- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Tee oma yrttisuola – italialaiseen tyyliin
Tästä artikkelista löydät ideoita siitä, miten voit valmistaa herkullista yrttisuolaa tuoreista tai kuivatuista tyypillisistä italialaisista yrteistä. Mukana on myös ideoita maustettuihin suoloihin, kuten sitruunasuolaan, punaviinisuolaan, balsamicosuolaan ja muihin.

Tee oma yrttisuolasi: Se on nopea tapa lisätä makua ja vivahdetta ruokiin. Italian yrttipuutarha tarjoaa runsaasti makua oreganosta, basilikasta, rosmariinista ja muista yrteistä. Mausteinen, raikas ja aromaattinen. Lisäksi yrttisuola on aina loistava lahja keittiöstä.
Tee oma yrttisuola tuoreista yrteistäsi
Nyrkkisääntö on hyvin yksinkertainen: 1 osa tuoreita yrttejä ja 1 osa suolaa. Pilko yrtit hyvin hienoksi ja sekoita ne suolan kanssa. Siinä kaikki.
Säilytetään ilmatiiviissä astiassa viileässä paikassa, tämä yrttisuola säilyy pitkään, koska se säilyttää suolan.
Huomaa, että tuoreista yrteistä valmistettu yrttisuola pysyy aina hieman kosteana.
Tee oma yrttisuola kuivatuista yrteistä.
Jos käytät kuivattuja yrttejä, sekoitussuhde on: noin 20 % kuivattuja yrttejä, 80 % suolaa.
Kuivatut yrtit säilyttävät suolan kiderakenteen. Erityisen hienolta näyttää, jos valmistat tällaisen yrttisuolan karkeasta merisuolasta ja täytät sen sitten läpinäkyvään myllyyn.
Mitä suolaa käyttää yrttisuolaa varten?
Kaikki suolatyypit ovat mahdollisia. Huomaa kuitenkin, että mitä hienompaa suolaa käytät, sitä hienommaksi yrtit on hienonnettava.
- Karkea merisuola (sopii maustemyllyyn).
- hienoa merisuolaa, vuorisuolaa tai ruokasuolaa (ihanteellinen jokapäiväiseen ruoanlaittoon).
- Fior di Sale (ihanteellinen gourmet-ruokaa varten)
Mitkä tyypilliset italialaiset yrtit sopivat minkäkin ruokalajin kanssa?
Periaatteessa kaikki on sallittua. Klassisessa keittiössä on kuitenkin perinteisiä makupareja. Voit vapaasti kokeilla ja sekoittaa yrttejä mielesi mukaan!
Paistit, pihvit, naudan- ja porsaankyljykset:
- Rosemary
- Salvia
- Laurel
- Timjami
- Persilja
- Oregano
- Majoraami
Valkoisen lihan ja kalan fileet:
- Basilika
- Tarragon
- Fenkolin vihreä
- Minttu
- Ruohosipuli
- Persilja
- Korianteri
Vihannekset, pasta, salaattikastikkeet ja panerointi.
- Rosemary
- Salvia
- Laurel
- Timjami
- Persilja
- Oregano
- Majoraami
- Basilika
- Tarragon
- Fenkolin vihreä
- Minttu
- Ruohosipuli
- Korianteri
Italialaiset ideat maustettuja suoloja varten
Maustamiseen eivät sovellu vain yrtit, vaan voit kokeilla myös sitrushedelmien kuorta, chiliä, valkosipulia ja jopa juomia! Vieraasi tulevat hämmästymään!
Sitruunasuola
Sekoita 100 g hienoa merisuolaa ja pestyn luomusitruunan kuori. Anna suolan kuivua päivän ajan ennen käyttöä. Voit valmistaa myös mandariini- tai appelsiinisuolaa samalla tavalla.
Chilisuola
Tuore chili antaa suolalle upean punaisen värin. Sekoita 1 osa chiliä ja 4 osaa suolaa. Poista siemenet chilipaprikoista ja sekoita hienoksi tahnaksi. Sekoita tämä nyt suolan joukkoon. Varo tulisuutta!
Voit tietysti käyttää myös kuivattua chiliä. Sekoita vain haluamasi määrä chilisuolaa tai chilihiutaleita haluamaasi suolaan.
Valkosipulisuola
Yksinkertaista valkosipulisuolaa saat yksinkertaisesti laittamalla muutaman kuoritun valkosipulinkynnen ruuvikorkkiseen purkkiin, jossa on hienoa suolaa. Sulje purkki ja anna sen levätä viikon ajan. Ota sitten valkosipulit uudelleen esiin – valmista!
Punaviinisuola
Laita 200 g karkeaa merisuolaa kuumuutta kestävään kulhoon ja kaada päälle noin 50 ml punaviiniä. Suola ei saa missään tapauksessa liueta, vähemmän on enemmän. Kuivaa kulhoa uunissa kaksi tuntia 60 °C:n lämmössä tuulettuvassa uunissa välillä sekoittaen. Laita puulusikka luukkuun, jotta kostea ilma pääsee poistumaan.
Balsamico-suola
Balsamico-suola toimii yhtä hyvin kuin edellä kuvattu punaviinisuola. Viini korvataan yksinkertaisesti balsamiviinietikalla.
Pestosuola
Sekoita 200 g merisuolaa, 100 g kuivattua basilikaa, 1 kuivattu valkosipulinkynsi, 2 rkl parmesaaniraastetta ja 1 rkl pinjansiemeniä tehosekoittimessa tai morttelissa. Anna suolan kuivua ilmassa 2 päivää ennen käyttöä.
Yrttisuola lahjaksi – DIY
Värikkäät ja aromaattiset yrttisuolat ovat aina kaunis ja hyvin henkilökohtainen lahjaidea. Täytä suola yksinkertaisesti kauniiseen purkkiin, esimerkiksi huuhdeltuun säilykepurkkiin, jossa on kultainen kansi. Sido ympärille rusetti ja koristele se koristeellisella etiketillä!

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment