöreään muottiin, mausta suolalla joka puolelta ja paista öljyssä.
  2. Step 2
    Työnnä lämpömittari lihaan! Kypsennä sitä sitten 45-50 minuuttia uunissa 100 °C:n lämmössä. Se on valmis, kun sisälämpötila on 55° C.
  3. Step 3
    Anna kypsennetyn lihan jäähtyä ja levätä jääkaapissa yön yli.
Tonnikalakastiketta varten
  1. Step 4
    Laita öljy sivuun. Laita loput ainekset tehosekoittimeen ja sekoita, kunnes muodostuu tasalaatuinen seos.
  2. Step 5
    Sekoita nyt öljy tippa kerrallaan.
  3. Step 6
    Jos tonnikalakerma on liian paksua, voit ohentaa sitä muutamalla pisaralla vettä.
Sivulaudat
  1. Step 7
    Leikkaa vasikan selkä mahdollisimman ohuiksi viipaleiksi.
  2. Step 8
    Levitä ohut kerros tonnikalakastiketta jokaiselle lautaselle. Asettele sen päälle muutama siivu vasikanfileetä.
  3. Step 9
    Lusikoi viipaleiden päälle hieman tonnikalakermaa ja laita loput kulhoon pöydälle.
  4. Step 10
    Koristele ruokalaji kaprisomenoilla, pippurilla, öljyllä ja rucolalla.
Do you like the recipe?

Mistä Vitello Tonnato on peräisin

Todennäköisesti se on peräisin Piemonten Cuneosta. Lombardia, Veneto ja Emilia-Romagna ovat kuitenkin myös mahdollisia alkuperiä. Vitello tonnato on juurtunut vahvasti kaikkien näiden alueiden kulinaariseen muistiin.

Ensimmäiset viittaukset lautasen alkuperäiseen koostumukseen ovat peräisin 1700-luvulta. Alun perin resepti ei sisältänyt tonnikalaa. Sitä kutsuttiin luultavasti tonnatoksi, koska liha kypsennettiin tonnikalan tapaan.

Pellegrino Artusi, suuri gourmet ja Italian kansallisen keittiön perustaja, esitteli ruokalajin nykyaikaisen version vuonna 1891 julkaistussa kirjassaan “La scienza in cucina e l’arte di mangiar bene”.

Kylmän version lisäksi myös lämmin versio oli hyvin suosittu erityisesti Lombardiassa.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

4.50 2 äänistä (1 rating without comment)
Leave a Reply
Recipe Rating




Mandatory fields