Tee omaa hiivaa – näin!

Nykyään hiivaa voi ostaa kaupoista kuivattuna tai tuoreena. Näin ei ollut aina. Vuosisatojen ajan ihmiset valmistivat hiivaa itse kotona, esimerkiksi hiivaruukuissa.

Tämä artikkeli käsittelee ikivanhaa tietoa siitä, miten villihiivaa voi valmistaa itse hiivaveden avulla, mutta myös siitä, miten tuorehiivaa voi lisätä.

From Jens 1 Min Reading time

Tee omaa hiivaa: Hiivavesi

Ainesosat:

  • 0,5 litraa vettä
  • 2 taatelia (tai muita kuivattuja hedelmiä, kuten aprikooseja, sultanoita, viikunoita – huom. rikkihapottomia!).
  • 1 tl sokeria
  • 1 kierrekorkillinen purkki, esim. passatapullosta peräisin oleva purkki

Ohjeet

  1. Steriloi kierrekorkillinen purkki ja kansi kiehuvassa vedessä! Anna jäähtyä!
  2. Lisää lasiin taatelit, sokeri ja vesi.
  3. Kierrä kansi löysästi kiinni (tai pingota purkin päälle kumilla päällystetty puuvillakangas).
  4. Aseta purkki lämpimään mutta varjoisaan paikkaan.
  5. Ilmaa kansi päivittäin ja ravista pulloa varovasti noin 8 päivän ajan.
  6. Hiiva on valmis, kun kuplat laskevat.

Luonnonhiivan varastointi ja käyttö

Kotitekoinen hiivavesi säilyy kuukausia jääkaapissa. Käyttökelvottomaksi käynyt hiiva homehtuu ja/tai haisee voimakkaalle ja epämiellyttävälle.

Hiivaveden annostelu ja nyrkkisäännöt:

  • nuorta hiivavettä: 250 ml 500 g:aan jauhoja.
  • Vanhaa hiivavettä: 100 ml 500 g:aan jauhoja.
  1. Tärkeää! Tämän villihiivan käymisteho kasvaa ajan myötä!
  2. Jos haluat käyttää vettä, ravista se ensin.
  3. Muista vähentää neste reseptin muista ainesosista.

Tee oma hiiva: levitä

Ainesosat:

  • ½ hiivakuutiota tai pussi kuivahiivaa.
  • 100 ml vettä
  • 100 g jauhoja
  • 15 g sokeria

Ohjeet:

  1. Sekoita kaikki ainekset keskenään suuressa kulhossa.
  2. Peitä kulho ja anna kohota lämpimässä paikassa, jotta hiivataikina voi kasvattaa tilavuuttaan.
  3. Kaada taikina noin kolmen tunnin kuluttua jääpalamuotteihin ja pakasta.

Jopa lisätty hiiva voi vaihdella happamoitumisteholtaan. Siksi taikinan voi olla tarpeen kohota hieman pidempään.

Hiivan säilyttäminen – pakastaminen

Kyllä, hiiva voidaan helposti pakastaa pakastimessa. Se säilyy vähintään 6 kuukautta. Sulata vain huoneenlämmössä ja käsittele sitten tavalliseen tapaan.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields