- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Tee itse farfalle – aivan kuten Italiassa
Farfalle tarkoittaa perhosia italiaksi. Se on erityisen koristeellinen pastan muoto, joka on kulinaarisesti erittäin monipuolinen. Ja mikä parasta? Se on erittäin helppo valmistaa. Kokeile sitä!

- 1 Pasta kone, tai vatkain
- 1 Leivonnaispyörä
- 1 Hallitsija
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Kasaa jauhot työtasolle. Tee kuoppa jauhokimpun keskelle. Lisää kuoppaan vatkatut munat ja ripaus suolaa. Aloita taikinan vaivaaminen reunasta. Vaivaa, kunnes taikina on tasalaatuista. Jos taikina on liian kovaa, lisää vettä pisara kerrallaan. Taikina on valmista, kun se on sileää ja kimmoisaa mutta ei tahmeaa.
- Step 2Muotoile taikinasta pallo, kääri se kelmuun ja anna levätä jääkaapissa vähintään 30 minuuttia.
- Step 3Irrota taikinapallosta pala ja vaivaa sitä käsilläsi. Muotoile taikinanpala palloksi ja kauli sitä hieman kaulimella.
- Step 4Aja taikina pastakoneen läpi. Vihje: Jos sinulla ei ole vielä paljon harjoitusta, on hyödyllistä, että toinen henkilö nostaa taikinan koneesta.
- Step 5Valitse ensin taso, jossa on suurin rullaväli. Kahden tai kolmen läpiviennin jälkeen taita tuloksena oleva pastalevy uudelleen vasemmalle ja oikealle kohti keskustaa, pölytä taikina hieman jauhoilla ja ohjaa se uudelleen pastakoneen läpi. Toista tämä 3-4 kertaa jokaisella rulla-asetuksella, jotta pastasta tulee sileämpää, kiinteämpää ja pureskeltavampaa.
- Step 6Vähennä vähitellen rullien välistä etäisyyttä. Voit tietysti kaulata taikinan myös kaulimella. Lopulta taikinan pitäisi olla ohutta.
- Step 7Muista leikata kaulittu pastataikina, kun se on vielä kosteaa. Jauhota työpinta hyvin, aseta taikinakaistaleet sille ja leikkaa ne 4-5 cm leveiksi suikaleiksi. Leikkaa sitten nämä suikaleet noin 5 cm leveiksi neliöiksi. Jos haluat aaltoilevaa farfallea, käytä tässä vaiheessa aaltoilevaa leivontapyörää.
- Step 8Ota taikinasta suorakulmio ja paina keskeltä yhteen peukalolla ja etusormella. Tee sama kaikille neliöille. Aseta taikinat leivinpaperilla vuoratuille uunipellille, kevyesti jauhoilla tomutetuille levyille tai suurille lautasille.
- Step 9Kun ensimmäinen osa taikinaa on käytetty, leikkaa seuraava taikinapala ja toista kaikki vaiheet. Jatka näin, kunnes taikina on käytetty loppuun.
- Step 10Anna farfallen kuivua 30 minuuttia ennen kypsentämistä. Kypsennysaika kiehuvassa suolatussa vedessä on noin 5 minuuttia.
Farfalle ja niiden muodot
Farfalle on erityisen yleinen Pohjois-Italiassa. Ne ovat todennäköisesti peräisin Emilian alueelta. Nykyään niitä tavataan myös alueellisissa keittiöissä nimillä kuten nocchette tai fiocchetti.
Yleisimmän tyypin pinta on sileä, ja siinä on aaltoilevat reunat. On kuitenkin olemassa myös farfalle rigate, jossa on harjanteita tai kylkiluita (eli “rigate”). Pastaa valmistetaan erikokoisina – pienikokoista kutsutaan nimellä farfalline, kun taas suurempaa lajiketta kutsutaan nimellä farfallone.
Farfallea on saatavana myös eri väreissä: punaisena (punajuuren tai tomaatin kanssa), vihreänä (pinaatin kanssa) tai mustana (seepian musteella). Jos haluat valmistaa värikästä pastaa, katso tämä artikkeli. Siinä kerrotaan tarkkaan, miten taikina värjätään ja mitä sinun on otettava huomioon keitettäessä. Lautanen värikästä perhospastaa on ihana juhla silmille.
Miten farfallea tarjoillaan
Ne tarjoillaan yleensä tomaatti- tai kermakastikkeiden kanssa tai niitä käytetään salaateissa. Tässä on luettelo parhaista kastikkeista. Klikkaa niitä ja kokeile niitä!
Mikä muu on tärkeää
Voit valita pastataikinan kananmunalla tai ilman kananmunaa rusettipastaa varten. Me olemme valinneet tässä pasta all’uovan.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment