Apulia – kulinaarinen kiertomatka

Puglia on tunnettu Alberobellosta, teräväkärkisten talojen kaupungista. Se tunnetaan valkoiseksi kalkituista kaupungeistaan, jotka kohoavat kirkkaansinistä Adrianmerta vasten. Siellä on laajoja, hedelmällisiä peltoja, oliivitarhoja ja viiniä. Apulian erikoisuuksia löytyy lautasilta ja laseista kaikkialla maailmassa. Uppoudu kanssamme Apulian makumaailmaan!

From Jens 2 Min Reading time

Orecchiette – Apulian korvan muotoinen pasta

Orecchiette on Puglian pastan muoto. Pasta muotoillaan perinteisesti litistämällä pieniä taikinapaloja veitsellä. Kuulostaa yksinkertaiselta, mutta se on todellinen taito.

Apulialaiset tarjoilevat orrechiettensä perinteisesti cime di rapan kanssa. Tämä on vihreä lehtikaali, jonka kukinnot muistuttavat parsakaalia. Kokeile tehdä orrechietteä itse !

Focaccia – Puglian syötävä ikoni

Focaccia paistettujen makeiden kirsikkatomaattien kanssa on Apulian ruokakulttuurin lippulaiva. Ihanan pehmeä ja ilmava taikina on kastettu oliiviöljyllä. Focaccia ei ole pizza, mutta sitä voisi sanoa sen apulialaiseksi sisareksi. Focaccia on alueen pikaruokaa. Ihmiset ottavat yhden käteen välipalaksi, syövät sen illalliseksi tai välipalaksi päiväksi rannalla.

Täältä Gustinin blogista löydät paljon inspiraatiota ja reseptejä esimerkiksi focacciaan.

Burrata – Puglian juustoyllätys

Burrata on kuin mozzarellan kaksoissisar: pehmeä, lumivalkoinen ja hohtava kuin posliini. Myös burratan kuori on valmistettu mozzarellasta. Tuore juustomassa kaadetaan kuumaan veteen ja vaivataan, kunnes muodostuu mozzarellalle tyypillinen kuiturakenne. Tuoreesta vaivatusta juustosta leikataan annoksia, jotka muotoillaan pieniin pusseihin ja täytetään.

Burratan erikoisuus on sen sydän. Pienen juustopussin sisäpuoli on täytetty stracciatellalla, joka on ainutlaatuinen sekoitus kermaa ja hienoksi silputtua mozzarellaa. Kun burrataa leikataan, kermainen, maidon raikas stracciatella valuu ulos. Verraton herkku!

Capocollo – punaisella ja valkoisella marmoroitu.

Valmistuksella on pitkät perinteet Apuliassa. Makkara valmistetaan karkeasti pilkotusta sianlihan niskasta. Lihapalat kypsytetään ensin käsin, minkä jälkeen ne täytetään luonnonsuoleen.

Apuliassa capocollo luokitellaankin “insaccati”-makkaraksi eli “pussimakkaraksi”. Liha puristetaan ja maustetaan. Lopuksi paketit kääritään tiukasti narulla. Näin syntyy capocollolle tyypillinen lieriön muoto. Makkara nautitaan hyvin ohuiksi viipaleiksi leikattuna. Muista kokeilla capocolloa paninon päällä!

Panzerotti – sipulimaiset nyytit

Panzerottit ovat tässä maassa vähemmän tunnettuja kuin focaccia. Ne ovat empanadoja muistuttavia friteerattuja leivonnaisia. Kuten focaccia, myös Panzerotti on apulialaista katuruokaa. Voit ostaa niitä leipomosta tai pizzeriasta. Ne ovat rapeita ja täytetty alueen tyypillisillä ainesosilla. Sisälle on usein piilotettu tomaatteja ja mozzarellaa.

Primitivo – Apulian viini

Primitivo on Apulian viini. Sillä on paljon faneja myös Saksassa. Näin ei kuitenkaan ole aina ollut. Rypälelajikkeen historia Apuliassa on useita satoja vuosia vanha. Uskotaan, että rypäleet ovat aikoinaan tulleet maahan nykyisen Jugoslavian alueelta. Vuosisatojen kuluessa Primitivo oli sitten paikallisten viljelijöiden viini. Vuosituhannemme alussa myös pohjoiseurooppalaiset löysivät Primitivon, ja siitä lähtien se on nauttinut ainutlaatuista voittokulkua.

Nimellä ei muuten ole mitään tekemistä “primitiivisen” kanssa, vaan se viittaa lajikkeen aikaiseen kypsymiseen: italian kielessä “primo” tarkoittaa ensimmäistä, sana tulee latinan sanasta “Primativus”. Primitivo-rypäleet kypsyvät aikaisemmin kuin muut rypälelajikkeet.

Jens Depenau
Hi, ich bin Jens! Italienliebhaber, Hobby-Barista und Gründer von Gustini, Deinem Shop für die leckersten Spezialitäten aus Bella Italia. Ich bringe Dir Italien auf den Tisch!
0 Comments

Want to share your thoughts? We're excited to hear what you think of the article. Tell us about your ideas, tips or questions! Leave a comment and share your knowledge with the community. Your opinion counts.

Leave a Reply
Mandatory fields