Biga – hiivan käynnistysresepti

Biga-juustoa käytetään Italiassa moniin leipäerikoisuuksiin pizzasta focacciaan ja ciabatta-bigaan. Tämä on nimi jauhoista, hiivasta ja vedestä valmistetulle esitaikinalle, joka valmistetaan yleensä edellisenä iltana. Sen etuna on, että edellisenä iltana on yleensä enemmän aikaa kuin sinä päivänä, jolloin leipä on tarkoitus syödä.

From Jens 1 Min Reading time

Leivän leipominen biga-taikinalla (hiivataikina)

Italiassa biga-juustoa käytetään moniin leipäerikoisuuksiin pizzasta ja focacciasta ciabattaan. Se on nimi jauhoista, hiivasta ja vedestä valmistetulle esitaikinalle, joka valmistetaan yleensä edellisenä iltana. Pitkän taikina-ajan ansiosta hiivaa tarvitaan paljon vähemmän, joten hiivan makua on tuskin havaittavissa valmiissa leivässä.

Valmistele biga

Biga-juuston valmistukseen tarvitaan
+ 100 ml haaleaa vettä
+ 8-10 g tuorehiivaa
+ 175 g jauhoja 1 kg:n jauhoja sisältävää leipää varten. Koska esitaikinan on kohotettava hyvin pitkään, Caputo Cuoco -jauhot ovat erityisen sopivia.


Liuota ensin tuore hiiva haaleaan veteen. Sekoita sitten jauhot haarukalla. Anna bigan kohota yön yli tai ainakin muutaman tunnin ajan lämpimässä paikassa kulhossa, joka on peitetty märällä liinalla tai kelmulla. Vaivaa sitten joukkoon loput jauhot ja anna taikinan jälleen levätä. Riippuen siitä, haluatko tehdä ciabattaa, focacciaa vai pizzaa, noudata reseptin loppuosaa.

hiivan startti biga
Valmista Biga-hiivataikina
Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields