Polenta taragna

Polenta on nykyään tuttu monille ihmisille, ja jotkut ovat saattaneet syödä sitä ennenkin - olipa kyseessä sitten itse tehty tai italialaisessa ravintolassa valmistettu polenta. Klassisen polentareseptin, jossa polentaa valmistetaan maissirouheesta, sanotaan olevan peräisin Friulista. Polentan erikoismuoto on tattaripolenta, jota kutsutaan nimellä polenta taragna.

From Jens 1 Min Reading time

Polenta tattarin kanssa

Polenta on nykyään tuttu monille ihmisille, ja jotkut ovat saattaneet syödä sitä ennenkin – olipa kyseessä sitten itse tehty tai italialaisessa ravintolassa valmistettu polenta. Klassisen polentareseptin, jossa polentaa valmistetaan maissirouheesta, sanotaan olevan peräisin Friulista. Polentan erikoismuoto on tattaripolenta, jota kutsutaan nimellä polenta taragna. Tattari on kasvi, joka ei oikeastaan ole lainkaan vilja, mutta nimi on luultavasti syntynyt, koska sitä on käytetty laajalti leivässä ja muissa viljaruoissa. Hedelmät muistuttavat pieniä mehiläispähkinöitä, mistä tämä osa nimestä tulee.

polenta taragna

Polenta taragna

Polenta taragna

Tattari on erityisen yleinen Valtellinassa. Tattaripasta pizzoccheri on ehkä tuttu. Tattarin (italialaisittain grano saraceno) käytöstä johtuen se ei välttämättä ole väriltään kauneinta, mutta oikein valmistettuna se maistuu erittäin hyvältä (esim. pizzoccheri alla Valtellina).
Polenta taragna ei kuitenkaan koostu 100-prosenttisesti tattarista, vaan maissimannaan on lisätty jauhettua tattaria. Ennen kuin maissi tuotiin Pohjois-Italiaan 1500-luvulla, ruis- tai spelttimannaa käytettiin köyhien polentan valmistukseen.

polenta taragna

Polenta taragna vihreiden papujen ja pekonin kera

Polenta taragna -reseptit

Voit käyttää sitä aivan kuten tavallista polentaa, tattari on vain hieman täyteläisempää. Tämä oli tärkeää vuoristoalueiden maanviljelijöille – halpa ruokalaji, joka piti heidät kylläisinä koko päivän. Mikset kokeilisi polentapataa vihreiden papujen kanssa? Helppo valmistaa ja herkullinen kasvisruoka. Se voidaan maustaa myös pekonilla, mutta Gustinin keittiössä tehdyissä kokeiluissa jopa jotkut lihansyöjät pitivät enemmän pekonittomasta versiosta.
Suosittelemme, että käytät esikypsennettyä polenta taragnaa, jotta kypsennysaika lyhenee.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields