- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Pizzakastike – alkuperäinen resepti Napolista
Täydellisen pizzakastikkeen salaisuus on tomaatin laatu. Mitä parempi se on, sitä vähemmän sinun tarvitsee tehdä sen täyden potentiaalin hyödyntämiseksi. Ja saat lopulta täydellisen tomaattikastikkeen pizzaan - yksinkertaisen, puhtaan ja täynnä makua!

Table of contents
- Pizzasauce selber machen
- Pizzakastike kuin pizzeriassa
- Tomaatti tekee pizzakastikkeen
- Älä koskaan tee pizzakastiketta tehosekoittimessa!
- Älä keitä pizzakastiketta
- Lisää aiheesta
- Video-opastus: Tee oma pizzakastike
- Kultaiset säännöt parhaalle pizzakastikkeelle
- Todellinen pizzakastike on puristinen
- FAQ pizzakastikkeesta
- 1 Voi San Marzanon tomaatit, 400 g nettopaino
- 4 g Suola
- 6 Basilikan lehdet
- 1 EL Oliiviöljy
Schritt für Schritt durch´s Rezept
- Step 1Laita tomaatit kulhoon ja mausta suolalla.
- Step 2Revi basilikan lehdet ja lisää kulhoon.
- Step 3Lisää oliiviöljy.
- Step 4Soseuta kaikki käsin tai haarukalla pikkuhiljaa ja sekoita. Vaihtoehtoisesti voit painaa tomaatit metallisen siivilän läpi tai siirtää ne tehosekoittimeen. Tomaatit ovat valmiita, kun suuria paloja ei ole jäljellä.
Pizzakastike kuin pizzeriassa

Saksassa on usein reseptejä pizzakastikkeelle, jossa on sipulia, valkosipulia, yrttejä, vihanneksia ja jopa punaviiniä. Se kaikki maistuu myös herkulliselta, mutta sitä ei voi leimata “italialaiseksi”.
Italialaisille pizzakokeille vähemmän on enemmän. Napolilaisessa pizzassa on yleensä vain muutama ainesosa, mutta ne ovat erittäin korkealaatuisia.
Kukaan ei täällä hienostele pizzakastiketta. Ei oreganoa, ei rosmariinia. Päinvastoin.
Pizzakastikkeelle ei ole edes yhteistä sanaa italiaksi. Ihmiset käyttävät yksinkertaisesti sanaa “pomodori” tarkoittamaan tomaatteja. Napolissa klassinen pizza margherita -kastike on puhdasta tomaattia.
Kuten edellä kuvatussa reseptissä on kuvattu, pizzaleipurit lisäävät taikinaan vain karkeasti pilkottuja tai haarukalla murskattuja tomaattisäilykkeitä, jotka voidaan maustaa myös hieman suolalla, basilikalla ja ekstra-neitsytoliiviöljyllä.


Tomaatti tekee pizzakastikkeen
Se, miten hyvältä pizza maistuu, riippuu ratkaisevasti tomaattien laadusta. Yksikään napolilainen pizzaiolo ei käytä tuoreita tomaatteja. On käytettävä tomaattisäilykkeitä. Mieluiten nerokkaita San Marzanon tomaatteja. Ne kasvavat aivan Napolin kynnyksellä: Vesuvius-vuorella, samannimisen San Marzanon kylän ympärillä.
Älä koskaan tee pizzakastiketta tehosekoittimessa!
Yleinen virhe tomaattisäilykkeiden pilkkomisessa on käyttää tehosekoitinta. Tuloksena on vetinen koostumus, joka on täysin sopimaton pizzaan. Yksi hyvän pizzakastikkeen salaisuuksista on sen koostumus: se ei saa olla liian juoksevaa eikä liian muhkeaa. Jos työskentelet käsilläsi, voit hallita sitä täydellisesti.

Älä keitä pizzakastiketta
Varsinkin pizzauransa alussa monet uskovat, että pizzakastiketta – kuten sugoakin – on keitettävä pitkään, jotta se olisi täydellistä. Tämä on laajalle levinnyt harhaluulo. Napolilaisen pizzan kastike on tarkoituksella hieman vetisempää, ja siihen on hyvä syy: erittäin kuumassa, yli 400 asteen pizzauunissa vesi haihtuu hyvin nopeasti. Jos kastikkeessa ei ole tarpeeksi kosteutta, se voi palaa nopeasti – ei vain reunoilta vaan myös keskeltä.
Lisää aiheesta
Video-opastus: Tee oma pizzakastike
Jos haluat mieluummin katsoa tietoa kuin lukea sitä, katso tämä video. Napolin pizzan maailmanmestari Davide Civitiello näyttää, miten kuoritut San Marzano -tomaatit käsitellään parhaalla mahdollisella tavalla – ilman tehosekoitinta ja ilman turhia mausteita! Tuloksena on maukas tomaattikastike, aivan kuten Napolissa.
Kultaiset säännöt parhaalle pizzakastikkeelle
- Käytä aina tomaattisäilykkeitä, älä tuoreita!
- San Marzanosin kanssa se maistuu aivan kuin Napolissa.
- Maustamisessa vähemmän on enemmän.
- Älä sekoita, vaan pilko käsin
- Tippa oliiviöljyä parantaa makua.


Todellinen pizzakastike on puristinen
Napolissa kuuluisassa pizzeriassa “Da Michele” on kyltti:
“Perciò nun e cercate
sti pizze complicate
ca fanno male â sacca
e o stommaco patì…”
“Älä etsi täyteen ladattua pizzaa,
se on huono lompakolle ja
on raskas vatsalle.”
FAQ pizzakastikkeesta
Napolilaisissa pizzerioissa käytetään San Marzanon tomaattisäilykkeitä.
Kotitekoinen pizzakastike, joka on valmistettu tomaattisäilykkeistä, säilyy jääkaapissa 2-3 päivää.
Ei, Napolissa, pizzan kotimaassa, pizzaan ei keitetä tomaattikastiketta. Siellä käytetään valutettuja, hienoksi murskattuja tomaattisäilykkeitä.
Tyypillisesti halkaisijaltaan noin 28-30 cm:n pitsaan tarvitaan noin 80-100 g tomaattikastiketta.
400 g San Marzanon tomaatteja riittää reseptistä riippuen noin 4 pizzan valmistamiseen.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment