- Antipasti
- Bella Italia
- Italialaiset suosikkireseptit
- Jälkiruoka
- Juomat
- Lisäkkeet ja salaatti
- Pääruoat
- Pasta
- Pizza
- Vinkkejä & tietoa
Juominen kuin muinaiset roomalaiset – Lora ja Posca
Posca oli suosittu virvoitusjuoma antiikin Kreikassa ja Roomassa. Antiikin Kreikassa se oli vielä parantava juoma, mutta Roomassa siitä tuli köyhien ja alempien luokkien jokapäiväinen juoma. Vaikka se olikin "vain" köyhien juoma, sillä oli silti joitakin terveysvaikutuksia...

Table of contents
Mikä on Lora?
Lora oli juoma roomalaisessa antiikissa. Tarkemmin sanottuna se oli rypäleviiniä, jota Plinius kutsui myös työläisviiniksi(vinum operarium). Pomace on puristuksessa syntynyt rypäleiden puristusjäte, jota käytettiin aikoinaan myös grappan valmistukseen. Nämä jäännökset sekoitettiin veteen, ja päivän säilytyksen jälkeen ne johdettiin uudelleen viinipuristimen läpi. Tämä alkoholijuoma oli kohtuuhintainen köyhille väestöryhmille, ja sen maku muistutti vahvasti laimennettua viinisuudelmaa. Tuotantomenetelmän vuoksi lora saattoi muuttua nopeasti etikaksi, mutta tämä hyväksyttiin halvalla, koska siitä voitiin valmistaa poscaa. Jos roomalaiset kenraalit sallivat sotilaidensa juoda lora-juomaa, se valmistettiin paikan päällä heidän mukanaan tuomista rypälesiemenistä, koska juomaa ei voitu kuljettaa.
Mikä on Posca?
Posca oli suosittu virvoitusjuoma antiikin Kreikassa ja Roomassa. Sitä säilytettiin todennäköisesti yleensä saviastioissa (amforissa). Tarkkoja reseptejä ei ole säilynyt, mutta nykyään oletetaan, että koostumus oli seuraava: 1 ½ kupillista viinietikkaa, ½ kupillista hunajaa, 1 teelusikallinen jauhettua korianteria, 4 kupillista vettä. Seos kuumennetaan pannulla hunajan liuottamiseksi, korianteri suodatetaan pois ja juoma jäähdytetään ennen tarjoilua.
Antiikin Kreikassa se oli vielä lääkejuoma, mutta Roomassa siitä tuli köyhien ja alempien luokkien jokapäiväinen juoma. Vaikka se oli “vain” köyhän miehen juoma, sillä oli joitakin terveyshyötyjä: se tarjosi nestettä ja kaloreita ja auttoi C-vitamiinipitoisuutensa ansiosta ehkäisemään keripukin syntymistä. Täytyy muistaa, että juomavettä ei ollut saatavilla yhtä vapaasti kuin nykyään ja että happo tappoi vedessä olevia bakteereja ja peitti veden pahan maun.
Resepti Poscan kanssa
Poscaa käytettiin paitsi virkistävänä juomana myös keittiön ainesosana. Apiciuksen perimätiedossa olevassa hapanleipäpuuron (sala cattabia) reseptissä käytetään poscaa. Otetaan tunkkaista täysjyväleipää, lävistetään se ja liotetaan muru poscassa. Sitten jauhetaan morttelissa pippuria, hunajaa, minttua, valkosipulia, tuoretta korianteria, suolaa, vettä, oliiviöljyä ja suolalla maustettua lehmänjuustoa (esim. parmesaania tai Grana Padanoa), lisätään liotettu leipä, kaadetaan päälle punaviiniä ja levitetään puuroa.
Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.
Write a comment