- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Pastakoulu 17: Tee omat cavatellit
Molisian pääkaupungissa Campobassossa cavatellit ovat tärkeä osa ruokakulttuuria, ja niitä tarjoillaan perinteisesti 17. tammikuuta, Pyhän Antonius Abaten (= Antonius Suuri) päivänä.

Table of contents
Cavatelli-pastamuotti
Tämä on toistaiseksi pastakoulumme viimeinen oppitunti. Viimeisen 16 oppitunnin aikana olet oppinut valmistamaan monia erilaisia pastatyyppejä, joista monet on tehty ilman kananmunaa (kuten croxetti, farfalle ja gnocchetti sardi), mutta myös kananmunapastaa(tagliatelle, tortellini ja garganelli). Viimeinen muotti tekee siitä taas helppoa: teemme cavatellia. Tämä pastamuoto on peräisin Molisen alueelta, mutta se on melko yleinen myös naapurimaassa Pugliassa. Siellä se tunnetaan myös nimellä capunti.
Reseptit cavatelleille
Itse cavatellit valmistetaan pastataikinasta ilman munia. Tarvitaan vain durumvehnäjauhoa ja vettä. Olemme käyttäneet pastakoulussamme Caputon durumvehnäjauhoja.
Molisessa cavatellit tarjoillaan usein sianlihakastikkeiden tai muiden lihakastikkeiden kanssa. Kuitenkin myös parsakaalin, varsi-kaalin ja sieniruskosipulin (italialaisittain cardoncelli) yhdistelmä on hyvin suosittu.
Molisen pääkaupungissa Campobassossa cavatellit ovat tärkeä osa ruokakulttuuria, ja niitä tarjoillaan perinteisesti 17. tammikuuta, Pyhän Antonius Abaten (= Antonius Suuri) päivänä.

Tee omat cavatellit
Tee omat cavatellit
Yksi cavatellin itse tekemisen etu on, että et tarvitse mitään erityisiä työkaluja. Ne ovat muodoltaan samanlaisia kuin orecchiette, ja niitä kutsutaan myös nimellä orecchie di prete (=papin korvat). Toisin kuin orecchiettejä, niitä ei kuitenkaan muotoilla veitsellä vaan yksinkertaisesti sormilla.
Taikinan valmistamiseksi sekoita 100 g durumvehnäjauhoja ja 50 ml vettä henkilöä kohti ja vaivaa taikinaa, kunnes siitä saadaan tasainen pallo. Seos voi aluksi vaikuttaa hyvin murumaiselta, mutta kun sitä vaivataan, kaikki murut yhdistyvät vähitellen taikinaksi. Kääri sitten taikinapallo kelmuun ja anna sen levätä jääkaapissa noin 1 tunti.
Ota kananmunan kokoinen pala taikinapallosta ja muotoile siitä 5-8 mm:n paksuinen rulla (kuva 2). Leikkaa tämä noin 3 cm:n pituisiksi paloiksi (kuva 3). Vedä sitten etu- ja keskisormella (voit käyttää myös rengassormea) taikina itseäsi kohti painamalla työpöydän pitkää puolta (kuva 4-6) niin, että taikina kaartuu hieman sormenpäidesi ympärille. Valmis. Toisin kuin orecchiette-taikinaa, cavatellia ei taiteta.

Kotitekoiset cavatellit
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment