- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Leipäkoulu ciabattan reseptillä – italialainen leipäklassikko
Meille ciabatta on yksi italialaisen leivän klassikoista. Monet yllättyvät kuullessaan, että tämä leipämuoto on vielä melko nuori: leipuri Arnaldo Cavallari keksi sen tiettävästi vasta vuonna 1982 Rovignossa (Veneto). Hän halusi kehittää italialaisen vastineen yhä suositummalle patongille.

Table of contents
Ciabatta
Meille ciabatta on yksi italialaisen leivän klassikoista. Monet yllättyvät kuullessaan, että tämä leipämuoto on vielä melko nuori: leipuri Arnaldo Cavallari keksi sen tiettävästi vasta vuonna 1982 Rovignossa (Veneto). Hän halusi kehittää italialaisen vastineen yhä suositummalle patongille ja testasi samalla menestyksekkäästi uudenlaista jauhoa perheensä myllystä. Ciabatta oli alusta alkaen tarkoitettu teolliseen tuotantoon tarkoitetuksi leiväksi. Arnaldo Cavallari oli ajan hermolla, sillä ciabatta löysi tiensä yhä useampaan kotitalouteen Alppien pohjoispuolella Välimeren ja erityisesti italialaisen keittiön suosion kasvaessa.
Voit kuitenkin kokeilla ciabattan leipomista kotona.

Valmistele ciabatta
Paista ciabatta
Käytimme italialaista Biga-hiivakäynnistettä jälleen ciabattoja leipoessamme. Sen valmistusohjeet löydät täältä.
Neljän ciabattan valmistamiseen tarvitaan 330 g hienoja durumvehnäjauhoja, hieman ruisjauhoja (joissa leivät pyöritellään ennen leivontaa), n. 200-240 ml vettä, n. 8-10 g hiivaa, hyppysellinen sokeria ja ripaus suolaa.
Kun biga on levännyt tarpeeksi kauan, lisätään loput jauhot, vesi ja suola ja vaivataan, kunnes taikina on tasainen. Taikinan annetaan levätä vielä 30 minuuttia.
Tämän jälkeen taikinapallo jaetaan neljään yhtä suureen osaan ja muotoillaan leiviksi. Nämä leivonnaiset lepäävät leivinpaperilla vuoratulla pellillä vielä 60-90 minuuttia, minkä jälkeen ne pyöritellään ruisjauhoissa. Uuni esilämmitetään 250 °C:een ja leivät paistetaan 250 °C:ssa ja sen jälkeen 200 °C:ssa, kunnes leivät ovat kullanruskeita ja rapeita.
Voit antaa ciabattalle erityisen maun myös lisäämällä kuivattuja tomaatteja, oliiveja tai hienonnettuja saksanpähkinöitä.

Ciabatta
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment